Jak wybrać maszynę do lodów do robienia pysznych domowych lodów

Spis treści:

maszyny lodów

Jak wybrać maszynę do lodów do robienia pysznych domowych lodów

Uwielbiany od dzieciństwa przysmak wywołuje uśmiech i rozwesela. Deser jest szczególnie istotny w letnim upale. Oczywiście mówimy o lodach. Niestety, jakość lodów kupowanych w sklepie często pozostawia wiele do życzenia. Jeśli kiedykolwiek próbowałeś lodów robionych w domu, prawdopodobnie myślisz o zakupie urządzenia, które pomoże Ci przygotować ten przysmak. Pokażemy Ci, jak wybrać maszynę do lodów.

Zadowolony

Lodziarka zajmuje mało miejsca i daje dużo radości dzieciom i dorosłym

Zasada działania urządzenia ↑

Lodziarka to kompaktowe urządzenie, które składa się z pojemnika na produkty oraz trzepaczki do ich mieszania. Zasada działania maszyny do lodów jest podobna do zasady działania miksera elektrycznego. Po włączeniu urządzenia okółek zaczyna się obracać, co przyczynia się do wytworzenia jednorodnej masy, zapobiegającej zamarzaniu wody. Nawiasem mówiąc, maszynę można wykorzystać nie tylko do robienia lodów, ale także do przechowywania kostek lodu, robienia mrożonego jogurtu, sorbetów, koktajli, lodów mlecznych i owocowych.

Co jest lepsze: mechaniczne lub elektryczne ↑

Maszyna do lodów Ariete jest kompaktowa i łatwa w użyciu.

Sekrety gotowania

Istnieją dwa główne typy maszyn do lodów: mechaniczne i elektryczne. W urządzeniach typu mechanicznego okółek będzie musiał być obrabiany ręcznie. Jako chłodziwo stosowany jest lód zmieszany z gruboziarnistą solą.

Elektryczne maszyny do lodów, które działają na zasadzie miksera, mają w ściankach miski czynnik chłodniczy, który wytwarza zimno. Ten typ maszyny do lodów dzieli się na dwa typy: maszyny do lodów z kompresorem lub bez. Jeśli nie ma kompresora, do przygotowania lodów konieczne jest wstępne schłodzenie miski przez 12-16 godzin w zamrażarce.

Maszyny do lodów z kompresorem są wygodniejsze w użyciu. Proces robienia lodów przebiega jednocześnie z chłodzeniem miski. W takim przypadku mieszanina w misce jest równomiernie mieszana i nie krystalizuje. Zimna przekąska jest gotowa do spożycia 20-30 minut po rozpoczęciu procesu gotowania.

Jak wybrać lodziarnię: podstawowe kryteria ↑

Model stołowy wymaga napełnienia solą i lodem lub wstępnego schłodzenia miski do lodów w zamrażarce. Nie wymaga tego automat do lodów (z kompresorem).

Decydując się na zakup maszyny do lodów i już zdecydowałeś się na jej rodzaj (mechaniczna lub elektryczna lodziarka z kompresorem lub bez) zwróć uwagę na charakterystykę urządzenia.

Objętość miski ↑

Najbardziej optymalna jest objętość miski od 0,5 do 2 litrów. Wysokość – do 20 cm Dla rodziny najlepiej sprawdzą się lodziarki z litrową miską – tutaj można zrobić 4-6 porcji lodów na raz.

Sekrety gotowania

W sprzedaży są maszyny do lodów z kubkami na porcje 100 ml. Takich kubków jest 2-4. Jest to bardzo wygodne, ponieważ nie musisz przenosić gotowego produktu do innego pojemnika.

Moc ↑

W lodziarni możesz zrobić popsicles, mrożone jogurty, koktajle, które uwielbiają dzieci

Domowe lodziarnie nie wymagają dużej ilości prądu, szczególnie jeśli chodzi o modele bez kompresora. Moc maszynek do lodów wynosi zwykle od 4 do 35 watów. Nawet jeśli pojemność jest niska, lodziarka poradzi sobie z przygotowaniem pysznej uczty. Moc urządzeń ze sprężarką sięga 150-200 watów.

Są urządzenia, które nie działają z sieci, ale na bateriach i bezpośrednio w zamrażarce Twojej lodówki. Ta maszyna do lodów jest oferowana przez firmę Panasonic.

Zwartość ↑

Oczywiście nie będziesz robił lodów codziennie, więc urządzenie powinno być kompaktowe i łatwe do przechowywania. Pojemność na sznurek jest wysoce pożądana.

Materiał korpusu i miski ↑

Sekrety gotowania

Głównym elementem stykającym się z produktem jest miska.Produkuj maszyny do lodów z plastikowymi i metalowymi (stalowymi) miseczkami. To od Ciebie zależy, którą lodziarkę kupisz, ale z higienicznego punktu widzenia stal nierdzewna jest lepsza. Z plastikową miską trzeba będzie obchodzić się bardzo ostrożnie, ponieważ z czasem na tym materiale mogą tworzyć się mikropęknięcia, w których mogą żyć mikroby. W maszynach do lodów Kenwood i Tefal miska jest plastikowa, a maszyna do lodów Panasonic jest wyposażona w miskę ze stali nierdzewnej.

Którą maszynę do lodów wybrać: popularne modele budżetowe ↑

Maszyna do lodów Delonghi IC 850 – jeden z najpopularniejszych modeli w kategorii budżetowej

Maszyny do lodów prasowanych są dość drogie, dlatego większość konsumentów wybiera urządzenia półautomatyczne. Zwracamy uwagę na recenzję maszyn do lodów Kenwood IM250, Kenwood IM280 i Delonghi IC 850.

Sam proces robienia lodów trwa nie dłużej niż pół godziny, ale ponieważ te urządzenia są półautomatyczne, pojemnik do przygotowania musi być wstępnie schłodzony w zamrażarce przez 18-24 godziny, aby pojemnik mógł działać jako akumulator zimna. Wiele osób stale trzyma pojemnik w zamrażarce, aby w każdej chwili mogli przygotować lody. Dlatego warto wcześniej sprawdzić, czy zmieści się w zamrażarce.

Moc wszystkich modeli jest niewielka – tylko 6 watów. Lodziarze zużywają mało prądu, ale niestety nie są zbyt ciche. Najcichszym z prezentowanych modeli jest Delonghi IC 850, a najgłośniejszym Kenwood IM280. Sznur wszystkich lodziarzy jest wystarczająco długi i nie ma gdzie go schować.

Jak zrobić domowe lody ↑

Aby przygotować lody w którejkolwiek z lodziarek, wystarczy przygotować mieszankę lodów i wlać ją do już działającego bloku. Możesz zrobić lody bananowe, truskawkowe, czekoladowe, cytrynowe. Na przykład, aby zrobić lody bananowe, potrzebujesz 300 g bananów, soku z połowy cytryny, 150 g cukru, 75 g mleka i 75 g płynnej śmietanki. Zmiel banany blenderem, dodaj resztę składników, ponownie dobrze wymieszaj. Przygotowaną miksturę przelać do działającej maszyny do lodów, odczekać 20-30 minut. Należy pamiętać, że domowe lody bardzo szybko topią się. Zaleca się przechowywanie go w zamrażarce nie dłużej niż miesiąc, a jeśli robisz mrożony jogurt lub sorbet, musisz je zjeść w ciągu trzech tygodni.

maszynę lodów

Kilka wskazówek dotyczących korzystania z urządzenia ↑

Domowe pojemniki na lody są wykonane z bezpiecznych materiałów i mają wygodny kształt

Aby lodziarka służyła Ci przez długi czas, dokładnie przestrzegaj wszystkich zaleceń producenta. Do lodów używaj wyłącznie dostarczonych drewnianych lub plastikowych łyżek, aby nie uszkodzić miski. Różni producenci lodów mają różne czasy zamrażania. Należy to wziąć pod uwagę przy wyborze jednostki.

Gotowe lody najlepiej przechowywać w plastikowym lub szklanym pojemniku z pokrywką. Jeśli przechowujesz je otwarte, lody mogą pachnieć z lodówki i mieć nieprzyjemny smak.

Różne nadzienia, syropy i orzechy nadają oryginalnym smakom domowej roboty lody, których receptur jest bardzo wiele. Niektórzy producenci dostarczają również książkę z przepisami na robienie smakołyków wraz z maszyną do lodów.

Mając lodziarnię w domu, możesz przygotować pyszną ucztę dla całej rodziny bez użycia syntetycznych barwników, zagęszczaczy, aromatów czy innych szkodliwych dodatków.

Lody to dość stary przysmak. Byli także traktowani Aleksandra Wielkiego podczas jego kampanii w mediach i Persji. To tam wpadli na pomysł zamrażania jagód na śniegu. Nie było wtedy lodówek, a niewolników wysyłano w góry po śnieg. Teraz nie musisz iść tak daleko, ponieważ jest elektryczna lodziarka.

Coraz więcej rodzin wybiera to urządzenie gospodarstwa domowego. W końcu zarówno dorośli, jak i dzieci uwielbiają delektować się lodami.Domowa lodziarka nie zajmie dużo miejsca na stole iw szafce kuchennej, nie zmarnuje dużo prądu, ale przygotuje pyszną ucztę dla Ciebie i Twoich gości. W ciągu 20-40 minut elektryczna automatyczna lodziarka przygotuje około kilograma lodów, które swoim smakiem znacznie przewyższają sklepowe.

Author: Sharpbrand

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *