Spis treści:
- Składniki
- Zdjęcie gotowego dania
- Oceń przepis
- Film z przepisem: Ciasto waflowe ze skondensowanym mlekiem i bananami
- Przepis krok po kroku ze zdjęciami i filmami
Ciasto waflowe ze skondensowanym mlekiem i bananami
Składniki
Wafle – 7 szt.
Gotowane mleko skondensowane – 1 puszka
Masło – 100 g
- 311 kcal
- 1 godzina
- 1 godzina
Zdjęcie gotowego dania
Oceń przepis
Film z przepisem: Ciasto waflowe ze skondensowanym mlekiem i bananami
Przepis krok po kroku ze zdjęciami i filmami
Nie ma nic smaczniejszego niż domowe ciasta! Ale kiedy wspomnisz, że na święta trzeba upiec ciasto, wyobraźnia zwykle rysuje obraz dwóch, a nawet trzech dni przygotowywania przysmaku. Najpierw ciasta, następnie impregnacja, ubijanie śmietany, przygotowanie dekoracji, montaż itp. Przy odpowiedzialnym podejściu jest to dość pracochłonny proces. Ale nie przy robieniu ciasta waflowego z gotowych ciast! Ku mojemu zdziwieniu okazało się, że taki deser jest bardzo łatwy w przygotowaniu, dzięki czemu można rozpieszczać się nie tylko na wakacjach!
Dziś upieczemy ciasto z gotowych waflowych kruchego ciasta z najdelikatniejszym kremem bananowym i gotowanym skondensowanym mlekiem. Do udekorowania ciasta zdecydowałam się zrobić małe bezy, do których wzięłam proteiny, sól i cukier – dostałam przewiewny deser z marginesem, dzięki czemu można spokojnie zmniejszyć ilość tych składników o połowę, lub pobawić się i wybrać tylko te najbardziej udane z powstałych. Resztę bezy można zostawić jako bonus do ciasta. Możesz również zmiażdżyć resztki i posypać boki ciasta lub dodać między warstwami wafla.
Ale najpierw musisz zrobić sam tort waflowy! Głównym składnikiem są gotowe ciasta waflowe. Do śmietany – masła, banana (najlepiej bardzo dojrzałego) i gotowanego skondensowanego mleka – należy go gotować na małym ogniu przez 2 godziny lub kupić w sklepie od razu gotowy. Ale szczerze mówiąc, nie lubię smaku gotowanego skondensowanego mleka ze sklepu. Potrzebujemy kolejnego banana do dekoracji gotowego ciasta. Więc zacznijmy.
Zaczynam z wyprzedzeniem od bezy. Oddziel białka od żółtek. Dodam szczyptę soli do białek i zaczynam ubijać na niskich obrotach miksera.
Następnie zwiększam prędkość i stopniowo dodaję cukier.
Ubijam w ten sposób, aż uformują się twarde szczyty, białka doskonale zachowają swój kształt. Możesz to sprawdzić tak: jak odwrócisz miskę, beza nigdzie nie ucieknie 🙂
Beeshki z powstałej masy kładę na blasze do pieczenia za pomocą strzykawki cukierniczej lub dwóch łyżek. Suszę w piekarniku przez 15 minut w temperaturze 100 stopni, następnie zmniejszam do 60 i czekam, aż beza całkowicie wyschnie. W zależności od piekarnika zajmie to od 40 minut do godziny.
Ugniataj jednego banana blenderem, aż będzie gładki.
Miękkie masło ubić mikserem w temperaturze pokojowej na biało.
Dodaję gotowane mleko skondensowane na łyżce, również w temperaturze pokojowej, dalej ubijam.
Okazuje się, że niezbyt gęsty, ale elastyczny krem olejowy.
Dodaj przecier bananowy.
Wymieszaj również mikserem, aż będzie gładki. Okazuje się, że jest to bardzo piękny krem o wyraźnym kremowo-bananowym smaku.
Zbieramy ciasto. Ciasta układamy jeden na drugim, smarując je powstałym kremem. Staramy się równomiernie rozłożyć krem tak, aby wystarczył na wszystkie ciasta i pozostał do dekoracji.
Po ułożeniu ciasta przykryj całość pozostałą śmietaną, posmaruj wierzch i boki.
Pokrój banana w kółka do dekoracji.
Powstałe ciasto dekorujemy do smaku i wkładamy do lodówki na kilka godzin!
Ciasto waflowe ze skondensowanym mlekiem i bananami gotowe! Ciesz się herbatą!