Ciasto na Nowy Rok 2021

Spis treści:

Zarchiwizowane artykuły

Tort noworoczny 2021. Przepis na ciasto noworoczne

Trudno sobie wyobrazić stół noworoczny 2021 bez tortu noworocznego. Domowe ciasto DIY na Nowy Rok 2021 z reguły zdobi noworoczny zestaw pysznych świątecznych potraw. Przepis na ciasto na Nowy Rok czy Boże Narodzenie często nawiązuje do motywu zimowego, składa się z pysznych, delikatnych i na pewno przewiewnych ciast nasączonych pachnącym kremem białym lub czekoladowym ze skondensowanym mlekiem i orzechami.

Jakie ciasto ugotować na Nowy Rok

Torty na tort urodzinowy, krem ​​i ciasto wykonane w całości na świąteczny stół w domu gospodynie wybierają te najciekawsze, pyszne i piękne.

Domowe ciasto: ptasie mleko, praskie ciasto czekoladowe, soczyste ciasto wiśniowe Drunken Cherry z łatwością stanie się świątecznym ciastem na Nowy Rok. Ciasto miodowe, tradycyjny Napoleon, ulubione z dzieciństwa Mrowisko, ciasto Pancho i pyszna pasiasta zebra zadowolą gości przy noworocznym stole, a domownicy będą zachwyceni delikatnym, smacznym, domowym ciastem.

bitą śmietaną

Rady od cudownego szefa kuchni. Większość domowych przepisów na ciasta noworoczne z mastyksu, ciastek biszkoptowych, ciasta kruchego.

Proponujemy przepis na noworoczny tort składający się z dwóch warstw bezy i jednej cienkiej warstwy piasku pomiędzy nimi, ciasta z kremem maślanym, mleka zagęszczonego, kakao z orzechami, boki i wierzch tortu urodzinowego obłożone bitą śmietaną.

Ciekawe ciasto na Nowy Rok – piękne na zewnątrz, z bogatą kompozycją składników, pyszne, delikatne w środku.

Ciasto na Nowy Rok 2021 i Boże Narodzenie różni się od przepisów na domowe ciasta bezowe składem, złożonością przygotowania i montażu, ale mimo to gotowanie ciasta w domu jest w mocy każdego młodego szefa kuchni.

Zarchiwizowane artykuły

Takie świąteczne ciasto można upiec w sylwestra, nawet w przeddzień sylwestra, a wtedy będzie więcej czasu na przygotowanie innych słodkich potraw na noworoczny stół czy zimne przekąski.

DIY składniki ciasta noworocznego

  • białka jaj – 6 szt.;
  • cukier granulowany – 300 g;
  • mąka pszenna najwyższej jakości – 1 łyżka;
  • wanilia.
  • mąka pszenna – 120 g;
  • masło – 50 g;
  • cukier granulowany – 50 g;
  • żółtko jaja – 1 szt.;
  • soda oczyszczona – na czubku noża.

mąka pszenna

  • jaja kurze – 1 szt.;
  • masło bez dodatków ziołowych – 150 g;
  • koniak – 1 łyżka;
  • żółtka – 5 szt.;
  • mleko skondensowane – 2 łyżki;
  • posiekane orzechy – 3 łyżki;
  • cukier – 50 g;
  • kakao w proszku – 2 łyżki;
  • mleko pełne – 2 łyżki;
  • mąka pszenna – 1 łyżka. (bez slajdu);
  • wanilina.

Dekoracja ciasta

mąka pszenna

  • bita śmietana;
  • płatki kokosowe.

Przepis na pyszne domowe ciasto na Nowy Rok

  1. Ubij 3 białka oddzielone od żółtek w mocną piankę.
  2. Następnie stopniowo dodawaj 150 gramów cukru i trochę waniliny.
  3. Gdy piana zgęstnieje, ostrożnie wsyp do niej pół łyżki mąki i wymieszaj.
  4. Smarujemy pergamin olejem, układamy w formie.
  5. Ciasto białkowe rozprowadzamy w formie i wkładamy do chłodnego piekarnika w średniej temperaturze na 30-40 minut.
  6. Podczas gdy placek się piecze, drugi z pozostałych składników przygotuj w ten sam sposób.
  7. Wyjmujemy ciasto z piekarnika, trochę schładzamy, odwracamy i usuwamy papier.
  8. Gdy oba ciasta bezowe będą gotowe, zagnieść ciasto kruche z mąki, masła, cukru, żółtka i sody.
  9. Zwilż ręce zimną wodą i rozprowadź cienką warstwę ciasta na blasze do pieczenia.
  10. Piaskowy placek pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 ° C przez około 10 minut.
  11. Następnie szybko zdejmujemy gotowe kruche ciasto na stole, na ręczniku lub desce do krojenia (jeśli nic strasznego się nie zepsuje, nadal będzie w środku).
  12. Na śmietanę wymieszać w rondelku żółtka, ubite jajko z cukrem, mleko skondensowane, kakao, wanilię i mąkę; na koniec wlej pełne mleko.
  13. Mieszaninę umieszczamy w łaźni wodnej na małym ogniu i mieszając doprowadzamy do zgęstnienia.
  14. Następnie wyjmij, do śmietany włóż orzechy, masło i brandy, wymieszaj.
  15. Ciasto na Nowy Rok zbieramy na tortownicy, płaskim naczyniu lub wazonie w następującej kolejności: najpierw ułóż warstwę bezy i natłuszcz kremem czekoladowo-orzechowym, tak aby wystarczyło na wszystkie warstwy; potem warstwa piasku i znowu krem; i znowu bezy.
  16. Udekoruj wierzch i boki ciasta bitą śmietaną i posyp wiórkami kokosowymi lub okruchami ciastek w kółko.

Oprócz metody zdobienia bitą śmietaną i kokosem, podanej w przepisie, ciasto na Nowy Rok jest dekorowane na inne sposoby: mastyk, pasta czekoladowa Nutella, słodycze.

Author: Kigaktilar

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *