Spis treści:
5 szybkich i pysznych przepisów na lody
Składniki są proste, szybkie w przygotowaniu, a wynik jest pyszny. 😉
W zasadzie wszystkie przepisy zostaną zredukowane do zestawu prostych, prawie identycznych działań, tylko składniki będą się różnić. Ale tego potrzebujesz, prawda? Aby uzyskać bardzo smaczny i fajny deser bez skomplikowanych manipulacji.
Deser z mango
Ten przepis został zaczerpnięty z 30-minutowej książki z przepisami Jamiego Olivera. Głównym składnikiem są mrożone kawałki mango, ale jeśli ich nie znajdziesz, możesz po prostu kupić mango, pokroić na kawałki i zamrozić.
Składniki: 500 g mrożonego mango, 2 łyżki miodu, 1 limonka, kilka gałązek świeżej mięty, 250 ml jogurtu bez smaku.
Gotowanie. Ubij mrożone mango z miodem, sokiem z limonki, miętą i jogurtem w robocie kuchennym. Przełóż do plastikowego pojemnika lub puszek do lodów i włóż do zamrażarki.
Jeśli uważasz, że lody nie są wystarczająco słodkie, możesz dodać więcej miodu.
lody truskawkowe
Składniki: 2 szklanki świeżych lub mrożonych truskawek, 1/2 szklanki wanilii lub jogurtu bez smaku ze szczyptą waniliny, 2 łyżki dżemu lub dżemu truskawkowego, 1 łyżeczka cukru.
Gotowanie. Jeśli truskawki są świeże, najpierw je zamrozić; jeśli zimą nadal masz mrożone jagody, te lody są świetną opcją, aby się ich pozbyć. Ubij mrożone jagody wraz z resztą składników w robocie kuchennym – lody gotowe! Możesz jeść od razu, gdy jest jeszcze wystarczająco zimno, lub możesz wlać do foremek i wysłać do zamrażarki.
Wietnamskie lody kawowe
Składniki: 2 filiżanki bardzo mocnej przegotowanej kawy, puszka skondensowanego mleka (400 ml), 3/4 szklanki ciężkiej śmietanki (33-35% tłuszczu), szczypta waniliny.
Gotowanie. Prawie całe mleko skondensowane, z wyjątkiem 3 łyżek stołowych, wymieszać z gorącą kawą i lekko ostudzić. Wypełnij foremki na lody do około 2/3/4 objętości i włóż do zamrażarki. Gdy mieszanina stygnie, połącz śmietanę z pozostałym skondensowanym mlekiem i wanilią. Gdy porcja lodów stwardnieje, wyjmij foremki z zamrażarki, napełnij je do góry kremową mieszanką i odeślij na zimno.
Lody czekoladowe
Składniki: 2 szklanki mleka, 1/2 szklanki cukru, szczypta soli, 1/2 szklanki kakao w proszku, 115 g gorzkiej czekolady, szczypta waniliny i 2 łyżki likieru kawowego (takiego jak Kalua) są opcjonalne.
Gotowanie. W małym rondelku wymieszaj połowę mleka, sól, kakao i cukier. Ciągle mieszając, doprowadzić mieszaninę do wrzenia, gotować na wolnym ogniu przez 30 sekund, ciągle mieszając, a następnie zdjąć z ognia.
Do ciepłej mieszanki dodaj czekoladę, wanilinę i likier kawowy. Dobrze wymieszaj mieszaninę, jeśli nie jest wystarczająco jednorodna, ubij ją blenderem i wyślij do zamrażarki. Aby lody nie stały się tylko zamrożonymi kawałkami, należy je okresowo wyjmować i mieszać (co 15-20 minut). Jeśli nie masz ochoty się bawić, po prostu wlej mieszaninę do foremek do lodów.
Mieszanka jagód
Składniki: 4 szklanki mieszanki jagodowej (można dostać zapas zimowy na kompot i ciasta), 7 łyżek cukru, 1/3 szklanki wody, 1 łyżeczka skórki z limonki, 1 łyżka soku z limonki.
Gotowanie. W robocie kuchennym połącz jagody, wodę, cukier, sok i skórkę z limonki i ubijaj do uzyskania gładkości. Jeśli jagody zawierają małe nasiona (maliny lub porzeczki), przepuść mieszaninę przez sito, a następnie przelej do puszek do lodów i wyślij do zamrażarki.
Aby bez problemu wyjąć gotowe lody z foremek, zanurz je w ciepłej wodzie na zaledwie minutę. Jeśli nie ma specjalnych foremek, możesz wlać je do plastikowych kubków i włożyć drewniane patyczki do lodów.Jeśli nie ma patyków, możesz je zastąpić długimi drewnianymi szaszłykami na małe kebaby, ale wtedy będziesz musiał bardzo szybko zjeść lody, w przeciwnym razie zacznie się zsuwać, gdy tylko zacznie się przynajmniej trochę topić.