Ciasto orzechowe

Spis treści:

masło opakowanie

Ciasto orzechowe

Orzeszki ziemne są dobre we wszystkim. Jej zdolność do odżywiania organizmu cennymi substancjami i jednocześnie łagodzenia głodu od dawna doceniana jest przez szefów kuchni. Cukiernicy szczególnie cenią orzechowy smak potraw. I choć ciasto z orzeszkami ziemnymi nie jest już nowością, to jednak jego wielbiciele z tego nie umniejszają. Wręcz przeciwnie, wielu aktywnie korzysta ze znanych przepisów i nie boi się ich modernizować. Ale dzisiaj porozmawiamy o klasyku „gatunku” – cieście z orzeszkami ziemnymi i skondensowanym mlekiem, biorąc pod uwagę jego tradycyjne odmiany.

Jak zrobić orzeszki ziemne

Nienaganna kombinacja smaków sprawia, że ​​ciasto orzechowe jest niesamowicie podobne do słynnego batonika czekoladowo-orzechowego o tej samej nazwie. Jednocześnie technika gotowania nie jest zbyt skomplikowana, a nawet początkująca gospodyni domowa z prymitywnym sprzętem kuchennym może ją opanować.

Składniki i kalorie

Warto zauważyć, że zawartość kalorii w tym deserze jest stosunkowo niska – 371,5 kcal / 100 g.

Składniki potrzebne do przygotowania ciasta orzechowego:

proszek pieczenia

  • jajko kurze – 7 szt.;
  • cukier biały krystaliczny – 0,6 kg;
  • mąka pszenna najwyższej jakości – 100 gr;
  • tradycyjne kakao – 3,5 łyżki. l.;
  • proszek do pieczenia ciasta – 1 opakowanie .;
  • woda – 100 ml;
  • mleko skondensowane (gotowane) – 1 puszka (380 gr.);
  • czekolada mleczna – 2 batony;
  • śmietanka 20% – 200 ml;
  • orzechy arachidowe około 300 gr .;
  • masło – 1 opakowanie

Opis gotowania

Warto zacząć od zrobienia bezy.

  • trzy jaja kurze są podzielone na żółtko i białko. Potrzebujesz tylko składnika białkowego;
  • wylany 250 gr. Sahara;
  • ubić białka mikserem do trwałych szczytów;
  • cukier jest dodawany jako ostatni. Mieszanie przerywa się, aż będzie gładkie;
  • blacha do pieczenia jest wyłożona papierem do pieczenia. Warstwą 2-3 cm rozłóż białko na środku;
  • proces pieczenia trwa 2,5 godziny. Minimalna temperatura – 100-110 ° C;
  • gotowa beza ma żółtawą skórkę. Jeśli spód wydaje się wilgotny, ciasto można ostrożnie odwrócić, aby upiec.

Aby zrobić herbatnik:

jaja kurze

  • białka są oddzielane od pozostałych 4 jaj. Białka ubijane są oddzielnie ze szczyptą soli do trwałego szczytu;
  • 7 żółtek (3 pozostałe z bezy i 4 właśnie oddzielone) odłamuje się z 200 gr. Sahara;
  • mieszanki jajeczne starannie łączy się i dodaje suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, kakao;
  • ciasto piecze się na papierze do pieczenia w temperaturze 180 ° C przez około 0,5 h. Kontrolę gotowości przeprowadza się za pomocą wykałaczki (ciasto nie powinno pozostawać na nim).

Aby ciasto miało łagodny smak, wymaga impregnacji:

  • wodę miesza się z 100 gr. cukier w ogniu;
  • doprowadzić do wrzenia, aż cały cukier się rozpuści;
  • schłodzić powstałą ciecz;
  • biszkopt rozpuszcza się wzdłuż na dwie części;
  • oba ciasta są namoczone w syropie.
  • masło, wcześniej rozmrożone, miesza się z gotowanym skondensowanym mlekiem;
  • masa jest przerywana, aż będzie gładka.

Pyszne domowe jedzenie

Do ganache potrzebujesz:

  • posiekaj czekoladę, polej gorącą śmietaną;
  • mieszać. Zostaw do ostygnięcia.

Aby sproszkować ciasto orzechowe:

  • lekko prażone orzechy;
  • zmiażdżony w dowolny wygodny sposób.

Pyszne domowe jedzenie

  1. Nakładamy 1 biszkopt, smarujemy kremem, przykrywamy częścią masy orzechowej.
  2. Przykryj bezę, rozprowadź śmietanę, dodaj orzech.
  3. Drugą część biszkoptu wyłożyć na wierzch, boki wygładzić kremem.
  4. Ciasto oblane ganaszem i posypane orzechami.
  5. Deser należy podawać do 5-6 godzin.

Przepis na biszkopt orzechowy

Łatwo rozpieścić się delikatnym i pysznym „cudem” ciasta, jeśli zastosujesz się do prostego przepisu. Jego zawartość kalorii wynosi 400 kcal / 100 g.

Produkt wymaga:

  • jaja kurze – 12 szt.;
  • mąka – 2 łyżki;
  • cukier – 1,5 łyżki;
  • wanilia – 2 opakowania;
  • proszek do pieczenia – 2 szt.;
  • kakao – 1 łyżka. l.;
  • masło – 1 opakowanie;
  • mleko skondensowane (gotowane) – 1 zakaz .;
  • posiekane orzeszki ziemne – 1 łyżka.

Author: Kazilrajas

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *