Spis treści:
- Którą czekoladę wybrać
- Zasady przygotowania glazury
- Jak zrobić lukier – przepis krok po kroku ze zdjęciem
- Przechowywanie
- Za pomocą
- Jak stopić czekoladę w kąpieli wodnej: wideo
Jak zrobić lukier czekoladowy?
Glazura jest ważnym składnikiem słodyczy. Nie tylko zdobi ciasta, wypieki, domowe ciasteczka, ale także dodaje tym produktom dodatkowego wyśmienitego smaku. Jednak nie wszystkie gospodynie domowe wiedzą, jak zrobić polewę czekoladową.
Ten proces nie jest tak skomplikowany i daje cukiernikowi możliwość pokazania całej swojej kulinarnej wyobraźni.
Którą czekoladę wybrać
- z różnymi wypełniaczami: orzechami, kawałkami owoców itp., ponieważ masa do glazury musi być jednorodna;
- porowaty, ponieważ masło jest z niego uwalniane podczas topienia, sam przysmak nie topi się, ale zbiera się w ogromnej bryle ziaren czekolady;
- tani, ponieważ jest niejednorodny pod względem składu i ma niską jakość, co nieuchronnie wpłynie na produkt końcowy.
- nabiał jest uważany za idealną opcję, po stopieniu nie trzeba do niego niczego dodawać, z wyjątkiem odrobiny masła;
- wyroby cukiernicze są wygodniejsze w przygotowywaniu glazury, szybciej topią się w jednorodną masę, ale pod względem smaku są znacznie gorsze od płytek spożywczych;
- bardzo ciekawe jest użycie białej czekolady, ma ona swego rodzaju łagodny smak iw tym przypadku glazurę można zabarwić na różne kolory za pomocą barwników spożywczych;
- nie spiesz się, aby odłożyć na bok gorzki, zrobiony z niego lukier w bardzo osobliwy sposób kontrastuje z przesadnie słodkimi ciastami lub wypiekami.
Jeśli nie zamierzasz używać białej czekolady, zwróć uwagę na kolor produktu, powinien być ciemnobrązowy i bogaty.
Zasady przygotowania glazury
- Połam płytki na tak małe kawałki, jak to możliwe;
- Pojemnik, w którym czekolada będzie się topić, należy posmarować masłem, aby mieszanina nie przykleiła się do dna i ścianek;
- Podnieś kolejne naczynie o większej średnicy, podgrzej w nim wodę (nie musisz jej gotować) do 50–70 stopni;
- Umieść mniejszy pojemnik w większym, nadal podgrzewając, upewnij się, że gorąca woda nie pryska na rozgrzaną czekoladę;
- Gotową glazurę mieszać stale, najlepiej drewnianą szpatułką;
- Nie zamykaj pojemników pokrywką, doprowadzi to do kondensacji, która wszystko zrujnuje;
- W razie potrzeby dodaj kilka łyżek mleka, cukru lub śmietanki;
- Natychmiast po całkowitym stopieniu czekolady do gładkości dodaj masło do masy;
- Jeśli lubisz eksperymentować, użyj innych dodatków, takich jak miód, śmietana, mleko skondensowane.
Pamiętaj, że mieszanka powinna być niezwykle jednorodna i niezbyt gruba, w przeciwnym razie stwardnieje do momentu pełnego uformowania arcydzieła cukierniczego, a szkliwo nie będzie działać w tym samym kolorze.
Jak zrobić lukier – przepis krok po kroku ze zdjęciem
- ciemna czekolada – 120 g;
- mleko krowie – 4 łyżki.
- Rozbij płytki na kawałki. Czekoladę połam na ćwiartki lub jeszcze mniejsze kawałki.
- Rozpuść do uzyskania gładkości, wlej do niego mleko. Czekoladę należy rozpuścić w łaźni parowej.
- Zastosuj do ciasta.
- Niech mieszanina ostygnie.
- Udekoruj ciasto owocami i jagodami. Jeśli użyjesz czystej czekolady, lukier będzie gęsty
Podany przepis jest podstawowy, podstawowy. Na tej podstawie możesz puścić wodze fantazji – dodać miód, syrop itp.
Zastosowanie mleka skondensowanego sprawia, że mieszanka jest elastyczna i można ją łatwo nakładać na różne produkty w dowolnym miejscu.
Ciasto otoczone ciastami, wiśniami i pokrywkami makaroników Glazura i kreatywność pozwalają osiągnąć niespotykane dotąd wyżyny umiejętności nawet początkującym szefom kuchni
Bardzo efektownie prezentuje się tzw. Szkliwo lustrzane. Jest przygotowywany z dodatkiem rozcieńczonej żelatyny, zamrażany, a następnie ponownie topiony i nakładany na ten sam zamrożony produkt.
Przechowywanie
Za pomocą
Jak stopić czekoladę w kąpieli wodnej: wideo
Polewa czekoladowa jest niezbędnym składnikiem wyrobów cukierniczych. Jeśli użyjesz go raz podczas tworzenia domowego ciasta, zawsze będziesz go używać. Ponadto proces gotowania jest stosunkowo nieskomplikowany. Musisz tylko przestrzegać zasad przepisu.