Twaróg z biszkoptu i sekretny bonus

Spis treści:

kilka godzin

Twaróg z biszkoptu i sekretny bonus

Pozdrowienia, drodzy obywatele!

Jak zwykle miałem szczęście, że mogłem skomponować ciasto na kilka godzin przed uroczystością. Od dawna chciałem spróbować kremu twarogowego w biszkopcie, więc był to dobry powód, aby zrealizować moje sekretne pragnienia. Cóż, biszkoptu już nie było: przygotowałem go rano (według tego przepisu) i suszyłem na stole.

Pozostało zrobić krem ​​twarogowy. Kupiłem pół kilograma lokalnego twarogu i zabrałem się do roboty. Nawiasem mówiąc, mam twaróg owczy, ale następnym razem nie użyłbym go. Zapach owczego mleka i aromat świeżych truskawek, których użyłam do przygotowania ciasta, to niezłe połączenie łakoci. Dlatego jeśli jesteś zwolennikiem tradycyjnych doznań smakowych, bierz zwykły twarożek z mleka krowiego.

  1. Do tego kremu musisz wziąć najgrubszy twarożek, jaki możesz znaleźć. Minimum 9%. Im grubszy twarożek, tym gładsza i gładsza będzie śmietana.
  2. Jeśli twaróg nie jest wystarczająco suchy, należy oddzielić płyn, zawieszając go na gazie lub szmatce na kilka godzin.

Ten twarożek na ciasto biszkoptowe okazuje się bardzo bogaty, sycący i co najważniejsze zdrowy. Jednocześnie używamy do tego najprostszych składników. Bez fanaberii. Tyle tylko, że do śmietany wmieszałam małe plasterki świeżych truskawek. Oczywiście nie musisz tego robić. Lub możesz dodać krople czekolady zamiast truskawek.

Ciekawe obserwacje

Nawiasem mówiąc, ten krem ​​może być stosowany do wszelkich ciastek, ciastek francuskich, kruchego ciasta i wypieków, ale także jako samodzielny lekki deser, okraszony świeżymi owocami.

Podaję minimalnie słodką wersję tego kremu, bo biszkopt namoczyłem słodkim syropem cukrowym, a sam twarożek nie jest kwaśny. Przygotowując śmietanę, posmakuj ją, a jeśli trudno ci będzie smakować, dodaj więcej cukru pudru, jak chcesz.

Następnie zdradzę ci mały sekret, dzięki któremu ten przepis staje się nieprzyzwoicie prosty i szybki ⇓

W międzyczasie pamiętaj o przepisie. To proste.

Potrzebujemy

    Ciekawe obserwacje

  • twarożek suchy, tłusty – 500 gr.
  • mleko – 100 ml
  • cukier puder – 60 gr. + 1 łyżka.
  • masło – 10 gr.
  • skrobia – 1 łyżeczka
  • esencja waniliowa – 1 łyżeczka lub wanilina – na czubku noża
  • Ciekawe obserwacje

Gotowanie krok po kroku

Najtrudniejszą rzeczą w kremach twarogowych jest osiągnięcie maksymalnej możliwej gładkości tekstury i całkowitego braku grudek. Do tego, jak powiedziałem, potrzebujemy najbardziej tłustego twarogu.

Jeśli zauważysz, że twaróg nie jest suchy, pozwól mu spłynąć przez kilka godzin, zawieszając go na kilku warstwach gazy lub tkaniny.

  1. W małym rondelku wymieszaj mleko (100 ml), cukier puder (60 g) i skrobię (1 łyżeczka). Dodaj masło (10 g) i na małym ogniu.
  2. Ciągle mieszając, zagotuj mleko na małym ogniu. Po zagotowaniu śmietanki kontynuujemy gotowanie, mieszając, przez kolejne 2-3 minuty.
  3. Gdy śmietana dobrze zgęstnieje, zdjąć rondel z ognia i ostudzić, mieszając od czasu do czasu trzepaczką.
  4. W międzyczasie w blenderze lub za pomocą blendera zanurzeniowego wymieszaj twarożek ze sproszkowanym cukrem, dokładnie zagniatając, aż zmieni się w kremową masę.
  5. Do masy twarogowej dodaj esencję waniliową i schłodzoną śmietanę i wymieszaj szpatułką do uzyskania gładkości.
  6. Śmietanę twarogową wysyłamy do lodówki na 20 minut.

biszkoptu sekretny

Równe części powstałego kremu można wymieszać z mascarpone. Będzie super!

Cóż, i bezpośrednio, najbardziej interesujący jest obiecany sekret

Zamiast całej tej procedury z warzeniem mleka i skrobi, możesz wziąć elementarne mleko skondensowane (około 200 gramów na taką ilość twarogu, ale spójrz na swój gust) i wymieszać je z puree twarogowym i wanilią. Będzie smakować prawie tak samo i, jak mówią, jest znacznie mniej smutków.

To znaczy, aby być precyzyjnym, w ogóle nie potrzebujemy:

  • 500 gr. twaróg
  • 200 gr. mleko skondensowane
  • 1 łyżeczka esencja waniliowa

Jak wybrać wysokiej jakości twarożek

Na koniec powiem kilka słów o twarożku. Nie jest tajemnicą, jak zdrowy i pożywny jest ten produkt. Twaróg jest jednym z najpotężniejszych źródeł białka. Ale powiem wam z mojej cukierni, że w wypieku jest to jeden z produktów o najbardziej wszechstronnym zastosowaniu: twarożek może być podstawą do śmietany, do ciast, babeczek i ciastek. Z twarogiem otrzymasz wspaniałe ciasto twarogowo-kruche, jeśli zastąpisz nim masło. Nie mówię o niekończących się ciastach serowych i zapiekankach, które można gotować bez dodawania mąki w ogóle, na przykład, jak w tym przepisie. Dlatego nie wahaj się wpychać twarożku wszędzie tam, gdzie to możliwe, dopasowuje się do szerokiej gamy kształtów i materiałów 🙂

Choć dla mnie, jako miłośnika wszystkiego, co minimalistyczne i naturalne, nie ma nic lepszego niż rozłożenie na talerz odrobinę naturalnego twarogu, polanie łyżką miodu i posypanie ulubionymi orzechami włoskimi. Witaminowa eksplozja smaku, prostoty i energii.

Ale tutaj, jak zwykle w takich przypadkach, jest jeden mały problem. Jak znaleźć twarożek dobrej jakości? I co najważniejsze – jak nie pomylić go ze sztuczną podróbką?

  1. Po pierwsze, spójrz na datę ważności: im krótszy termin ważności twarogu, tym bardziej prawdopodobne jest, że jest to produkt naturalny i nie zawiera żadnych dodatków, konserwantów itp. Dobry, naturalny twarożek idealnie ma trwałość zwykle nie dłuższą niż 3 dni! Ale ten okres jest czasami wydłużany do tygodnia przy zastosowaniu filtracji membranowej. Oczywiście przy takim przetwarzaniu niektóre przydatne elementy twarogu są tracone.
  2. Po drugie, nie zapomnij przeczytać składu produktu. Około 30% producentów wykorzystuje obecnie olej palmowy do produkcji twarogu. A to oznacza, że ​​przed tobą nie jest dokładnie twaróg, ale jego pochodna – tak zwany produkt twarogowy.

Jedynym twarogiem ze wszystkich znanych mi marek, który spełnia te wymagania jest Ruzsky Curd firmy Ruzsky Milk. Jego trwałość wynosi 72 godziny i jest zrobiona z naturalnego mleka. Ten twaróg ma bardzo delikatną konsystencję, więc jest idealny do naszego twarogu.

Cóż, jak zwykle wyszło trochę więcej niż kilka słów, ale nie oceniaj surowo: temat twarogu jest dla mnie jednym z najbardziej wzruszających.

Author: Burihuginn

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *