Ciasto piaskowe Mrowisko

Spis treści:

Ciasto piaskowe

Ciasto piaskowe „Mrowisko”

Christmas Stollen „Unusual”

Ciasto „Czekolada z czekoladą

Prosty biszkopt czekoladowy na kakao

Lekko solona przekąska z makreli

Sernik twarogowy

    Jedzenie na święta

  • Dla dzieci
  • Wakacje dla dzieci
  • Nowy Rok
  • Boże Narodzenie
  • Walentynki
  • 23 lutego
  • biało Następnie dodaję

  • 8 marca
  • Urodziny
  • wegetariański

Prawdopodobnie ciasto to można nazwać klasycznym deserem lub ciastem z dzieciństwa. Cóż, kto pozostanie obojętny przed ciasteczkami z karmelem i orzechami. ) Wilgotne, aromatyczne i po prostu pyszne.

Składniki

na ciastka
masło 160 g
kwaśna śmietana 160 g
cukier 80 g
mąka 350 g
proszek do pieczenia 10 g
Sól 1 szczypta
na krem
karmel 300g
masło 200 g
orzechy włoskie 130 g
Sól 1 szczypta

Ciasto piaskowe

informacje ogólne

Złożoność

Lekki

Porcje

Przepis krok po kroku ze zdjęciem

Przepis wideo

Ciasto piaskowe

Najpierw zróbmy ciasteczka.
Przesiana mąka.
Masło 82% tłuszczu.
Śmietana 20% tłuszczu.
Cukier, sól, wanilina.

Ubij zmiękczone masło na biało. Następnie dodaję letnią śmietanę i ponownie ubijam przez kilka minut. Oto taki bujny, jednorodny krem ​​powinien się okazać. Następnie cukier, sól i wanilina.
Mąkę łączę z proszkiem do pieczenia, dobrze mieszam i w 2-3 etapach dodaję do mieszanki maślano-kwaśnej.

Wyrabiam gładkie, jednorodne, miękkie i niekleiste ciasto.

Dzielę na 2 części i wkładam do zamrażarki, aż całkowicie zamrozi.

Następnie pocieram go grubą tarką.
Przesyłam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczę do miękkości około 20-25 minut.
To samo robię z drugim kawałkiem ciasta.

Niech ostygnie całkowicie.

Następnie delikatnie mielę dłońmi na okruchy. Ciasteczka są bardzo delikatne, kruche i kruche bez problemów.
Jak widać, są bardzo małe kawałki i są większe.
Gdzie indziej zobaczyłem, że miękisz przesiewa się przez sito, żeby pozbyć się bardzo małych kawałków i, że tak powiem, „mąki”.

Krem.
Masło 82% tłuszczu.
Domowy karmel. Miałem już przepis. Potrzebujesz dokładnie jednej porcji. Tutaj jest link do przepisu https://gotovim-doma.ru/recipe/13609-zhidkaya-karamelka-iriska Nie chcesz zawracać sobie głowy, kupuj gotowe gotowane mleko skondensowane lub gotuj samodzielnie.
Orzechy włoskie lekko smażone i posiekane, ale niezbyt drobne.
Sól jest dobra, ponieważ gruba sól nie rozpuści się w śmietanie i będzie odczuwalna. Lub dodaj karmel podczas gotowania.

Lepiej jest wziąć dużą pojemność, wygodnie będzie wymieszać wszystko w niej.

Ubij zmiękczone masło na biało. Następnie dodaję karmel. Pokonaj przez kolejną minutę lub dwie. Powinieneś dostać puszysty, jednolity krem.

Dodaję sól i orzechy, wszystko dobrze wymieszam. Potem wszystkie okruchy naraz. I tu chyba zaczyna się najtrudniejsza podłoga – wszystko dobrze wymieszać 🙂

Tak się dzieje na końcu. Cały miękisz jest dobrze pokryty śmietaną i nie ma już wolnego kremu.
Rozprowadzam w formie pokrytej folią spożywczą. Rozmiar 20 * 13. Oczywiście możesz po prostu rozłożyć go łyżką.

Dobrze wypoziomuję, ubijam i wkładam do lodówki na 2-3 godziny.

Przed podaniem ciasto należy dobrze rozgrzać. Możesz również udekorować startą czekoladą, makiem lub posiekanymi orzechami.

A nasze pyszne, ukochane ciasto Anthill jest gotowe.

Oczywiście nie jest to „Medovik” czy „Napoleon” gdy krojąc nóż nie ślizga się po nim, jest dość gęsty. Ale nadal kruche i delikatne. I tak, bardzo wysokokaloryczne;)
Mam nadzieję, że przepis nam się spodoba i okaże się przydatny.
Najlepsze życzenia dla Ciebie.

Mamy też kanał Telegram. Dołącz i udostępniaj znajomym!

Author: Kathrithis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *