desery

Spis treści:

Australijski deser „Pavlova”

W kuchni australijskiej jest bardzo ciekawy przepis na pyszny deser. Ten deser został specjalnie przygotowany na urodziny słynnej baletnicy. Przepisów na ten niezwykły deser jest ponad 600. Opiszę się Wam. by tak rzec, klasyczny przepis na to pyszne ciasto.

Lekkie, przewiewne ciasto to beza, która dosłownie doprowadza każdego słodycze do szaleństwa. Rzeczywiście: jego smak, który po prostu nie pozostawi nikogo obojętnym… Kruche i delikatne ciasto, które dosłownie rozpływa się w ustach. Wyrafinowana receptura, delikatny krem ​​wykonany według specjalnej receptury. Spróbuj znaleźć kogoś, kto nie chciałby cieszyć się takim deserem! Ciasto to zyskało dużą popularność w takich krajach jak: Australia i Nowa Zelandia i zwyczajowo dekoruje się je dowolnymi świeżymi owocami. Na przykład w krajach Nowej Zelandii i Australii lubią łączyć truskawki i miazgę z marakui, aw Wielkiej Brytanii wolą maliny.

Deser „Pavlova”, klasyczny przepis ze zdjęciem, który dziś dla Was przygotowałam krok po kroku, nosi imię wielkiej baletnicy Anny Matveevnej Pavlova. Mniej więcej w XX wieku tak nazywała się większość wyrobów cukierniczych, które również jej poświęcono.

Trochę historii

Historia tego ciasta jest inna. Na przykład w Nowej Zelandii uważa się, że deser został przygotowany przez jakiegoś szefa kuchni podczas światowej trasy Anny w Wellington.
W Australii sytuacja jest nieco inna. Uważają, że ciasto zostało wykonane przez specjalistę kulinarnego Berta Saszetkę. Tak bardzo chciał zadowolić baletnicę w jej urodziny, że przygotował ją według nowego przepisu. Ponadto, serwując na stole, wykrzyknął: „Przewiewny jak Pavlova!” Zgodnie z teorią od tego momentu tort bezowy otrzymał tę nazwę.

Istnieje 667 różnych przepisów, których możesz użyć do przygotowania tego dania. Niestety, trudno byłoby je wszystkie przedstawić w tym artykule, więc wybraliśmy jeden. Naszym zdaniem jest to najbardziej udane.

Klasyczny przepis na deser Pavlova

Całkowity czas gotowania wynosi 2 godziny. Produkty wskazane są na 4 porcje, można je zmniejszyć lub zwiększyć. Zacznijmy!

Składniki:

  • białka jaj – 4 szt.,
  • cukier waniliowy – 10 gramów,
  • cukier – 180 gramów,
  • skrobia kukurydziana – 3 łyżeczki,
  • ocet winny – pół łyżeczki,
  • sok z cytryny – pół łyżeczki

Jednak to wszystko, czego potrzebujesz do tak ładnego ciasta. Krem można przyjmować według różnych receptur, pokażemy Ci tylko jedną z nich.

Składniki na krem:

  • bita śmietana (35%) – 250 ml.,
  • cukier puder,
  • jagody, którymi ozdobisz deser.

Przygotowanie:

Krok 1. Najpierw połóż pergamin na blasze do pieczenia. Na nim powinieneś narysować kontur swojego ciasta pastelem lub kredą. Następnie obróć papier tak, aby narysowany okrąg znalazł się na dole, a wydrukowane otoczenie na górze.

Krok 2. Połącz suche składniki: cukier i cukier waniliowy. Wlej cały cukier do blendera. Następnie weź 3 łyżeczki tego rafinowanego cukru i wlej go do skrobi kukurydzianej.
Wlej przygotowane wcześniej białka do filiżanki, dodaj sok z cytryny. Rozpocznij ubijanie ich i kontynuuj, aż pojawi się puszysta piana.

Krok 3. Delikatnie dodaj cukier. Kontynuuj ubijanie białek. Następnie przełącz na dużą prędkość.

Krok 4. I tak udało ci się pokonać białych. Teraz możesz dodać do nich wstępnie zmieszany cukier ze skrobią i octem. Weź szpatułkę i wszystko wymieszaj.

Krok 5. Teraz potrzebujemy tych okręgów, które narysowaliśmy na początku. Rozłóż przygotowaną, ubitą masę zgodnie z licznikiem. Postaraj się, aby środek był mniejszy niż otaczające krawędzie.

Krok 6. Piec w piekarniku w temperaturze 90-100 stopni Cº około godziny lub półtorej godziny w zależności od stopnia ich gotowości.
Sprawdzenie tego jest dość proste: Wierzch twojego ciasta lub małych ciastek będzie chrupiący dzięki skrobi kukurydzianej, a wnętrze pozostanie miękkie i delikatne.

Krok 7. Są teraz gotowe. Wyjąć ciasto z piekarnika i odstawić na pergaminie do ostygnięcia.

Krok 8. Udekoruj swoje prawie gotowe ciasto świeżymi jagodami, warto je wcześniej umyć i wysuszyć. Możesz dodać bitą śmietanę. Podawaj po chwili.

Zwróć uwagę na to interesujące Australijski przepis na pudding ryżowy

To interesujące

  1. Największy deser Pavlova na świecie powstał w Nowej Zelandii. Jego długość sięgała 45 metrów. Ale zaczęli z nim konkurować, więc wkrótce przygotowano 64-metrowy tort, który przygotowali studenci Instytutu Wschodniego.
  2. Dzieci z krajów anglojęzycznych wymyśliły rymowankę, która wspomina o tym deserze.
  3. Jeśli uważasz, że tylko wyroby cukiernicze zostały nazwane na cześć słynnej baletnicy, to głęboko się mylisz. To, co zostało nazwane nie tylko jej imieniem: perfumy, odzież itp., Ale także grupa niektórych glonów. Ale to nie wszystko! To była nazwa samolotu dużej linii lotniczej.

Przepis wideo krok po kroku na deser Pavlova

Teraz wiesz znacznie więcej nie tylko o przygotowaniu takiego deseru, ale także o jego stworzeniu, a nawet kilku ciekawych faktach. Można śmiało powiedzieć, że takie ciasto nadal nie pozostawiło negatywnych recenzji. Wiele dzieci i dorosłych na całym świecie chętnie gotuje i je deser Pavlova.

Miłego dnia i smacznego))