Jak zrobić liść cukru do dekoracji ciasta własnymi rękami

Spis treści:

liścia cukrowego

Jak zrobić liść cukru do dekoracji ciasta własnymi rękami

Prawdopodobnie widziałeś już tego rodzaju dekoracje w swoim kanale w sieciach społecznościowych lub po prostu w Internecie. Udekorowane listkami cukru, ciastka lśnią i mienią się w słońcu, jakby pokryte biżuterią, a taki wystrój wydaje się bajecznie drogi. Ale w rzeczywistości zrobienie liścia cukrowego własnymi rękami nie jest trudne, a składniki do niego są bardzo proste i niedrogie – łatwo je znaleźć nawet w zwykłym supermarkecie.

Najpierw kilka słów o tym, jak dokładnie udekorować ciasto listkiem cukru. Najłatwiejszą i jednocześnie wyrafinowaną opcją jest owinięcie ciasta takim arkuszem na całym obwodzie. W tym przypadku listek cukrowy z powodzeniem zastępuje wyrównanie kremem lub mastyksem; przed użyciem arkusza wystarczy przykryć ciasto warstwą gęstej śmietany o minimalnej zawartości wilgoci, na przykład masłem lub ganache.

Górną krawędź blaszki można ostrożnie przyciąć zwykłym lub rolkowym nożem równo z ciastem lub pozostawić ją „podartą” i lekko wystającą ponad powierzchnię. W celu dodatkowej dekoracji brzegi liścia cukru można pokryć złotym lub srebrnym kandurynem, specjalnym połyskującym barwnikiem spożywczym.

Sekrety gotowania

Inną opcją udekorowania ciasta listkiem cukru jest wycięcie z niego dowolnych figur za pomocą foremek lub wykonanie dowolnych figurek, odrywając taki arkusz rękami. W ten sposób można ozdobić bok i górę ciasta, a także nadaje się do ozdabiania ciast i babeczek, drobiazgów.

Obecnie wśród cukierników popularne są 3 podstawowe techniki wytwarzania liścia cukrowego – na glukozie, agarze i żelatynie. Każdy z nich ma swoje własne cechy i opcje użytkowania, a każdy jest dość przystępny cenowo na poziomie domowym i początkującym. Zapraszamy do zapoznania się z tymi technikami.

Liść cukru na glukozie

Technika tworzenia liścia cukru na glukozie jest najprostsza. Dla niej potrzebujesz tylko cukru i syropu glukozowego, a także rozpuszczalnego w wodzie barwnika spożywczego, najlepiej żelu. Proporcje cukru i syropu są różne, jedną z najpopularniejszych opcji jest 10: 1, gdy 1 część syropu glukozowego jest pobierana na 10 części cukru.

liścia cukrowego

Aby własnoręcznie zrobić listek cukru glukozowego, należy wymieszać syrop z barwnikiem, aż do uzyskania pożądanego koloru, dodać cukier i dokładnie wymieszać, aż do uzyskania jednorodnej masy. Użyj rękawiczek, aby cukier nie przyklejał się do dłoni lub użyj palety.

Powstałą masę nakładamy na silikonową matę i rozwałkowujemy zwykłym wałkiem w warstwę o pożądanym rozmiarze. Grubość warstwy powinna być taka sama na całej powierzchni – około 3-5 mm. Po rozwinięciu płyty użyj rolkowej krajalnicy do pizzy, aby przyciąć ją do odpowiedniego kształtu. Pozostaw do wyschnięcia w temperaturze pokojowej na 15-20 minut do 2 godzin lub wstaw do piekarnika na 10-15 minut w temperaturze 50 ° C.

Gotowy arkusz powinien być plastikowy, ale nie powinien się rozrywać ani kruszyć w dłoniach. Owiń nim przygotowane ciasto lub użyj go do innej opcji dekoracji. W razie potrzeby podświetl górną krawędź arkusza za pomocą kanuryny.

Liść cukrowy na agarze

liścia cukrowego

Liść cukru na agarze okazuje się cieńszy i bardziej elastyczny, wygodniej jest go pokroić niż liść na syropie glukozowym i dobrze smakuje, natomiast liść cukru glukozowego najprawdopodobniej odstawi się podczas krojenia ciasta. Istnieje wiele różnych przepisów na liść cukrowy z agarem, sugerujemy jedną z popularnych opcji poniżej.

Na liść weź 250 ml wody i 7 g agaru, podpal i poczekaj, aż się zagotuje. Następnie dodaj 400 g cukru, poczekaj, aż się rozpuści i dodaj barwnik spożywczy, aż uzyskasz pożądany kolor przyszłego liścia. Gotuj syrop przez 5-7 minut, masa powinna być gęsta, jak galaretka.

Przygotowany syrop przelać przez sito na silikonową matę i równomiernie rozprowadzić za pomocą łopatki do gotowania. Warstwa nie powinna być bardzo cienka i niezbyt gruba, aby wygodnie było owinąć ciasto prześcieradłem. Gdy masa nie zestaliła się, posyp ją za pomocą sitka cukrem wcześniej zabarwionym na żądany kolor, lekko rozgniatając szpatułką.

Liść cukru pozostawić na kilka godzin w temperaturze pokojowej do stwardnienia. Za pomocą noża wytnij pasek o pożądanym rozmiarze do owinięcia ciasta lub wytnij żądane kształty.

Sekrety gotowania

Liść cukru na żelatynie

Gotowanie liścia cukrowego na żelatynie nie wymaga syropu do gotowania, jak to ma miejsce w przypadku liścia na agarze, ale liść nadal okazuje się plastikowy, nie rozrywa się ani nie łamie, a także dobrze kroi nożem. Do pracy potrzebujesz 200 g cukru wstępnie zabarwionego barwnikiem spożywczym 40 g syropu glukozowego, 5 g żelatyny namoczonej w 20 g wody i 1 łyżeczka. gliceryna.

Żelatynę moczyć w zimnej wodzie do spęcznienia, a następnie rozpuścić w kuchence mikrofalowej lub łaźni wodnej do rozpuszczenia (nie doprowadzać do wrzenia!). Wymieszaj żelatynę i syrop glukozowy, dodaj glicerynę. Powstałą masę wylej na silikonową matę i stopniowo dodawaj do niej cukier. Za pomocą wałka rozwałkować masę na równej grubości warstwę i posypać na wierzchu kolorowym cukrem. Lekko dociśnij cukier wałkiem do ciasta i pozwól arkuszowi zastygnąć.

Po kilku godzinach liść cukru na żelatynie jest gotowy. Można nim ozdobić ciasto według własnego uznania. Należy pamiętać, że we wszystkich przypadkach arkusze cukru do ciast bardzo „boją się” wilgoci, dlatego zaleca się użycie ich przed podaniem ciasta na stół, a gdy są przechowywane w lodówce, przykryć je nakrętką.

Author: Goltilabar

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *