Ciasto waflowe ze skondensowanym mlekiem i bananami

Spis treści:

Pyszne domowe jedzenie

Ciasto waflowe ze skondensowanym mlekiem i bananami

Składniki

Wafle – 7 szt.

Gotowane mleko skondensowane – 1 puszka

Masło – 100 g

    skondensowanym mlekiem

  • 311 kcal
  • 1 godzina
  • 1 godzina

Zdjęcie gotowego dania

skondensowanym mlekiem

Oceń przepis

Film z przepisem: Ciasto waflowe ze skondensowanym mlekiem i bananami

Przepis krok po kroku ze zdjęciami i filmami

Nie ma nic smaczniejszego niż domowe ciasta! Ale kiedy wspomnisz, że na święta trzeba upiec ciasto, wyobraźnia zwykle rysuje obraz dwóch, a nawet trzech dni przygotowywania przysmaku. Najpierw ciasta, następnie impregnacja, ubijanie śmietany, przygotowanie dekoracji, montaż itp. Przy odpowiedzialnym podejściu jest to dość pracochłonny proces. Ale nie przy robieniu ciasta waflowego z gotowych ciast! Ku mojemu zdziwieniu okazało się, że taki deser jest bardzo łatwy w przygotowaniu, dzięki czemu można rozpieszczać się nie tylko na wakacjach!

Dziś upieczemy ciasto z gotowych waflowych kruchego ciasta z najdelikatniejszym kremem bananowym i gotowanym skondensowanym mlekiem. Do udekorowania ciasta zdecydowałam się zrobić małe bezy, do których wzięłam proteiny, sól i cukier – dostałam przewiewny deser z marginesem, dzięki czemu można spokojnie zmniejszyć ilość tych składników o połowę, lub pobawić się i wybrać tylko te najbardziej udane z powstałych. Resztę bezy można zostawić jako bonus do ciasta. Możesz również zmiażdżyć resztki i posypać boki ciasta lub dodać między warstwami wafla.

Ale najpierw musisz zrobić sam tort waflowy! Głównym składnikiem są gotowe ciasta waflowe. Do śmietany – masła, banana (najlepiej bardzo dojrzałego) i gotowanego skondensowanego mleka – należy go gotować na małym ogniu przez 2 godziny lub kupić w sklepie od razu gotowy. Ale szczerze mówiąc, nie lubię smaku gotowanego skondensowanego mleka ze sklepu. Potrzebujemy kolejnego banana do dekoracji gotowego ciasta. Więc zacznijmy.

skondensowanym mlekiem

Zaczynam z wyprzedzeniem od bezy. Oddziel białka od żółtek. Dodam szczyptę soli do białek i zaczynam ubijać na niskich obrotach miksera.

Następnie zwiększam prędkość i stopniowo dodaję cukier.

Ubijam w ten sposób, aż uformują się twarde szczyty, białka doskonale zachowają swój kształt. Możesz to sprawdzić tak: jak odwrócisz miskę, beza nigdzie nie ucieknie 🙂

Beeshki z powstałej masy kładę na blasze do pieczenia za pomocą strzykawki cukierniczej lub dwóch łyżek. Suszę w piekarniku przez 15 minut w temperaturze 100 stopni, następnie zmniejszam do 60 i czekam, aż beza całkowicie wyschnie. W zależności od piekarnika zajmie to od 40 minut do godziny.

Ugniataj jednego banana blenderem, aż będzie gładki.

skondensowanym mlekiem

Miękkie masło ubić mikserem w temperaturze pokojowej na biało.

Dodaję gotowane mleko skondensowane na łyżce, również w temperaturze pokojowej, dalej ubijam.

Okazuje się, że niezbyt gęsty, ale elastyczny krem ​​olejowy.

Dodaj przecier bananowy.

Wymieszaj również mikserem, aż będzie gładki. Okazuje się, że jest to bardzo piękny krem ​​o wyraźnym kremowo-bananowym smaku.

Zbieramy ciasto. Ciasta układamy jeden na drugim, smarując je powstałym kremem. Staramy się równomiernie rozłożyć krem ​​tak, aby wystarczył na wszystkie ciasta i pozostał do dekoracji.

Po ułożeniu ciasta przykryj całość pozostałą śmietaną, posmaruj wierzch i boki.

Pokrój banana w kółka do dekoracji.

Powstałe ciasto dekorujemy do smaku i wkładamy do lodówki na kilka godzin!

Ciasto waflowe ze skondensowanym mlekiem i bananami gotowe! Ciesz się herbatą!

Author: Hellbearer

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *