Ciasto Pijana wiśnia

Spis treści:

Niezwykłe przepisy i wskazówki

Pijany tort wiśniowy

Jeśli martwisz się o alkohol w tym cieście, możesz polać wiśnie syropem cukrowym zamiast brandy. Oczywiście ciasto straci swój aromat i smak zupełnie inaczej, ale spodoba się zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Ciasto Drunken Cherry to ten sam klasyk co Napoleon, Medovik czy Bird’s Milk, więc przepis powinien znaleźć się w notatniku każdej gospodyni domowej.
Bazę do ciasta robię na bazie biszkoptu czekoladowego „Raz, dwa, trzy!”

Składniki na ciasto:

  • Mąka premium – 250 g
  • Soda oczyszczona – 1,5 łyżeczki
  • Sól – 1 łyżeczka
  • Proszek kakaowy (najlepiej użyć) – 55 g
  • Cukier – 300 g
  • Jajka – 2 szt.
  • Masło – 60 g
  • Olej roślinny (rafinowany, bezwonny) – 60 g
  • Ekstrakt z wanilii – 2 łyżeczki
  • Mleko – 280 ml.
  • Ocet winny – 1 łyżka l.

Składniki na farsz:

  • Wiśnie bez pestek (można stosować mrożone) – 250-300 g
  • Koniak (lub inny mocny alkohol aromatyczny) – 80-100 ml
  • Mleko skondensowane – 300 g
  • Masło – 180 g

Składniki glazury:

  • Gorzka czekolada (bogata w kakao) – 90 g
  • Krem ciężki (20% i więcej) – 180 ml
  • Cukier granulowany – 2 łyżki. l.
  • Masło – 20 g

Jak zrobić ciasto Drunk Cherry (przepis krok po kroku ze zdjęciem)

Niezwykłe przepisy i wskazówki

Włączamy piekarnik, żeby nagrzał się do 175 C. Ciasto wyrabia się tak szybko, że lepiej wcześniej zadbać o rozgrzanie piekarnika.

W głębokiej misce wymieszaj wszystkie suche składniki: mąkę (250 g), kakao (55 g), cukier (300 g).

Dodaj sodę oczyszczoną (1,5 łyżeczki), sól (1 łyżeczka),

Teraz wymieszaj wszystko szpatułką lub ręczną trzepaczką. Możesz także użyć miksera, wystarczy włączyć najniższą prędkość, aby mąka nie rozsypała się po kuchni.

Niektóre gospodynie kilkakrotnie przesiewają suchą masę do ciastek przez sito. Pozwala to nie tylko na równomierne rozprowadzenie sody w cieście, ale także na uzyskanie zwiewności gotowego biszkoptu czekoladowego.

Dodaj zmiękczone masło do suchych składników. Jeśli jest bardzo zimny, możesz go podgrzać w kuchence mikrofalowej, włączając go kilka razy na krótki okres 20 sekund.

Dodaj dwa jajka, olej roślinny (60 g), ekstrakt waniliowy (2 łyżeczki) do tej samej miski, wymieszaj.

Jeśli nie masz ekstraktu waniliowego, dodaj nasiona z laski wanilii. Lepiej nie używać sztucznej waniliny do celów cukierniczych, może smakować gorzko.

Teraz dodaj ciepłe mleko (280 ml). Sprawdź jego temperaturę przed włożeniem go do ciasta, aby masa się nie zwijała. Mleko nie powinno być gorące.

Ubijanie ciasta mikserem w tym przepisie nie jest wymagane, wystarczy dobrze wymieszać trzepaczką (aż znikną grudki). Pod sam koniec gotowania dodaj ocet winny (1 łyżka stołowa), ciasto natychmiast zacznie bulgotać. Ocet nie będzie w ogóle wyczuwalny w gotowym ciastku; jest potrzebny w cieście, aby uzyskać kruchą strukturę.

Do przepisu można użyć dowolnego octu 6%, cydru jabłkowego, winogron itp. Głównym warunkiem jest, aby ocet nie miał silnego aromatu, na przykład balsamicznego.

Niezwykłe przepisy i wskazówki

Gotowe ciasto wlej do naczynia do pieczenia. Mam formę o średnicy 24 cm, smaruję całą powierzchnię formy wraz z bokami olejem roślinnym, następnie posypuję mąką i strząsam nadmiar mąki.

W rozgrzanym piekarniku wyślij biszkopt czekoladowy do upieczenia. W zależności od mocy piekarnika może to zająć od 30 do 50 minut. Gotowy biszkopt można sprawdzić wykałaczką: jeśli przykleisz go na środku i wyciągniesz, powinien wyjść suchy, bez grudek ciasta.

Ze względu na czekoladowy kolor ciasta trudno jest określić, czy robi się to patrząc na złocisty wierzch. Dlatego zaczynając od 30 minut pieczenia, co pięć minut można sprawdzać gotowość biszkoptu.

Wyjąć gotowe ciasto z formy i pozostawić do całkowitego ostygnięcia na ruszcie (aby spód był idealnie nadmuchany powietrzem i nie zamoczył) Przed wyjęciem z formy przesuń nóż wzdłuż ścian, aby ciasto dobrze wyszło.

Jeszcze nie do końca schłodzony biszkopt pakujemy w folię spożywczą i odkładamy w chłodne miejsce na 6-8 godzin. Nie jest to konieczny krok, ale jeśli to zrobisz, biszkopt będzie smakował jeszcze bogatszy.

Nadzienie do ciasta „Pijana wiśnia”

Wiśnie można przygotować z wyprzedzeniem, jeszcze przed upieczeniem biszkoptu, aby miało czas na zaparzenie. Więc rozmroź wiśnię, pozwól, aby nadmiar płynu spłynął. Napełnij koniakiem, przykryj folią spożywczą i pozostaw na 1-2 godziny.

Ubij masło (180 g) rozmrożone w temperaturze pokojowej mikserem na puszystą masę. Gdy zrobi się lekki i przewiewny, zaczynamy wlewać mleko skondensowane (300 g).

Z całej masy gotowego kremu odłóż kilka łyżek do dekoracji. Na pozostałą część kremu ułóż zaparzone i odcedzone (!) Wiśnie. Mieszamy.

Nie wylewamy alkoholu z wiśni – przyda się do impregnacji biszkoptu.

Zbieramy tort „Pijana wiśnia”

Pokrój ostudzony biszkopt (zdejmij wierzch, odłóż na bok).

„Pijana wiśnia”

Teraz dłońmi lub łyżeczką (ale bardzo ostrożnie!) Wybieramy z biszkoptu cały miękisz, pozostawiając cienkie dno i ścianki o grubości nie większej niż 1 cm.

Powstałą „miskę” biszkoptu nasycamy płynem odsączonym z wiśni. Górę nasycamy tym samym sokiem alkoholowym.

Wypróbuj ten płyn; jeśli jest zbyt alkoholowy jak na Twój gust, możesz go rozcieńczyć ciepłą wodą.

Miąższ biszkoptu zmiel w blenderze lub na okruchy rękami, wymieszaj ze śmietaną. Okazuje się, że jest jednorodną owsianką.

Umieść tę masę w misce na biszkopty, ubij łyżką. Połóż górę na wierzchu i włóż ciasto do lodówki.

Gotowanie polewy czekoladowej

Łączymy śmietanę i granulowany cukier, mieszając, podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia ziaren.

Po zdjęciu z ognia dodaj posiekaną czekoladę. Ciągle mieszając, doprowadzić mieszaninę do całkowitego rozpuszczenia i jednorodności. Pod sam koniec gotowania dodaj masło.

Polewa czekoladowa jest jednorodna, średnio gruba i błyszcząca.

Przed przykryciem ciasto należy trochę ostudzić (do t 30-33 C)

Ułóż schłodzone ciasto na ruszcie i przykryj lukrem.

Niezwykłe przepisy i wskazówki

Poniżej, pod ciastem, lepiej jest zainstalować szeroką płytkę, aby pozostały lukier wpłynął do niej. Wypełnij ciasto lukrem ze wszystkich stron, w tym z góry i boków.

Tort dekorujemy według własnego uznania. Możesz użyć kręconych dysz do tworzenia kwiatów na powierzchni. Będzie bardzo pięknie, jeśli w wystroju użyjesz wiśni (świeżych lub koktajlowych).

Ciasto Drunk Cherry jest gotowe!

Smacznego!
Jeśli masz jakiekolwiek pytania dotyczące przepisu, nie wahaj się zapytać. Czekam na wszelkie uwagi, recenzje, zdjęcia gotowych ciast.
Dodając zdjęcie do Instagrama proszę wskazać tag #pirogeevo lub #pirogeevo, abym mógł znaleźć Twoje zdjęcie w sieci. Dziękuję Ci!

    Podobne posty

  • Biszkopt ze śmietaną – podstawa ciasta
  • Ciasto czekoladowe na jeden-dwa-trzy!
  • Przewiewne ciasto Snickers z bezą i karmelem
  • Ciasto z musem czekoladowo-wiśniowym

Dzięki za przepis! Pyszne! Upiekłam ciasto bez alkoholu, bo Jestem matką karmiącą. okazało się też bardzo smaczne, ale wciąż okazuje się, że to nie to samo ciasto)))

Oto taka bezpretensjonalna dekoracja na moim torcie

Svetlana, dzięki za zdjęcie i opinię! Jak się cieszę, że lubisz przepisy, wracaj, zawsze cieszę się, że cię widzę na stronach witryny =)

Oto co się stało

Cześć Oksana! Przepraszamy, Twój komentarz trafił do folderu Spam, więc odpowiadam późno. Dziękuję za opinie i zdjęcia, to wspaniały tort! Co jest nie tak z glazurą? Moim zdaniem był to sukces, poza tym, że było mało połysku (może zapomnieli dodać oleju). Z czekoladą jest naprawdę problem (((Lepiej kupować w cukierniczych sklepach internetowych, jest sprzedawany w postaci małych „tabletek”) w kształcie, trwa długo – taka czekolada dobrze się topi, nadaje się do smug i polerowania lustrzanego. Jeśli o czekoladzie rozmawiamy w zwykłych sklepach: kupuję ciemną „rosyjską”, na opakowaniu jest napisane 70% kakao, życzę powodzenia we wszystkich cukierniczych eksperymentach!

Dzięki za przepis okazał się bardzo smaczny)))

Jakie smaczne! Natalia, dziękujemy za opinię!

Author: Malobandis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *