Ciasto biszkoptowo-kwaśne bez pieczenia

Spis treści:

Zarchiwizowane artykuły

Ciasto biszkoptowo-kwaśne bez pieczenia

W letnie dni w ogóle nie ma ochoty na pieczenie, dlatego lubię gotować różne desery, które nie wymagają piekarnika. Dlatego dziś oferuję jeden z takich szybkich i bardzo smacznych przepisów na deser bez pieczenia: ciasto z ciastek i śmietany. Pokrojony na kawałki staje się delikatnym ciastem ze śmietaną. Ciasta smakują jak lody i rozpływają się w ustach.

Ciasto biszkoptowo-kwaśne bez pieczenia

Czas przygotowania: 10 minut.
Czas gotowania: 20 minut.
Czas impregnacji: 2 godziny.

Przede wszystkim chcę zauważyć, że żelatyna w tym przepisie jest używana indywidualnie. Jeśli zrobisz krem ​​z domowej roboty tłustej śmietany, zawierającej ponad 33% tłuszczu, nie musisz dodawać żelatyny. Jeśli krem ​​jest kwaśną śmietaną o średniej zawartości tłuszczu, dodaj żelatynę. A jeśli zdecydujesz się dodać żelatynę do kremu, wcześniej namocz ją w zimnej wodzie, pozostaw do spęcznienia. Wybierz zużycie żelatyny zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

biszkoptowo-kwaśne pieczenia

przepis na zdjęcia krok po kroku na delikatne ciasteczka

Składniki:

  • krakersy czekoladowe – 2 opakowania,
  • tłusta śmietana domowej roboty (lub ciężka śmietana) – 450 g,
  • Zarchiwizowane artykuły

  • cukier puder – 3 łyżki. l.,
  • kiwi – 1 szt.,
  • tabliczka czekolady z orzechami (na przykład Snickers) – 1 szt.,
  • baton waflowy – 1 szt.,
  • żelatyna w razie potrzeby.
  • Zarchiwizowane artykuły

Proces gotowania:

Namocz wcześniej żelatynę w proszku.

Na śmietanę wlej tłustą śmietanę (najlepiej domową) do głębokiej miski i dodaj do niej cukier puder.

Ubij mikserem śmietanę na gęstą kremową masę.

Aby uzyskać pyszne nadzienie do ciast, pokrój kiwi i tabliczkę czekolady z orzechami na małe kostki. Możesz użyć innych składników nadzienia do smaku.

Wybierz kwadratowy lub prostokątny pojemnik i wyłóż go folią spożywczą. Na dnie pojemnika ułóż warstwę krakersów czekoladowych. Na taki deser można również wziąć kruche lub biszkoptowe ciasteczka. Ogólnie używaj słodkich herbatników, które szybko miękną pod wpływem wilgoci. Wtedy czas impregnacji zajmie mniej, a deser okaże się bardziej delikatny.

Rozpuść żelatynę w łaźni wodnej i lekko ostudź do temperatury pokojowej. Połącz żelatynę ze śmietaną i wymieszaj szpatułką. Posmaruj pierwszą warstwę ciastek kwaśną śmietaną. Rozłóż na śmietanie pokrojony w plasterki snickers lub inny baton.

Ułóż drugą warstwą ciastek i lekko ubij ręcznie.

Ponownie rozprowadź krem ​​na warstwie biszkoptów i ułóż plasterki kiwi. Ponownie przykryj warstwą ciasteczek.

Powtarzaj kroki aż do końca ciasteczka lub kremu. Najwyższą warstwą będzie krem ​​i pokruszony wafel.

Powstałe ciasto bez pieczenia wstaw do lodówki na 2 godziny. Następnie wyjmij ciasto z pojemnika z folią i pokrój na porcje ciasta.

Ciasto z kwaśną śmietaną podawaj z gałązką mięty.

Author: Groshicage

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *