Spis treści:
- Z ciastek i twarogu
- Mleko skondensowane i banany
- Piernik, banan i śmietana
- Z pianek i owoców
- Z twarogu i żelatyny
5 przepisów na ciasta bez pieczenia, które nie wymagają umiejętności i siły
Jednym z najłatwiejszych do przygotowania deserów jest ciasto bez pieczenia. Nawet początkujący, który nie zna zawiłości kulinarnych umiejętności poradzi sobie ze stworzeniem słodkiej słodyczy. Proces gotowania nie zajmuje dużo czasu i wysiłku. Gospodyni nie musi nawet włączać piekarnika i stać przy nim.
Z ciastek i twarogu
Aby zrobić szybkie ciasto z kremem twarogowym, musisz wziąć następujący zestaw produktów:
- ciasteczka biszkoptowe – 300 g;
- śmietanka (zawartość tłuszczu nie mniej niż 33%) – 200 g;
- twarożek – 200 g;
- cukier puder – 3 łyżki;
- mleko – 200 ml;
- tabliczka czekolady – 1 szt. (100 gramów).
Tworzenie deseru bez pieczenia odbywa się etapami:
- Śmietankę przygotowuje się z twarogu, cukru pudru i śmietany. Najpierw zmiel twaróg przez sito, aż do uzyskania jednorodnej masy.
- Śmietanę i cukier ubij oddzielnie za pomocą miksera lub trzepaczki.
- Powstałą piankową masę starannie łączy się z tartym twarogiem. Unikaj gwałtownych ruchów, aby krem nie stracił przewiewnej i delikatnej konsystencji.
- Wyłóż spód formy do ciasta folią spożywczą. Zaczynają składać cukiernię, kładąc na stole kubek mleka, ciastka i gotową śmietanę twarogową.
- Każde ciastko jest najpierw zanurzane w pojemniku z mlekiem, a następnie układane na dnie formy. Utwórz warstwę.
- Obficie przykryj masą twarogową. Manipulacja plikami cookie jest powtarzana ponownie.
- Uformuj ciasto z naprzemiennie warstwami ciastek i twarogu, aż skończą się składniki.
- Przykryj powstały produkt cukierniczy folią spożywczą. Prześlij do lodówki na co najmniej 2-3 godziny. W tym czasie ciasteczka należy dokładnie namoczyć w śmietanie. Wskazane jest pozostawienie deseru na noc w lodówce.
- Ciasto ostrożnie wyjmuje się z formy. Usuń folię.
- Zacznij dekorować. Aby to zrobić, przetrzyj tabliczkę czekolady, posyp powierzchnię przysmaku powstałymi wiórami.
Mleko skondensowane i banany
Aby ugotować ciasto waflowe, musisz zaopatrzyć się w:
- wafle – 7 szt.;
- banany – 2 szt.;
- gotowane mleko skondensowane – 1 puszka;
- masło – 100 g;
- białka jaj – 2 szt.;
- cukier granulowany – 120 g;
- szczypta soli.
Aby przygotować pyszny deser, musisz wykonać następujące kroki:
- Krem zrobiony jest z banana, masła, mleka skondensowanego. Konieczne jest usunięcie skórki z owocu, zacieranie widelcem do uzyskania jednorodnej masy. Możesz użyć blendera.
- W osobnej misce ubij zmiękczone masło, stopniowo wprowadzając do masy mleko skondensowane. Powstały delikatny krem maślany połącz z puree bananowym.
- Zacznij składać ciasto. Ciasta waflowe układa się jeden na drugim, obficie posmarowane kremem maślanym.
- Powierzchnia ciasta pokryta jest resztkami kremu. Powlekają nim również boki.
- Zaczynają przygotowywać bezy do dekoracji deseru. Białka ubić mikserem w piankę, po dodaniu do nich szczypty soli.
- Stopniowo dodawaj granulowany cukier do spienionej masy, kontynuując ubijanie. Rezultatem powinny być ukształtowane szczyty.
- Na blasze pokrytej pergaminem sadzi się bezy – miniaturowe bezy. Dla wygody możesz użyć strzykawki do ciasta.
- Gotuj bezy w piekarniku przez 15 minut (temperatura +100 ⁰С). Następnie ogień zostaje zredukowany do + 60 ⁰С, a bezy są suszone do całkowitego ugotowania.
- Zacznij dekorować ciasto. Na powierzchni układane są pokrojone kółka bananowe i gotowe bezy. Wyślij smakołyk do lodówki na 2-3 godziny.
Piernik, banan i śmietana
Aby zrobić szybkie ciasto piernikowe, musisz wziąć:
- piernik – 700 g;
- śmietana – 500 g;
- cukier granulowany – 200 g;
- banan – 3 szt.
Złożenie konfekcji nie jest trudne. Będziesz musiał wykonać sekwencję czynności:
- Każdy piernik przecina się na pół (wzdłuż). Banany kroimy w plasterki.
- Zrób śmietanę, ubijając mikserem śmietanę z granulowanym cukrem.
- Forma do ciasta jest wyłożona folią spożywczą. Układaj warstwami krążki piernika i banana, obficie pokrywając je kremem.
- Wyrób trafia do lodówki na kilka godzin, po przykryciu folią spożywczą. Wskazane jest, aby ciasto było zimne przez całą noc, aby było lepiej nasycone kremem.
- Deser przekłada się do naczynia i dekoruje okruchami orzechów lub kawałkami czekolady.
Z pianek i owoców
Oryginalny i pyszny deser – ciasto ptasie mleczko z owocami. Aby go przygotować, musisz wziąć następujący zestaw produktów:
- prawoślaz jabłkowy – 350 g;
- ciastka o smaku pieczonego mleka – 500 g;
- banany – 3 szt.;
- pomarańcze – 2 szt.;
- mleko – 250 ml;
- krem – 300 ml;
- cukier granulowany – 120 g.
Ciasto przygotowuje się zgodnie z instrukcjami krok po kroku:
- Przygotuj krem. Ubij schłodzoną śmietanę i cukier do uzyskania gęstej, przewiewnej masy.
- Banany są obrane i pokrojone w plasterki. Pomarańcze są sortowane w plasterki.
- Prawoślazu kroi się wzdłuż na 2 części.
- Zacznij składać ciasto. Każde ciasteczko zanurza się w mleku i tworzy warstwę. Przykryj kremem.
- Zrób warstwę połówek prawoślazu. Ponownie przykryj kremem.
- Rozłóż warstwę kawałków owoców. Przykryj je śmietaną i przykryj warstwą ciasteczek zamoczonych w mleku.
- Naprzemienne warstwy herbatników – pianki – owoce, obficie przykrywając każdą bitą śmietaną, aż skończy się jedzenie.
- Wyślij gotowe ciasto do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem udekoruj przysmak, posypując go okruchami ciasteczek.
Z twarogu i żelatyny
Aby przygotować deser bez pieczenia z twarogu i żelatyny, weź następujące składniki:
- twarożek – 500 g;
- śmietana – 300 g;
- żelatyna – 30 g;
- woda – 1 szklanka;
- cukier (200 g) lub miód – 3 łyżki.
Możesz udekorować przepis ulubionymi owocami, jagodami lub czekoladą.
Przygotuj ciasto, postępując zgodnie z sekwencją czynności:
- Przygotuj składniki. Twarożek ze śmietaną miesza się blenderem do uzyskania gładkości.
- Dodaj cukier lub miód do masy twarogowej.
- Wlej żelatynę szklanką przegotowanej wody.
- W przepisie owoce kroi się w krążki.
- Namoczoną żelatynę ogrzewa się na małym ogniu przez 3-5 minut.
- Galaretowatą masę wlewamy cienkim strumieniem do twarogu ze śmietaną, dokładnie mieszając.
- Owoce układa się na dnie pojemnika do pieczenia i wlewa mieszanką twarogową.
- Deser wstawiamy do lodówki na 2 godziny.
- Gotowe ciasto zdobią jagody.
Dzięki tym prostym, nieskomplikowanym przepisom zawsze będziesz gotowy na przyjęcie gości!