Ciasto marchewkowe ze skondensowanym mlekiem to najłatwiejszy i najsmaczniejszy przepis

Spis treści:

skondensowanym mlekiem

Ciasto marchewkowe ze skondensowanym mlekiem: najprostszy i najsmaczniejszy przepis

Główne składniki:

  • marchewka
  • masło
  • jajka
  • cukier
  • kwaśna śmietana
  • mleko skondensowane
  • orzechy
  • rodzynki

60 minut

10-12 porcji

Kategoria: Ciasta

To ciasto marchewkowe jest łatwe w przygotowaniu i zachwyca swoim oryginalnym smakiem od pierwszego kęsa! Przepis składa się z prostych i niedrogich składników, więc każdy może zrobić go w domu.

Jedzenie na święta

Składniki:

  • Marchewka – 400 g
  • Masło – 200 g
  • Mąka – 2,5 łyżki.
  • Jajka – 3 szt.
  • Cukier – 250 g
  • Miód – 1 łyżka stołowa
  • Mielone orzechy włoskie – 100 g
  • Rodzynki – 50 g
  • Cynamon – 1 łyżeczka
  • Sok z cytryny – 1 łyżka l
  • Soda oczyszczona – 0,5 łyżeczki
  • Koniak – 2 łyżki

Krem:

  • Śmietana – 200 g
  • Gotowane mleko skondensowane – 1 puszka

Zdjęcia krok po kroku, jak zrobić proste i pyszne ciasto marchewkowe:

ciasto marchewkowe

Schłodzone jajka ubić z cukrem, cynamonem, wanilią. Ubij w wysokiej misce, aż będzie gładka.

Następnie dodaj roztopione masło i delikatnie wymieszaj. Wlej masę olejową do głębokiego pojemnika.

Wszystkie składniki na ciasto miksujemy:

Najpierw do masy jajecznej dodać dwukrotnie przesianą mąkę, sodę, ugaszoną sokiem z cytryny. Dobrze wymieszać. Zagnieść ciasto, w razie potrzeby dodając mąkę. Doprowadzić do konsystencji gęstej śmietany.

Dodaj drobno startą marchewkę. Jeśli powstało dużo soku, najpierw wyciśnij marchewkę. Jeśli w cieście jest dużo soku z marchwi, wyjdzie ciężko, a ciasto nie będzie przeszkadzać, dlatego lepiej za każdym razem wycisnąć.

Dodać wyciskane rodzynki, miód, koniak, orzechy. Lepiej jest zmiażdżyć orzechy wałkiem do ciasta, aby zrobić małe okruchy.

Ciasto przełożyć na podzieloną patelnię.

Piec w piekarniku w temperaturze 170-180C przez 40 minut.

Jedzenie na święta

Wierzch powinien zmienić kolor na złoty kolor.

Sprawdź gotowość suchym drewnianym patyczkiem. Ciasto nie powinno się sklejać. Jeśli się przyklei, trzymaj w piekarniku przez kolejne 10-15 minut. Ostudź i podziel wzdłuż na 3 części.

Przygotuj śmietanę: ubij śmietanę z gotowanym skondensowanym mlekiem.

Smaruj wszystkie warstwy.

Ciasto wstaw do lodówki na 3 godziny. Ale najlepiej zostawić go w lodówce na noc. Podzielić na porcje trójkątne kawałki ostrym nożem.

Cóż, pyszne!

Dziś dużo się mówi o prawidłowym i zdrowym odżywianiu. Ilość warzyw i owoców w codziennej diecie powinna wynosić co najmniej 30%. Należy zminimalizować szkodliwe węglowodany (cukierki, czekolada, produkty bogate w skrobię itp.).

ciasto marchewkowe

Ale jak nie rozpieszczać siebie i swojego domu pysznymi wypiekami na herbatę? Z pomocą przyjdą przepisy na prawidłowe i zdrowe wypieki, które przyniosą korzyści organizmowi, a jednocześnie będą bardzo smaczne. Na przykład ciasto marchewkowe.

Każdy przynajmniej raz słyszał o tym cudzie gotowania, który stał się sławny dzięki kawiarni Starbucks. Dlatego nie jest zaskakujące, że ten deser ma amerykańskie pochodzenie. Trudno powiedzieć, kto pierwszy zaczął robić ciasta z tego warzywa korzeniowego. Wiadomo, że marchewki były używane w odległym średniowieczu jako słodkie nadzienie do ciast i ciast.

Aby ciasto było smaczne, lekkie i przewiewne, należy wziąć pod uwagę niektóre niuanse jego przygotowania:

  • Lepiej jest wybierać słodkie odmiany marchwi (podłużne, z tępym, zaokrąglonym końcem).
  • Aby ciasto dobrze wyrosło, musisz wycisnąć marchewki, wtedy nie będzie nadmiaru wilgoci, a ciasto okaże się przewiewne.
  • Jeśli nie chcesz, aby smak marchewki był wyczuwalny, dodaj skórkę pomarańczy lub cytryny, odrobinę wanilii lub cynamonu. Możesz dodać trochę esencji owocowej, migdałowej lub koniakowej.
  • Dla tych, którzy są przyzwyczajeni do liczenia kalorii i chcą wypieków niskokalorycznych, nie należy dodawać masła do ciasta.
  • Czas pieczenia będzie zależał od wysokości wielkości skórki, dlatego warto sprawdzić gotowość drewnianym patyczkiem. Aby ciasto było łatwe do wyjęcia z formy, połóż je na mokrym ręczniku do ostygnięcia.
  • Jeśli planujesz wysokie ciasto, musisz upiec kilka ciast (a nie jedno duże), aby upiekły się lepiej i były bardziej delikatne i przewiewne.

Krem nie musi bazować na skondensowanym mleku. Idealny jest tutaj każdy budyń (waniliowy lub czekoladowy), śmietana czy twarożek.

Pomiędzy ciasta można umieścić plastry pomarańczy, mandarynki lub kiwi.

Wierzch ciasto można przykryć rozpuszczoną czekoladą lub lukrem. Udekoruj dobrze startymi orzechami, małymi cukierkami. Jeśli planujesz podać go na imprezę dla dzieci, to posypanie małych cukierków M&M i pianek będzie wyglądać pięknie i jasno. Okaże się bardzo jasny, świąteczny i oryginalny!

Author: Magehunter

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *