Kit

Spis treści:

4 sprawdzone przepisy na mastyk czekoladowy

Przepis na mastyk czekoladowy nie wymaga od ciebie głębokiej wiedzy cukierniczej. Nawet początkujący może stworzyć stylowy wystrój na ciasto, muffinkę, piernik czy babeczkę. W tym biznesie potrzebujesz tylko cierpliwości, ulubionego rodzaju czekolady i odrobiny wyobraźni. Zaufaj mi, tworzenie pysznych, ceremonialnych wypieków jest łatwe.

Cechy mastyksu czekoladowego

  • ma bardziej wyrafinowany smak;
  • ma wyśmienity aromat;
  • pozwala uzyskać piękne brązowe lub kremowe odcienie.

Ta pasta jest elastyczna i plastyczna, co pozwala zręcznie manipulować najdrobniejszymi szczegółami wykonanych z niej figurek oraz starannie opracować dekorację. Nawet najśmielsze kreacje cukierników nie odpadną podczas transportu ekskluzywnego deseru, ale zachowają swój kształt do momentu podania.

Jak widać, domowy mastyk czekoladowy ma wiele zalet, nadaje się do rzeźbienia i owijania ciast. Jego główną wadą, zdaniem niepoprawnych smakoszy, jest to, że jest bardzo smaczny.

Pianki i czekolada

Mastyks czekoladowy Marshmallow jest najbardziej skuteczną i mało pracochłonną odmianą. Dla niej będziesz potrzebować:

  • czekolada (czekolada): mleczna, biała lub czarna – 100 gr .;
  • dobrze przesiany cukier puder – 200 gr .;
  • pianki – 150 gr.;
  • trochę wody – 3 łyżeczki;
  • masło – 1 łyżeczka.
  1. Rozpuść gumowate pianki w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej. To samo robimy z czekoladą, dodając do niej jedną łyżeczkę masła.

Płyn sprawi, że składniki będą mniej lepkie i zapobiegną przywieraniu do ścianek naczynia po stopieniu. Dlatego przed zabiegiem warto dodać dwie łyżeczki wody do cukierków ptasie mleczko, a jedną do czekolady.

  1. Cukier puder należy wsypać do szerokiej i głębokiej miski, dodając miękkie pianki marshmallows i dokładnie wymieszaną rozpuszczoną czekoladę. Możesz zacząć ugniatać. Doświadczone gospodynie domowe radzą używać do tych celów miksera ze spiralnymi trzepaczkami, ponieważ zwykłe nie poradzą sobie z zadaniem – masa okazuje się bardzo lepka.

Gotowe pianki marshmallows po rozpuszczeniu w łaźni wodnej lub kuchence mikrofalowej powinny w przybliżeniu podwoić się. Jeśli tak się nie stanie, lepiej użyć innej marki ptasie mleczko.

  1. Po doprowadzeniu masy do stanu jednorodnego wyślij ją na powierzchnię roboczą, uprzednio posypaną skrobią lub cukrem pudrem i przystąp do zagniatania mastyksu. Możesz użyć maty silikonowej, aby pasta nie przykleiła się do dłoni.
  2. Po wymieszaniu mastyksu czekoladowego do przykrycia ciasta zawijamy go w folię spożywczą lub w plastikową torbę bez dostępu powietrza i wkładamy do lodówki na 7-8 godzin. Przed użyciem ciasnej kostki chokomastic należy ją trochę rozmrozić w temperaturze pokojowej.

Idealny tandem – czekolada i miód

Mastyks czekoladowy z miodem jest uważany za bardziej uniwersalny pod względem dekoracji deserów. Można go używać do dopasowywania deserów, rzeźbienia z niego pszczół i innych postaci, tworzenia arcydzieł kwiatowych, a nawet tkania słodkich koszy.

Potrzebne składniki:

  • czekolada – 300 g;
  • miód – 60 g.

W przypadku ciemnej czekolady lepiej jest używać płynnego miodu, w przypadku białej czekolady odpowiednie są zarówno płynne, jak i gęste.

Mastyk czekoladowy do kwiatów przygotowuje się w następujący sposób:

  1. Roztopioną czekoladę i miód w kąpieli wodnej, powstałą masę wymieszać łyżką, a następnie rękami do uzyskania gładkości. „Gotowy” makaron powinien być gęsty i lepki.

Jak określić gotowość mastyksu? Rozwiń piłkę z małego kawałka i spłaszcz ją palcami. Krawędzie piłki nie mogą się złamać.

  1. Następnie należy podzielić powstałą masę czekoladowo-miodową na małe kawałki, owinąć je folią spożywczą, położyć, stwardnieć i wzmocnić.Następnie możesz zacząć rzeźbić kulinarne arcydzieła z przygotowanej bryły.
  2. Najpierw zmiękcz kawałek w kuchence mikrofalowej (przez 30 sekund) i wyciśnij cały płyn (olej), który został uwolniony. Następnie odeślij go z powrotem do kuchenki mikrofalowej na 10 sekund.
  3. Owinąć folią spożywczą i zawinąć w nią kawałek, nadając mu pożądany kształt i grubość.

Lepiej jest trzymać ten rodzaj mastyksu z dala od ciepła, ale nie należy go również wkładać do lodówki. Przechowywanie w warunkach wysokiej wilgotności również ma na to negatywny wpływ: masa mastyksowa będzie po prostu kwaśna i stanie się nieprzydatna do dalszego użycia.

Mastyks kakaowy

Na osobną wzmiankę zasługuje mastyks kakaowy. Ta masa jest zrobiona przez klasyczny przepis na ptasie mleczko, ale dodatkowo dodaje się do niej kakao w celu barwienia i aromatu. Proszek należy dodać do pasty z żucia prawoślazu uprzednio roztopionego w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej z dodatkiem masła, mleka i soku z cytryny. Następnie musisz wprowadzić mieszaninę do przesianego granulowanego cukru i skrobi. Dokładnie wymieszaj łyżką i rękami. Powstanie masa brązowo-czekoladowa.

Śnieżnobiały mastyk

Przepis na mastyks z białej czekolady jest również łatwy do wdrożenia, podobnie jak powyższy. Będzie potrzebował:

  • biała czekolada – 100 g;
  • glukoza kukurydziana – 2 łyżki.

Idealny mastyk czekoladowy do rzeźbienia kwiatów, kokardek i innych prostych figur jest przygotowany w następujący sposób:

  1. Rozbij tabliczkę czekolady, włóż kawałki do małego pojemnika i włóż do kąpieli wodnej. Możesz także skorzystać z kuchenki mikrofalowej.

Słodycz należy rozpuścić do uzyskania gładkości. Ale nie przegrzewaj czekolady, w przeciwnym razie zwinie się i stanie się bezużyteczna do dalszej manipulacji.

  1. Dodaj glukozę i mieszaj, aż będzie sztywna, aby mieszanina odciągnęła się od ścianek miski.

Zamieszaj szybko i krótko, aby czekolada nie wydzielała masła. Jeśli to już się stało, wyciągnij mastyk rękami.

  1. Zawiń mieszaninę w folię i odstaw na noc do lodówki. W tym czasie stanie się mocniejszy, czekolada stwardnieje, a mastyk będzie można wykorzystać do rzeźbienia.
  2. Przed przystąpieniem do pracy z masą elastyczną wyjmij ją z lodówki, pozwól jej ogrzać się do temperatury pokojowej (wystarczy 30 minut) i ponownie dobrze wymieszaj. Noś rękawiczki, aby czekolada się nie rozpuściła.

Podczas procesu rzeźbienia lepiej jest wysłać każdy wykonany element do lodówki podczas tworzenia innych, zwłaszcza jeśli w pomieszczeniu jest gorąco. Dzięki temu zachowa swój kształt i nie będzie przyklejać się do innych części wystroju. Kiedy czekolada do modelowania, jak nazywa się ten mastyk, stwardnieje, stanie się mocna, ale jednocześnie krucha.

Należy zachować ostrożność podczas transportu ciast z takimi dekoracjami. Same figurki przechowuj w zamkniętym pojemniku do momentu umieszczenia ich bezpośrednio przed podaniem deseru.

Nie używaj glukozy aptecznej do tego przepisu – ma inną konsystencję, więc masa zostanie zepsuta. Glukoza cukiernicza ma podobną gęstość do miodu – jest przezroczysta i lepka. Jeśli go nie masz, lepiej wybrać inny przepis na mastyks.

Jak pokolorować masę czekoladową

Przygotowaną białą czekoladę do modelowania można barwić na żądany kolor, ale nadają się do tego specjalne barwniki – rozpuszczalne w tłuszczach lub olejowe. W żadnym wypadku nie należy używać barwników na bazie wody. Możesz eksperymentować z kolorami suchymi lub żelowymi, ale wynik będzie nieprzewidywalny. Dodaj pigment do rozpuszczonej czekolady.

Proces barwienia czekolady barwnikami żelowymi na filmie: