Sekret robienia pysznego twarogu w powolnej kuchence

Spis treści:

Ciekawe obserwacje

Sekret robienia pysznego twarogu w powolnej kuchence

Domowe ciasta cieszą się obecnie dużym zainteresowaniem, ponieważ okazują się znacznie smaczniejsze i zdrowsze niż wypieki sklepowe.

Każda gospodyni stara się przygotować wspaniałe domowe ciasto na uroczystość lub imieniny, z którego wszyscy będą zachwyceni.

Przepisów na przyrządzenie takiego przysmaku jest dziś sporo, więc gospodynie, zwłaszcza młode, nie są w stanie dokonać takiego wyboru, by ciasto okazało się naprawdę smaczne i pięknie udekorowane.

Ciasto twarogowe w powolnej kuchence to doskonałe danie, którego nie żałowała żadna gospodyni domowa. I nie jest to zaskakujące, ponieważ wypieki są kruche, miękkie, soczyste, mają lekką i puszystą strukturę oraz doskonały aromat.

Nie bez powodu wypieki z twarogu cieszą się obecnie niezaprzeczalnym powodzeniem, ponieważ przepisy na ich przygotowanie są tak proste, że każda gospodyni może sobie z nimi poradzić.

A deser okazuje się szczególnie smaczny, więc nie jest wstydem prezentować go gościom jako słodki poczęstunek. Gotowanie twarogu za pomocą multicookera jest proste i dość szybkie, zwłaszcza biorąc pod uwagę fakt, że większość pracy będzie wykonywana przez urządzenia kuchenne.

W rezultacie otrzymasz doskonałe domowe ciasta, które możesz ozdobić według własnego uznania, dodając im piękna i oryginalności.

Ciasto twarogowe można podawać samodzielnie lub ze śmietaną. W pierwszym przypadku dostaniesz doskonały deser na herbatę, w drugim „pełne ciasto”, które śmiało można uznać za główne słodkie danie na świątecznym stole.

Ciekawe obserwacje

Jako krem ​​możesz użyć dowolnego produktu, który Twoim zdaniem sprawi, że twaróg będzie miękki i soczysty. Szczególnie często ten domowy przepis na pieczenie jest uzupełniany kremami czekoladowymi, śmietaną i skondensowaną śmietaną mleczną.

To jednak tylko część kremów, które można wykorzystać do urozmaicenia twarożku. Suszone owoce, rodzynki, orzechy, suszone morele nadają się również do ciasta lub jako nadzienie, dzięki czemu przepis będzie ciekawszy i oryginalny, a twarożek można ozdobić dowolnymi dodatkami.

Mogą to być maślane kremy, z których można zrobić dowolny wzór lub wzór, bita śmietana lub po prostu kawałki świeżych jagód i owoców. W każdym razie wygląd ciasta znacznie się zmieni, co z pewnością wpłynie na jego smak.

Twarożek z nadzieniem z pewnością przypadnie do gustu dzieciom, które uwielbiają twarożek i wszelkie przyrządzane z niego domowe potrawy. A jeśli udekorujesz je orzechami lub domowymi owocami, danie nabierze naprawdę cudownego smaku i aromatu.

Twarożek to doskonałe danie śniadaniowe, ponieważ zawiera dużą ilość składników odżywczych, których organizm potrzebuje po przebudzeniu. Dlatego wiele gospodyń domowych stara się przygotować takie śniadanie nie tylko dla dzieci, ale także dla dorosłych.

Wskazówki dotyczące gotowania

Kilka ważnych wskazówek pomoże ci prawidłowo i szybko przygotować potrawę, a także uczynić ją szczególnie zdrową i pożywną.

Ale stanie się to tylko wtedy, gdy będą ściśle przestrzegane przepisy i wskazówki, które hostessy zauważają podczas gotowania i dzielą się swoimi spostrzeżeniami.

powolnej kuchence

  • Możesz wziąć twarożek o dowolnej zawartości tłuszczu, ponieważ nie jest to ważne podczas przygotowywania przepisu.
  • Jeśli zdecydujesz się na dodanie suszonych owoców do potrawy, musisz przed gotowaniem trzymać je w wodzie, aby stały się miękkie i soczyste.
  • Jeśli przygotowujesz dietetyczne ciasto twarogowe, powinieneś dodać do przepisu mniej cukru i lepiej jest użyć twarogu o minimalnej zawartości tłuszczu.
  • Pokrój orzechy tak małe, jak to możliwe, ponieważ są dodawane do przepisu.
  • Lepiej jest wybrać domową śmietanę, szczególnie do przechowywania twarogu, ponieważ okazuje się, że jest bardziej płynny, co jest ważne przy przygotowywaniu przepisu.
  • Twarożek, jeśli to możliwe, również warto użyć domowej roboty, zwłaszcza jeśli przygotowujesz wypieki dietetyczne.
  • Do gotowania należy użyć minimalnej ilości mąki – tylko 4-5 łyżek, ponieważ ciasto jest oparte na twarożku.

Jeśli zastosujesz się do wszystkich wskazówek kulinarnych, możesz zrobić wspaniałe domowe ciasta, które z pewnością zachwycą wielu nie tylko smakiem, ale także wyglądem.

Metoda gotowania

Aby ugotować ciasto twarogowe za pomocą multicookera, będziesz potrzebować minimum produktów, które często ma każda gospodyni domowa.

Składniki:

Twarożek– 700 gr.
Jaja kurze– 5 sztuk.
Mąka– 3-5 łyżek. l.
Cukier– 200 gr.
Kwaśna śmietana– 250 gr.

Ciasto twarogowe przygotowuje się krok po kroku za pomocą multicookera, ponieważ w ten sposób gotuje się ciasta znacznie szybciej i łatwiej.

Ciekawe obserwacje

Krok 1

Oddziel żółtka od białek.

Krok 2

W małej misce wymieszaj twarożek z mąką, żółtkami i śmietaną. Opcjonalnie dodaj do masy torebkę waniliny, aby uzyskać wspaniały zapach.

Ważny: najpierw lepiej wymieszać wszystkie składniki bez mąki, a następnie dodać, aby poprawnie obliczyć wymaganą grubość ciasta – nie powinno być płynne i zbyt grube.

W razie potrzeby można dodać więcej mąki. Jeśli zdecydujesz się uzupełnić ciasto orzechami lub suszonymi owocami, dodaje się je do przepisu na tym etapie przygotowania.

Krok 3

Białka ubij dokładnie z cukrem, aż utworzą się strome szczyty.

Ciekawe obserwacje

Krok 4

Następnie ostrożnie przenieś masę na ciasto i delikatnie wymieszaj, aby masa białkowa nie osiadła.

Krok 5

Wlej masę do miski multicooker, lekko wyrównaj ciasto i ustaw urządzenie kuchenne na programie Pieczenie. Czas gotowania powinien wynosić co najmniej godzinę.

Ważny: podczas pieczenia ciasta nie zaleca się otwierania pokrywki multicookera, ponieważ ciasto szybko się uspokoi, a ciasto okaże się gęste i całkowicie puszyste.

Gdy się gotuje, pozwól mu trochę ostygnąć, a dopiero potem wyjmij je z miski multicooker za pomocą kosza przeznaczonego do gotowania na parze. Zaleca się pokroić ciasto na zimno.

Decydując się na zrobienie z niego kremówki warto też namoczyć twarożki na zimno.

Jak widać, przygotowanie takiej domowej roboty smakołyku jest dość szybkie i łatwe. Spróbuj samemu przygotować ten przepis, a na pewno będziesz zaskoczony rezultatem.

Zobacz inną wersję tego dania:

Author: Arcanefist

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *