CIASTO BISCUIT NA RĘCE

Spis treści:

CIASTO BISCUIT RĘCE

CIASTO BISCUIT NA RĘCE

Jak ja go uwielbiam!

SKŁADNIKI:

● 2 opakowania ciasteczek cukrowych
● 5-6 bananów
● pół litra kwaśnej śmietany
● 1 szklanka cukru
● 300 ml mleka
● kiwi, truskawka, pomarańcza – tyle, ile chcesz (w celu dekoracji tortu)
● zakupy

PRZYGOTOWANIE:

1. Śmietanę ubić z cukrem, dodać banany pokrojone w kółka.
2. Ciasteczka namoczyć wcześniej w mleku (zaledwie kilka sekund), po czym zaczynamy od układania warstw ciasta.
3. Ułóż warstwę ciastek na talerzu, śmietanę z bananami na wierzchu, kolejną warstwę tego samego i tyle warstw.
4. Udekoruj ciasto startą czekoladą, a także pokrojonymi w plasterki kiwi lub kostką, truskawkami lub pomarańczą.
5. Wstawić do lodówki na pół godziny. Wtedy służymy.

BONUSOWE PRZEPISY

Pyszny Ser – PANIR (ser domowy)

bułeczki dżemem

Łatwe do przygotowania.

SKŁADNIKI

  • 2 l mleka
  • 0,5 łyżeczki kwasu cytrynowego

Więc zacznijmy. Rondelek z mlekiem stawiamy na kuchence, prawie doprowadzamy mleko do wrzenia – powierzchnia jest prawie całkowicie pokryta pianą, ale mleko jeszcze się nie „spłynęło”. Wyłącz ogień. Dodaj kwas cytrynowy w ilości 0,5 łyżeczki. 2 litry. mleko. Mieszamy. Serum zaczyna się natychmiast rozdzielać.

Czekamy 3-5 minut. W tym czasie przygotujemy potrawy, na które polewamy serwatkę, przesiewamy i nakładamy na sito kawałek gazy. Odsączamy serwatkę, paneer pozostaje na sicie.

Czekamy dwie minuty, podczas gdy główna część serum spływa, łączymy końce gazy, skręcamy.

bułeczki dżemem

Teraz musimy umieścić paneer pod prasą. Możesz włożyć go do tego samego rondla, w którym gotowano mleko, i położyć na nim coś ciężkiego (butelkę oleju, wodę itp.). Za pół godziny lub godzinę paneer jest gotowy.

Zostawmy serwatkę do zrobienia okroshki. Możesz również zrobić naleśniki z serwatką.

Paneer może służyć do przygotowywania dań typu sałatki, zupy, można go smażyć z przyprawami i warzywami. Również słodycze – sandesh robione są z paneera (czyli z domowej roboty).

Z 3 litrów mleka uzyskuje się 480-500 gr. panira.

Delikatne bułeczki z dżemem na jeden-dwa-trzy!

Moje domowe bułeczki z dżemem są o wiele smaczniejsze niż bajgle kupione w sklepie. Ciasto jest bardzo kruche, kruche i jednocześnie lekkie. Do nadzienia można użyć dżemu lub domowej marmolady.

Składniki:

CIASTO BISCUIT RĘCE

  • 400 gramów twarogu:
  • mąka – 1,5-2 filiżanki;
  • cukier – 100 gr.;
  • 50 gramów masła (lub margaryny;
  • jajko – 1 sztuka;
  • śmietana – 1 łyżka;
  • proszek do pieczenia ciasta – 11 gr .;
  • worek waniliny.
  • 300 gramów dżemu;
  • łyżeczka cukru pudru lub ahar do posypania.

Przygotowanie

  1. Masło zmielić z cukrem, dodać twarożek. jajko, śmietana, wanilina i proszek do pieczenia.
  2. Następnie dodaj mąkę i ugniataj na miękkie ciasto.
  3. Ciasto rozwałkować na warstwę i pokroić w trójkąty. Połóż kawałek marmolady lub dżemu na każdym trójkącie, zwiń.
  4. Piec bułeczki w piekarniku w temperaturze 180 ° C przez 20-25 minut. Posyp bajgla cukrem na 5 minut przed gotowaniem. A jeśli posypiesz proszkiem, to gdy dostaniesz bułeczki z dżemem z piekarnika.

BISCUIT RĘCE

Cienki lawasz w domu. Smaczniejsze niż w sklepie!

Składniki

  • 1 łyżeczka suchych drożdży (bez nich)
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka olej roślinny
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 3 szklanki mąki

Przepis

Ciasto zagnieść, okazuje się miękkie, przyjemne i elastyczne. Podziel na 20-16 kulek. Wszystko zależy od średnicy patelni. Przykryj ceratą i odstaw ciasto na 20 minut. Cienkie ciasto rozwałkuj i rozciągnij w dłoniach jak najcieńsze, mam je prawie przezroczyste.

Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni bez tłuszczu przez kilka sekund z każdej strony. Wyjąć na wcześniej przygotowaną powierzchnię i dobrze spryskać wodą, gdy jest jeszcze gorąca. Przykryj ceratą i zrób to z każdym ciastem.

Konieczne jest spryskanie wodą, ponieważ będą suche i nie będą elastyczne. Spróbuj, nie pożałujesz. A potem wszystko inne zależy od twojego gustu. Smacznego!

Author: Groshicage

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *