Koktajle

Spis treści:

4 przepisy na lody i koktajle mleczne

To po prostu cudowne, że dziś nawet codziennie można przygotować sobie pyszny i niesamowicie zdrowy koktajl mleczny z dodatkiem w postaci lodów, które z kolei można zrobić w domu.

Lody i koktajle mleczne to ulubione przysmaki „od dzieciństwa”.

Łatwy w przygotowaniu napój, który lubi prawie każdy, bez względu na wiek, płeć i wyznanie, może być niezapomnianą ucztą na wakacjach czy romantycznej kolacji.

Napój ten pozwala rozweselić się w smutny wieczór i odświeżyć w letnie upały.

Zalecenia i podstawowe wskazówki dotyczące robienia lodów i koktajli mlecznych

  1. Zmieniając składniki żywności i ich ilość, możesz uzyskać różne smaki w napoju.
  2. Aby uzyskać bogatszy smak i gęstość napoju, należy używać naturalnych lodów, które nie zawierają żadnych aromatów i wypełniaczy owocowych, które mogłyby wpłynąć na smak napoju.
  3. Kiedy dodasz naturalny sok owocowy / jagodowy do koktajlu z lodów i mleka (zamiast całego owocu lub garści jagód), napój będzie miał bardzo mało kalorii i może być pity przez osoby monitorujące swoje odżywianie i wagę. Ilość soku jest pobierana losowo. Zależy to tylko od opinii i gustu osoby przygotowującej koktajl.
  4. Koktajl mleczny należy podawać w wysokich przezroczystych szklanych szklankach z szerokimi ustami, uzupełnionymi szeroką słomką koktajlową.
  5. Jako dodatkową dekorację napój może być aromatyzowany świeżymi liśćmi mięty, plasterkami owoców bez skórki i bez kości lub całymi jagodami (świeże lub z kompotu).
  6. W przypadku, gdy koktajl okaże się gęstszą kremową konsystencją niż zamierzono, nie należy się denerwować. Napój należy podawać jako orzeźwiający krem-deser, uprzednio rozprowadzony na miseczkach i wyposażony w specjalną łyżkę deserową. Przed zmieszaniem mleka z lodami należy je lekko schłodzić w zamrażarce, wysyłając tam na kwadrans.
  7. Dodając jagody z małymi nasionami do koktajlu mlecznego, przecier z nich należy najpierw przepuścić przez sitko o drobnych otworach. Ta procedura pomaga całkowicie pozbyć się kości.
  8. Miłośnicy słodyczy mogą dodawać cukier w piasku / proszku do koktajlu według własnego uznania iw takiej ilości, jaką lubią.
  9. Do koktajlu można użyć świeżych żółtek kurczaka. Z tego powodu staje się grubszy, bardziej pożywny i satysfakcjonujący. Ubij je razem z innymi produktami w robocie kuchennym / misce blendera.
  10. Zabrania się przygotowania koktajlu mlecznego z lodami z wyprzedzeniem, nawet na kilka godzin przed podaniem.

Przepisy na lody i koktajle mleczne

Koktajl mleczny z lodami „Najłatwiejszy”

Lista wymaganych produktów:

  • mleko zwykłe, możesz ze sklepu (zawartość tłuszczu od 3,2%) – 650 ml,
  • lody lodowe – 200 g,
  • ulubiony syrop z dżemów – 75 g.
  1. W głębokiej misce lub misce blendera połącz wszystkie produkty: mleko, lody i syrop jagodowy z ulubionego dżemu.
  2. Ubij zebrane produkty blenderem lub mikserem, aż wszystkie składniki zostaną całkowicie rozpuszczone i wymieszane, aż utworzy się przewiewna pianka.
  3. Gotowy napój wlej do szklanek i wypij natychmiast, świeżo przygotowany.

Zalecenia w przepisie:

Przed przygotowaniem koktajlu lody powinny leżeć w pomieszczeniu, aby trochę się rozmrozić. W takim przypadku pianka powietrzna będzie znacznie szybsza i łatwiejsza.

Koktajl czekoladowo-mleczny z lodami

  • mleko zwykłe, krowie, można ze sklepu – 800 ml,
  • woda mineralna niegazowana – 200 ml,
  • baton gorzkiej czekolady – 2 sztuki po 90 g,
  • lody waniliowe – 150 g,
  • lody czekoladowe – 150 g.
  1. Zagotuj wodę (mineralną, niegazowaną) w czajniku elektrycznym.
  2. Zetrzyj grubo czekoladę. Złożyć około 50 g startej czekolady z całej objętości do małej miseczki i włożyć do lodówki na najdalszej półce. Resztę grubo startej czekolady przełożyć do głębokiej i szerokiej szklanej miski „do ubijania” i zalać gorącą przegotowaną wodą. Ubij w blenderze / malarzu do gładkiej, czekoladowej wody.
  3. Wlej mleko do wody czekoladowej i włóż jeden rodzaj lodów (na przykład czekoladę). Bij ponownie.
  4. Do przygotowanego koktajlu dodaj lody waniliowe i ponownie dokładnie ubij.
  5. Wlej świeżo przygotowany koktajl do szklanek i posyp schłodzoną startą czekoladą. Możesz się bawić i cieszyć.

Zalecenia dotyczące tego przepisu:

  1. W tym koktajlu można ubić tylko jeden rodzaj lodów – na przykład czekoladę. Następnie od razu przelej do szklanek i delikatnie opuść małą gałkę lodów waniliowych na wierzch i posyp startą czekoladą.
  2. Do koktajlu można dodać puree kiwi lub banany.

Niskokaloryczne lody i koktajl mleczny

Ten rodzaj lodowego koktajlu mlecznego jest szczególnie wskazany dla osób, które szczególnie dbają o swoją sylwetkę, licząc każdą kalorię.

Zestaw żywności na 2 porcje:

  • lody dietetyczne o smaku waniliowym – 75 g,
  • mleko całkowicie odtłuszczone – 300 g,
  • świeże zielone jabłko – 200 g,
  • świeże dojrzałe kiwi – 100 g.

Etapy przygotowania niskokalorycznego koktajlu krok po kroku:

  1. Umyj świeże zielone jabłko, skórkę, nasiona i łodygę. Pokrój go na małe kawałki i umieść w blenderze / blenderze, gdzie jest już sok grejpfrutowy.
  2. Zdejmij dojrzałe, świeże kiwi i pokrój w drobną kostkę. Dodaj kiwi do jabłka z sokiem grejpfrutowym.
  3. Ubij jedzenie w robocie kuchennym / misce blendera.
  4. Do bitych owoców dodaj lody z mlekiem. Ubij ponownie jedzenie. Powinieneś otrzymać jednorodną lepką płynną masę z przewiewną pianką.
  5. Powstały niskokaloryczny koktajl wlej do szklanek i natychmiast wypij.

Zalecenia dotyczące tego koktajlu:

  1. Zamiast odtłuszczonego mleka możesz użyć niskotłuszczowego 1% kefiru.
  2. Możesz użyć dojrzałej gruszki zamiast jabłka z kiwi.

Koktajl truskawkowy z lodami

To jeden z najpopularniejszych przepisów na orzeźwiający domowy koktajl z sezonowych jagód. Szczególnie przyjemnie jest gotować i pić w ciepły letni wieczór na świeżym powietrzu na wsi lub na pikniku.

  • mleko, najczęściej, ale koniecznie wstępnie schłodzone – 350 ml,
  • lody śmietankowe / mleczne – 250 g,
  • świeże truskawki – 350 g,
  • cukier puder – 75 g.

Kroki gotowania krok po kroku:

  1. Sortuj i umyj świeże truskawki. Wyrzuć uszkodzone i zgniłe. Usuń wszystkie liście.
  2. Umieść przygotowane świeże truskawki w szklance robota kuchennego / blendera i posiekaj z wybranym pomocnikiem.
  3. Do miski blendera dodaj wstępnie schłodzone mleko, lody i cukier puder do pokrojonych truskawek.
  4. Ubijaj potrawę przy maksymalnej prędkości i mocy wybranego urządzenia przez około trzy minuty.
  5. Gotowego koktajlu nie można przechowywać. Należy natychmiast wlać do szklanek i wypić. Tubkę koktajlową należy umieścić w szklance z koktajlem, dzięki czemu będzie jeszcze smaczniej pić.

Zalecenia dotyczące przepisów:

  1. Zamiast truskawek można użyć świeżych truskawek / malin.
  2. Możesz dodać świeżo wyciśnięty sok z cytryny / limonki, aby uzyskać uczucie orzeźwienia.
  3. Dla tych, którzy nie lubią słodyczy, do koktajlu nie można dodać cukru pudru.
  4. W podobny sposób można przygotować orzeźwiający koktajl bananowy.
  5. Do koktajlu możesz dodać 75 g syropu z ulubionego dżemu truskawkowego. W takim przypadku nie dodawaj cukru pudru.