Krem

Spis treści:

2 śmietanki skondensowanego mleka i masła

Witajcie przyjaciele! Znowu jestem na walizkach i znowu w ostatniej chwili piszę o śmietanie ze skondensowanego mleka i masła. Tym razem jadę do taty i mamy. Ale nie mogę odejść bez podzielenia się z Wami ostatnimi wrażeniami, jakie ten dobry stary krem ​​czekoladowy, który jest częścią praskiego ciasta, zrobił mi w ten weekend. Ten krem ​​ze skondensowanego mleka i masła, podobnie jak samo ciasto, został wymyślony przez naszego słynnego i ukochanego przede wszystkim dla Ptasiego mleka, wujka Guralnika.

Jednak teraz nie ma czasu na tyradę i przejście do historii. Na razie opowiem tylko o tym idealnym kremu czekoladowym ze skondensowanym mlekiem o wyjątkowym aromacie świeżego masła, który przeniesie nas w te błogie czasy naszego radzieckiego dzieciństwa.

Ale tak będzie nie jedyny krem ​​na dziś… Jako bonus dam ci kolejny krem ​​z radzieckiego dzieciństwa. Przygotowano na nim również wiele ciast, zastępując je przepisem GOST na krem ​​Charlotte, który został wykonany z masła i angielskiego kremu.

1. Maślanka ze skondensowanym mlekiem

Doskonale komponuje się z soczystym, dobrze namoczonym biszkoptem, ale równie dobrze komponuje się z ciastem muffinowym. Jeśli wolisz ciasta kremowe, to ten przepis jest dla Ciebie.

Składniki:

Na 1 średnie ciasto o średnicy 24 cm

  • masło zmiękczone – 250 gr.
  • mleko skondensowane – 250 gr.
  • ekstrakt waniliowy lub aromatyczny alkohol – 1 łyżeczka.

Przygotowanie:

  1. Najważniejsze w tym przepisie jest doprowadzenie masła do żądanej temperatury: idealna temperatura do ubijania masła to 20 ° C. Jest trochę zimniejsza niż temperatura pokojowa.
  2. Teraz musisz dobrze ubić masło (powinno być dobrej jakości). Ubij masło mikserem, aż stanie się puszyste, przewiewne. Zajmie to około 10 minut.
  3. Dopiero gdy olej stanie się przewiewny, zaczynamy stopniowo, po jednej łyżce, wprowadzać mleko skondensowane, ubijając masę do uzyskania gładkości po każdej porcji skondensowanego mleka.

Krem maślany ze skondensowanym mlekiem jest emulsją, tj. jest to tłuszcz zmieszany z wodą. A ponieważ tłuszcz nie miesza się z wodą, musimy odpowiednio napełnić olej tlenem, aby cząsteczki wody miały się czym złapać. w związku z tym bardzo ważne dobrze ubij masło i stopniowo dodawaj mleko skondensowane!

Jeśli w Twoim domu jest gorąco, a krem ​​nie trzyma się dobrze kształtu, włóż go na kilka minut do lodówki, aby olej nieco się ustabilizował.

2. Krem ze skondensowanego mleka z masłem i kakao

To po prostu NIEZWYKLE SMACZNY krem ​​o smaku rozpuszczonych lodów czekoladowych, taki znajomy, ale już zapomniany smak! „To po prostu wspaniały krem” – pomyślałem, stopniowo mieszając mieszanki i składniki. I myślę, że genialne są te rzeczy, które dzięki mądremu połączeniu elementarnych komponentów dają wysokiej jakości, piękny i dopracowany produkt. Tak właśnie dzieje się z tym kremem: z masła, kakao i mleka skondensowanego otrzymujemy arcydzieło kremu czekoladowego, który ozdobi każde, nawet najbardziej nie wyróżniające się ciasto.

Generalnie często muszę odpowiadać na pytania typu „dlaczego wyszło inaczej niż na obrazku?” Odpowiadam: w branży cukierniczej WSZYSTKO JEST WAŻNE! WSZYSTKO! Zasada wymienności produktów nie działa tutaj, jak w gotowaniu. W wypiekach i deserach ważna jest jakość materiału wyjściowego, ważny jest okres przydatności do spożycia, ważna jest temperatura, ważna jest prędkość miksera, czas, miejsce, położenie planet, księżyc w Pannie czy w Skorpionie jest ważny, a przede wszystkim Twój osobisty nastrój i nastrój.

W końcu prawdopodobnie zauważyłeś, że prawie nigdy nie uzyskuje się tego samego wyniku w pieczeniu! Za każdym razem przynajmniej coś, niech będzie inaczej. Chyba że jeśli powtórzysz wszystkie poprzednie czynności z mikronową precyzją.

Ten krem, czekoladowe mleko skondensowane, połączyłam z biszkoptem czekoladowym, ale nie mniej będzie wyglądał wśród innych ciast.

I przygotowuje się bardzo prosto. W każdym razie, jeśli podążasz kilka prostych warunków.

Na 1 średnie ciasto bierzemy:

  • masło zmiękczone – 250 gr.
  • mleko skondensowane – 150 gr.
  • woda – 50 gr.
  • żółtka – 2 szt.
  • kakao – 12 gr.
  • ekstrakt waniliowy – 1 łyżeczka (może być znaleziony tutaj )

Przepis:

  1. Pierwszym krokiem jest doprowadzenie oleju do temperatury pokojowej. Idealna temperatura do ubijania masła to 20 stopni.
  2. Następnie przygotujemy angielski krem ​​ze skondensowanym mlekiem. Aby to zrobić, w rondelku wymieszaj skondensowane mleko z wodą, a dopiero potem dodaj żółtka i wymieszaj.

Nie dodawaj żółtek do nierozcieńczonego skondensowanego mleka, w przeciwnym razie będą się zwijać!