Ciasto Ryzhik ze śmietaną

Spis treści:

ciasto będzie

Ciasto imbirowe ze śmietaną

Nigdy nie chciałbyś wrócić do dzieciństwa?
To nie jest pytanie retoryczne, to jest moje zaproszenie. Tak więc dzisiaj wybieramy się na „wakacje” na 3 dni, które spędzimy na wypieku prawdziwych przysmaków, które przygotowała dla nas kiedyś nasza babcia. Co to jest? A dlaczego 3 dni?
Zrobimy ciasto miodowe Ryżik. Czy to naprawdę cudowne, tylko złote imię? Ale to nie wszystko, co jest niezwykłe w tym torcie. Przepis ma bardzo mały sekret. I to właśnie obiecuje, że nasze ciasto będzie po prostu bajecznie smaczne, pachnące latem i ciepłem dłoni babci.

Punkt kulminacyjny przepisu: Ciasto powinno stać 3 dni ciepłe! Po tym czasie, pozwalając, by ciasto się zaparzyło, pieczemy ciasta.

Jeśli blacha do pieczenia jest długa, a ciasta prostokątne i wydłużone, można je przeciąć na pół. Wtedy ciasto będzie wysokie. Pożądane jest, aby zawierał co najmniej 4 ciastka. Nie działa? Następnie możesz zagnieść ciasto 2 razy więcej.

Natychmiast wypowiedzę wszystkie produkty, których potrzebujemy do ciasta „Ryżik”:
Składniki na ciasto:

  • Mąka – 2 filiżanki o objętości 250 g (fasetowana);
  • Miód – 0,5 łyżki;
  • Cukier – 0,5 łyżki;
  • Jajka – 3 szt.;
  • Soda – 0,5 łyżki. l.

Do kremu potrzebujemy:

  • Śmietana – 800 g (używam dwóch opakowań po 380 g, 25% tłuszczu);
  • Cukier – 1 łyżka;
  • Zagęszczacz do śmietany – 30-40 g (można zastąpić skrobią kukurydzianą);
  • Ekstrakt z wanilii – 1 łyżeczka lub cukier waniliowy (1 saszetka 10 gr.)

Jak zrobić ciasto imbirowe (przepis krok po kroku ze zdjęciem)

Podzielmy ten proces na 3 etapy.

I. Zacznijmy od testu. Nie zapomnij ugotować go 3 dni przed pieczeniem.

Niezwykłe przepisy i wskazówki

Rozbij jajka (3 sztuki) i trochę wymieszaj, aby żółtka zmieszały się z białkami.

Na tym etapie nie potrzebujemy miksera, wystarczy zwykła trzepaczka.

Dodaj cukier (0,5 szklanki). Użyjmy miksera. Trochę wymieszaj, niekoniecznie do rozpuszczenia cukru, najważniejsze, aby jajka i cukier stały się jednorodną masą.

Teraz wlej miód (0,5 szklanki) i wszystko ponownie wymieszaj mikserem. Wystarczy 1-2 minuty, aby masa zgęstniała.

*** Jeśli nie ma płynnego miodu, to nie ma znaczenia. Można go podgrzewać w kąpieli wodnej. Wtedy stanie się wymaganą konsystencją.

Przed dodaniem do masy jajecznej połącz sodę (0,5 łyżki stołowej) z mąką (2 szklanki), wymieszaj.

Im bardziej równomiernie wymieszasz sodę oczyszczoną z mąką, tym lepsze będzie ciasto.

Dodaj mąkę do mieszanki. Najlepiej jest najpierw użyć łyżki do wymieszania mąki i mieszanki.

Gdy wszystko jest wzajemnie nasycone, mieszaj mikserem przez kilka minut, aż do uzyskania jednorodnej masy. Radzę sobie zwykłą drewnianą łopatką, ale jeśli używasz miksera, używaj przystawek do ciasta, a nie zwykłych trzepaczek do płynów.

Ciasto jest prawie gotowe. Pozostaje mu stać 3 (!) Dni w ciepłym miejscu, aby miód i napoje gazowane rozpoczęły proces fermentacji w cieście. W tym czasie smak sody w cieście staje się całkowicie niewidoczny. Zwykle umieszczam go w szafce kuchennej, aby miska nie przeszkadzała.

  • Przykryj miskę pokrywką, ręcznikiem lub folią.
  • Umieść w ciepłym miejscu.
  • Mieszaj ciasto przez te trzy dni. 2-3 razy dziennie.
  • Przynajmniej jak długo ciasto powinno stać – 2 dni. Ale w tym przypadku będzie gorzej. Optymalnie – 3 dni. Dozwolone – 4.

będzie zauważalne

Pokażę Ci, jak wygląda ciasto podczas garowania. Na powierzchni pojawiają się pęcherzyki powietrza:

Podczas mieszania widać, jak porowate i przewiewne jest ciasto.

W 3 dni. Następny etap.

II. Pieczemy ciasto imbirowe.

Przez 3 dni ciasto zgęstniało i zmniejszyło swoją objętość. Dziś upieczemy ciasta.
1. Przygotuj arkusze papieru do pieczenia tak, aby pasowały do ​​blachy do pieczenia (możesz użyć maty silikonowej lub teflonowej). Piec z teflonem.
2. Weź niewielką ilość testu. I za pomocą szpatułki, łyżki lub dużego noża z szerokim ostrzem rozsmaruj go na papierze, jak masło na chlebie. Spróbuj to zrobić równomiernie. Przybliżona wysokość skórki powinna wynosić od 2 do 5 mm.

Trzy takie porcje biorę drewnianą szpatułką, jak na zdjęciu:

Rozprowadzam równomiernie silikonową szpatułką tak, aby w cieście nie było „dziur”:

Okazuje się, że takie ciasto. Jeśli nie możesz zrobić tego idealnie nawet w grubości, nie martw się, nie będzie to zauważalne w gotowym cieście.

3. Blachę do pieczenia z ciastem włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Zmniejszyć do 130 stopni i piec przez 5 minut.

(Kolejne ciasta mogą potrzebować mniej czasu, około 2 minut na upieczenie, ponieważ piekarnik będzie dobrze nagrzany).
Wyjmujemy ciasto, ostudzamy trochę, wystarczy kilka minut.

Ciasta okazały się przewiewne, pachnące.

Odwracamy ciasto, aby wygodnie było usunąć papier.

Pieczę na macie teflonowej, więc niczego nie natłuszczam powierzchni. Jeśli zamierzasz piec na papierze, co do którego nie jesteś pewien, posmaruj kawałkiem masła.

będzie zauważalne

*** Jeśli ciasta wyrosły nierównomiernie, nie ma to znaczenia. Kiedy ciasto zostanie „zebrane”, nie będzie to zauważalne.

Dostałam ciastka prostokątne o długości 32 cm, wzdłuż krótszej krawędzi – 22 cm Wymiary można ustawić indywidualnie podczas rozłożenia ciasta, można nadać mu okrągły, owalny kształt – co tylko zechcesz!
Następny etap.

III. Przygotuj krem ​​na Ciasto Imbirowe I posmaruj nim ciasta.

Przygotowanie:
Za pomocą miksera zacznij ubijać śmietanę (800 g). Jednocześnie dodaj trochę cukru (1 szklanka).

Cukier powinien rozpuścić się w śmietanie. Wlej tutaj cukier waniliowy (ja używam cukru z naturalną wanilią od D. Etker), wlej około 2 łyżki. łyżki (10 gramów).

Miłośnikom miodu proponuję zwrócić uwagę na przepis na ciasto „Miodowy puch”, przepis wykorzystuje budyń, ciasto okazuje się kruche i jednocześnie bardzo smaczne.

Masa okazuje się bujna, ale płynna.

3. Możesz dodać sok z cytryny (1 łyżka. L) – w razie potrzeby. Dla wielu, którzy próbowali upiec to ciasto, sok z cytryny był zbyt duży do smaku.

Dodaj wymaganą ilość zagęszczacza. Zagęszczacz do śmietany sprzedawany jest w małych saszetkach w supermarketach (można go zastąpić skrobią kukurydzianą).

Przesiewam przez sito, żeby nie było grudek.

Nadal ubijamy. Krem powinien być gęsty i bujny. Ubij miksturę i zobacz, co się stanie. Kieruj się swoim gustem i preferencjami bliskich. Jeśli krem ​​nie jest dla Ciebie wystarczająco gęsty, możesz dodać trochę więcej soku z cytryny i / lub 1-2 saszetki zagęszczacza.

Śmietanę można przygotować na różne sposoby, kilka opcji opisałem w osobnym artykule: Śmietana na ciasto.

będzie zauważalne

Jaki inny krem ​​pasowałby do tego ciasta? Na naszym kanale YouTube zebrałem pięć przepisów na najlepsze kremy na ciasto miodowe, zwróćcie na nie uwagę:

Składanie ciasta imbirowego

W przypadku tych ciast miodowych nie żałuj kremu. Są bujne i porowate, dzięki czemu dobrze i szybko nasiąkają. Jeśli nie ma wystarczającej ilości kremu, wszystko przejdzie do impregnacji. Pozostanie tylko połowa warstwy, którą na nich nałożymy.

Do smarowania wygodnie jest używać szpatułki z silikonową końcówką.

Skórka po cieście, ułóż ciasto ze śmietaną. Każde prostokątne ciasto kroiłem (dostałem 3 sztuki) na dwie części i otrzymałem kwadratowy placek złożony z 6 warstw. Ozdoby przeznaczymy na zraszanie.

Wykończenie. Pozostaje trochę, aby ten deser był doskonały.

Pozostałe ciasta zmielić w blenderze na duże okruchy:

Posyp górę ze wszystkich stron.
Jeśli kochasz wypieki z miodem, z pewnością pokochasz orientalną słodycz chak-chak. Spróbuj, to pyszne i proste!

Pozostaw ciastka na namoczenie przynajmniej 2 godziny. Ciasto stanie i stanie się bardzo soczyste, dosłownie rozpłynie się w ustach.

To wszystko! Przyjaciele, jak widać, proces gotowania jest znacznie łatwiejszy i nie tak kłopotliwy jak w przypadku wielu innych ciast. Ale smak. Spróbuj! I upewnij się, że właśnie to ugotowała dla ciebie twoja ukochana babcia. Tak bardzo kochałeś jej smakołyki. A teraz nadszedł czas, aby poznać wszystkie sekrety tego zaczarowanego deseru, który przywraca bajeczne Szczęśliwe Dzieciństwo.

Tylko ten szczęśliwy czas obfituje w złote piegi i pszczoły brzęczące nad kwietnymi łąkami. Wydaje się, że Słońce świeci w szczególny sposób, gdy jesteś jeszcze mały. A kiedy przychodzisz odwiedzić babcię, próbuje rozpieszczać Cię czymś szczególnie smacznym. A teraz dobre ręce babci już stawiają przed nami talerz z przysmakiem. I wydaje się w tej chwili, że Ziemia się zatrzymała, że ​​to jest moment prawdziwego Dzieciństwa. A zapach i smak tego dania na zawsze pozostanie w Twojej pamięci, jako wspomnienie szczęścia.

Być może zdecydowałeś się wykonać niektóre procesy w tym przepisie na swój własny sposób. Udostępnij, opowiedz nam o swoich odkryciach! Czekam na Twoją opinię! Mam nadzieję, że dostałeś niesamowicie pyszny tort, aw przyszłości będziesz mógł rozpieszczać nim siebie, swoich bliskich i gości nie raz.
Udostępnij ten przepis w sieciach społecznościowych i zaproś znajomych do udziału w naszych uroczych spotkaniach!
PA pa!

Jeśli dodasz zdjęcie tortu do Instagrama, proszę wskazać tag #pirogeevo lub #pirogeevo, abym mógł znaleźć Twoje zdjęcia w sieci. Dziękuję Ci!

Author: Malobandis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *