Ciasto z wątróbki drobiowo-wołowej 3 pyszne i proste przepisy

Spis treści:

„Bakłażan” przepis krok

Ciasto z wątróbki drobiowo-wołowej 3 pyszne i proste przepisy

Czy wiesz, jak zrobić ciasto wątróbkowe? Tak, tak, ta sama legendarna przekąska z wątróbek, którą chwalą nie tylko potencjalni degustatorzy, ale także same hostessy, z których każda ma swój autorski przepis na jej przygotowanie.

Gotowanie tego dania jest dość kłopotliwym zadaniem, najpierw trzeba ugotować mielone mięso wątróbki, usmażyć z niego naleśniki, przygotować nadzienie, posmarować nim ciasta, ułożyć w stos i pięknie udekorować. Ale możesz być pewien, że zapomnisz o tych wszystkich kłopotach już przy pierwszych entuzjastycznych okrzykach gości, że to danie ma po prostu niezrównany smak.

    „Bakłażan” przepis

  1. Klasyczne ciasto z wątróbki drobiowej
  2. Przepis na ciasto z wątróbki wołowej w Snow House
  3. Ciasto wątrobowe „Bakłażan” przepis krok po kroku
  4. „Bakłażan” przepis krok

Klasyczne ciasto z wątróbki drobiowej

    „Bakłażan” przepis krok

  1. Wrzuć 400 g do blendera. dobrze umytą wątróbkę drobiową, obraną i posiekaną średniej wielkości cebulę i dobrze posiekać.
  2. Masę wątroby przełożyć do miski, ubić w 1 jajko, wlać 100 gr. mleko, 3 łyżki. l. oliwa z oliwek, dodaj 4 łyżki. l. mąka, pół herbaty. l. posolić i dokładnie wymieszać drewnianą łyżką.

„Bakłażan” przepis krok

Smakowanie surowej masy wątrobowej nie jest przyjemną przyjemnością, dlatego koniecznie skosztuj pierwszego prażonego naleśnika iw razie potrzeby dodaj trochę więcej soli do jeszcze surowej masy.

Do smażenia wskazane jest użycie patelni ceramicznej, na której można smażyć naleśniki bez oleju.

Gotowe danie należy zaparzać i moczyć przez co najmniej 1 godzinę.

Przepis na ciasto z wątróbki wołowej w Snow House

Wiesz już, jak ugotować ciasto wątróbkowe w bardziej znanej klasycznej wersji, teraz zdobądźmy trochę oryginalności. Tort noworoczny „Snow House” składa się z naleśników wątrobowych z warstwą warzywną z dodatkiem orzechów i grzybów.

  1. 500 gr. wątróbkę wołową obierz z folii i żył, dokładnie opłucz, pokrój na małe kawałki i przepuść przez maszynkę do mięsa razem z jedną średniej wielkości cebulą.
  2. Dodaj 500 g do miski z masą wątrobową. mleko, 2 jajka, 1 stół. l. olej roślinny, pół herbaty. l. proszek do pieczenia i 1 szklanka mąki.
  3. Ubij wszystkie składniki mikserem. Posolić powstałą masę, pieprz i wymieszać łyżką.
  4. W gorącym oleju roślinnym z tej masy usmażyć małe naleśniki wątrobowe. Będą to improwizowane cegły do ​​budowy domu noworocznego.
  5. Teraz musisz zrobić pyszną impregnację i nadzienie. Na tej samej patelni smażyć 300 gr tylko na maśle. drobno posiekane pieczarki, posolić, zdjąć z ognia i ostudzić.
  6. Zetrzyj 2 kiszone ogórki na drobnej tarce, odcedź uwolnioną solankę i przenieś na osobny talerz.
  7. Zetrzyj również 1 daikon, wyciśnij z niego sok i rozprowadź równomiernie na płaskim naczyniu – będzie to zaimprowizowany śnieg.
  8. Zacznij budować dom na zaśnieżonej polanie – połóż kilka naleśników i posmaruj je sosem majonezowym ze śmietaną, wymieszanym w równych proporcjach z dodatkiem zgniecionego czosnku.
  9. Posyp tę warstwę grzybami i połóż na nich drugą warstwę naleśników. Warstwę posmarować sosem majonezowo-kwaśno-śmietanowym i posypać startym kiszonym ogórkiem. Rozłóż warstwy, aż zabraknie naleśników, zostaw jeden naleśnik, aby zrobić okna w domu.
  10. Wypełnij stos naleśników pozostałym sosem i przykryj serem startym na drobnej tarce. Lewy naleśnik pokrój na kawałki i zrób 2 okna i drzwi w domku na śniegu.

Ciasto wątrobowe „Bakłażan” przepis krok po kroku

  1. 600 gr. wątróbkę wołową obrać z żył i folii, opłukać zimną wodą i pokroić na kawałki.
  2. Pokrój małą obraną cebulę na plasterki.
  3. Przekręć cebulę z wątróbką w maszynce do mięsa, dodaj 100 gr do tej płynnej masy. mleko, 2 jajka, pół łyżeczki. l. proszek do pieczenia i 1 szklanka mąki.
  4. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać ręcznie lub za pomocą miksera, posolić, dodać 1 stół. l. oliwa z oliwek i zacznij piec ciastka wątrobowe na patelni. Gotowe ciasta pozostaw do ostygnięcia na dużym płaskim talerzu.
  5. W międzyczasie przygotuj nadzienie warzywne na placek z wątróbki. W piekarniku upiecz 1 duży bakłażan, a następnie ostudź, obierz i posiekaj. 1 dużego pomidora zalać wrzątkiem, zdjąć z niego cienką skórkę i pokroić w drobną kostkę. 50 gr. na patelni usmażyć orzechy włoskie bez oleju, posiekać nożem i włożyć do pojemnika z posiekanym bakłażanem i pomidorem.
  6. Dodaj drobno posiekaną kolendrę i koperek i wyciśnij 2 ząbki czosnku przez praskę czosnkową. Wymieszaj wszystkie składniki z majonezem.
  7. Rozłóż liście sałaty na dużym świątecznym naczyniu, ułóż na nich krążki pomidorów i połóż pierwsze ciasto na środku naczynia. Obficie nasmaruj tę skórkę nadzieniem i umieść drugą na wierzchu.
  8. Złożyć ciasto, przekładając ciastka wątróbkowe nadzieniem warzywnym, posmarować je sosem majonezowo-czosnkowym i przykryć startym serem. Udekoruj wierzch ciasta plasterkami pomidora oraz gałązkami kolendry i kopru.

Author: Kathrithis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *