Ciasto czekoladowe z orzechami i bezą

Spis treści:

Biszkopt czekoladowy

Ciasto czekoladowe z orzechami i bezą

czekoladowe ciasto bezowe | przepisy krok po kroku ze zdjęciami na Foodily.ru

Ciasto czekoladowe bezowe – przepis na pyszny deser na święta

Od prostych przepisów stopniowo przechodzimy do bardziej złożonych i zapraszamy do przygotowania wspaniałego czekoladowego ciasta bezowego, które ozdobi każdy świąteczny stół. Musisz to ciasto ugotować w przeddzień uczty, aby było odpowiednio nasączone śmietaną – wtedy nabierze niesamowitej delikatności i dosłownie rozpłynie się w ustach.

Aby go przygotować, potrzebujemy następujących składników:

  • 3 szklanki mąki
  • 2 szklanki cukru
  • 15 g proszku do pieczenia (1 saszetka)
  • 2 jajka
  • 6 łyżek kakao
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • 3 białka jaj
  • 1 szklanka cukru
  • 350 g gotowanego skondensowanego mleka
  • 200 g masła
  • Orzechy lub masło orzechowe – opcjonalnie

Sekwencja gotowania

ciasto czekoladowe

  1. Na biszkopt ubij jajka, aż utworzy się pianka, dodaj olej roślinny, ponownie ubij. Stopniowo, małymi porcjami wlewaj mleko, za każdym razem dokładnie mieszając. Ubij powstałą mieszaninę, aż się spieni.
  2. Do płynnej masy dodać cukier, mąkę, kakao i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać do uzyskania gęstej, jednorodnej masy.
  3. Do ciasta wlewamy szklankę wrzącej wody i ponownie ubijamy do uzyskania gęstej śmietany.
  4. Ciasto podzielić na dwie części, włożyć do naoliwionych foremek i piec w piekarniku przez 30 minut w temperaturze 180 stopni.

5. Białka ubić z cukrem na kremową masę.

6. Powstałą masę wyłożyć małymi kółeczkami na blachę pokrytą papierem do pieczenia, a bezę piec w piekarniku przez godzinę w temperaturze 110 stopni. Gotowe bezy pozostawić w piekarniku, aż całkowicie ostygną.

7. Przygotuj krem. Aby to zrobić, wymieszaj gotowane mleko skondensowane ze zmiękczonym masłem.

8. Zacznijmy składać ciasto. Położyć jedno ciasto na talerzu i obficie przykryć śmietaną. Ułóż bezy na wierzchu w jednym rzędzie.

9. Drugie ciasto zmiel na duży miękisz, wymieszaj ze śmietaną i powstałą masą wypełnij puste przestrzenie między krążkami beza.

Niezwykłe przepisy i wskazówki

10. Na wierzch ponownie ułożyć bezy, a na nich masę biszkoptowo-kremową. Następnie powtarzamy proces, aż wyczerpią się wszystkie składniki. Powinieneś mieć szeroki stożek na podstawie biszkoptów. Pod koniec montażu na noc wysyłamy ciasto do lodówki, aby było dobrze nasączone.

11. Następnego ranka przykryj ciasto rozpuszczoną czekoladą. Możesz ją całkowicie pokryć lukrem czekoladowym lub ograniczyć się do cienkiej siateczki – tak jak lubisz najbardziej.

Ciasto czekoladowe z bezami jest gotowe. Wstaw do lodówki na kolejne pół godziny, aby czekolada stwardniała szybciej – i możesz podawać ją gościom. Na pewno żadnemu z nich nie pozostanie obojętny na tak niesamowity deser.

Ciasto czekoladowe bezowe z orzechami włoskimi i rumem, przepis ze zdjęciem – Vkuso.ru

Do książki kucharskiej Już dodane do książki

Złożoność: średni

Kuchnia: kuchnia domowa

Składniki:

gorzka czekolada (80%)

Przygotowanie:

  • Białka ubić na gęstą pianę razem z niewielką ilością soku z cytryny (dosłownie kilka kropel), następnie powoli wprowadzać cukier puder, nie przestając intensywnie ubijać. Ubijaj, aż mieszanina będzie błyszcząca, gładka i jasno biała.
  • Biszkopt czekoladowy

  • Dodaj posiekane orzechy do powstałej masy, delikatnie wymieszaj.
  • Przykryj blachę papierem do pieczenia i za pomocą woreczka z ciasta ostrożnie rozprowadź przygotowaną bezę na blasze.
  • Bezę piec w temperaturze 100 stopni przez co najmniej 2 godziny.
  • Aby przygotować krem, należy zmielić żółtka, dodać do nich mleko, dodać cukier i dobrze wymieszać.
  • Następnie masę żółtkową podgrzewać cały czas mieszając w łaźni wodnej, aż zgęstnieje. Gdy tylko masa zacznie wrzeć, zdejmij ją z ognia i pozostaw do ostygnięcia do temperatury pokojowej.
  • Ubij zmiękczone masło, dodaj schłodzony syrop z żółtka i ubijaj do uzyskania gładkości.
  • W kąpieli wodnej rozpuść połamane kawałki czekolady, wymieszaj z kremem maślano-żółtkowym.
  • Dodaj rum do śmietany, ponownie wszystko ubij, wstaw do lodówki na 30 minut.
  • Z bezy i gotowego kremu złożyć strukturę w kształcie stożka, wyjąć czekoladowy tort bezowy z orzechami włoskimi i rumem na 1,5-2 godziny na zimno.

Dodaj swoje zdjęcie potrawy

ciasto czekoladowe

Ciasto czekoladowe z bezą – przepis ze zdjęciem, instrukcje krok po kroku dotyczące gotowania I edadiets.ru

Czekoladowe ciasto bezowe zawsze ma przyjemny smak i niezwykłą chrupiącą konsystencję w połączeniu z ospałym smakiem czekolady. Gęsta, wilgotna czekolada bardzo harmonijnie łączy się z delikatną, chrupiącą bezą, a bita śmietana tylko uwydatnia ten tandem, sprawiając, że ich miłość gra jeszcze jaśniejszymi kolorami. Taki deser to świetna dekoracja świątecznego stołu, odpowiedni zarówno dla dzieci, jak i dla dorosłych. Aby przepis odniósł sukces, należy ściśle przestrzegać kilku zasad.

1. Ciasta czekoladowe należy całkowicie ostudzić przed położeniem na nich warstwy bezowej. Warstwy beza są bardzo chrupiące po upieczeniu, a zimny biszkopt nie zaburzy tej struktury.

2. Białka należy dozować objętościowo, a nie w kawałkach – tylko wtedy beza będzie miała idealną ilość cukru, aby była chrupiąca.

3. Maślanka i brązowy cukier trzcinowy dodane do ciasta sprawią, że biszkopt czekoladowy będzie lekko wilgotny, co jest bardzo ważne w tym przepisie.

4. Przed wypiekiem beza foremki należy przykryć pergaminem, aby cienkie warstwy bezy pozostały nienaruszone.

I jeszcze kilka rad, zanim zaczniesz przygotowywać ten cud świąteczny: możesz wcześniej przygotować sos malinowy do dekoracji i przechowywać go w lodówce w szczelnym pojemniku. Biszkopty czekoladowe na ciasto można też upiec nieco wcześniej, przechowuje się je w temperaturze pokojowej, ale z montażem ciasta nie należy odkładać więcej niż 1 dzień. Śmietany należy ubić bezpośrednio przed złożeniem ciasta, podczas przechowywania ubite tracą swoją objętość.

Przedstawiony poniżej przepis na czekoladowe ciasto bezowe to 8-10 porcji, przygotowanie zajmie tylko 3,5 godziny, z czego tylko godzinę, resztę czasu na pieczenie.

Ciasto bezowe czekoladowe, składniki

Ciastko czekoladowe

mus malinowy

Bita śmietana

Czekoladowy tort bezowy krok po kroku

Ciastko czekoladowe

Rozgrzej piekarnik do 180 ° C. Naczynie do pieczenia biszkoptu posmarować smarem po bokach, a spód przykryć papierem do pieczenia. W pojemniku umieścić składniki na biszkopt czekoladowy – cukier, masło, jajko i wanilię, za pomocą miksera połączyć je w jednolitą masę.

Kawę rozpuścić osobno w filiżance w wodzie, a następnie dodać maślankę. W małej misce wymieszaj mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę i sól. Następnie dodaj rozpuszczoną kawę i mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia do mieszanki jajek, cukru, masła i wanilii. Delikatnie wymieszaj wszystko najpierw łyżką, a następnie mikserem na wolnych obrotach, około 15 sekund. Najważniejsze, aby ciasto nie przeciągało się, w przeciwnym razie biszkopt straci swoją puszystość.

Ciasto podzielić na dwie foremki i piec, aż zapałka włożona na środek biszkoptu wyschnie (ok. 20 minut). Pozostaw herbatniki czekoladowe do ostygnięcia; zajmie to 30-60 minut.

mus malinowy

W międzyczasie zrobić mus malinowy: maliny, cukier i wodę włożyć do rondelka i podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, aż cukier się rozpuści, a jagody zaczną wypuszczać sok. Następnie należy zwiększyć ogień i doprowadzić mus do wrzenia, od czasu do czasu mieszając. Zdjąć z ognia i ostudzić całkowicie sos malinowy.

Beza na ciasto czekoladowe

Rozgrzej piekarnik do 120 ° C. Białka ubić na wolnych obrotach, aż się spienią (około 1 minuty).Następnie zwiększ prędkość ubijania do średniej i kontynuuj ubijanie, aż pojawią się miękkie szczyty (około 2 minut).

Stopniowo dodawaj cukier w cienkim strumieniu, kontynuuj ubijanie, aż rozpuści się w bezie. Gotowe bezy włożyć do naczynia do pieczenia i piec w temperaturze 120 ° C, aż wyschną na wierzchu, a wewnątrz będą bardziej miękkie.

Do ciasta czekoladowego potrzebne są dwie warstwy beza.

Krem śmietankowy

Śmietanę ubić, ubijając dodać cukier i wanilinę. Podczas składania ciasta odstawić do ostygnięcia.

Składanie czekoladowego ciasta bezowego

Na pierwszą warstwę bezy nałożyć krem, następnie – biszkopt czekoladowy, odrobina śmietanki, mus malinowy. Kolejna warstwa to znowu biszkopt czekoladowy, trochę kremu, warstwa beza i znowu warstwa kremu.

Niech ciasto trochę się namoczy. Przed podaniem udekoruj malinami.

Author: Tygolmaran

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *