Ciasto „Ryżik” w domu przepisy krok po kroku ze zdjęciami

Spis treści:

Ciekawe obserwacje

Ciasto Ryzhik w domu: przepisy krok po kroku ze zdjęciami

Dziś przygotowujemy ciasto Ryżik. Jego przepis w domu jest tak prosty, że poradzą sobie z nim nawet hostessy dalekie od sztuki cukierniczej. Istnieje kilka różnych opcji gotowania tego przysmaku. Ciastka miodowe dobrze smakują ze śmietaną i kremem, a także gotowanym skondensowanym mlekiem.

Ciasto „Imbir” ze śmietaną: przepis ze zdjęciem

Zacznijmy więc naszą kulinarną wycieczkę od delikatnego i niesamowicie pysznego ciasta miodowego ze śmietaną. Ten przysmak z pewnością docenią zarówno dorośli, jak i dzieci.

Struktura:

  • 0,5 kg przesianej mąki pszennej;
  • 10 g sody;
  • 5 g kwasu cytrynowego;
  • 150 g masła;
  • 180 g cukru;
  • 80 g miodu;
  • 2 jajka;
  • łyżki stołowe

  • 800 ml śmietany;
  • 200 g cukru pudru.

Przygotowanie:

  1. Zacznijmy od robienia ciast. W głębokiej misce połącz miód z cukrem pudrem i jajkami. Dodajmy masło.

Powstałą masę mieszamy i wysyłamy do kąpieli wodnej. Chcemy jednorodnej mieszanki bez grudek.

W międzyczasie połącz kwas cytrynowy z sodą. Wymieszaj i dodaj powstałą mieszaninę do masy miodowej.

Ciekawe obserwacje

  • Bez wyjmowania z łaźni wodnej wymieszaj podstawę ciasta, aż uzyskamy pieniącą się białą masę powietrza.
  • Następnie wyjmij pojemnik z pieca i dodawaj przesianą mąkę małymi porcjami, ugniatając kruche i miękkie ciasto.

    Niech ciasto ostygnie i podziel na sześć równych części, zwijając je w kulki.

    Teraz musimy rzucić tymi kulkami. Aby ciasto nie przykleiło się do wałka i do stołu, połóż je na papierze pergaminowym i przykryj innym na wierzchu. Delikatnie rozwałkuj kulki i usuń górny arkusz pergaminu. Idealna grubość ciasta to 3 mm.

    Razem z dolnym pergaminem przenosimy ciasto na blachę do pieczenia i pieczemy przez pięć do siedmiu minut w temperaturze 180 stopni.

    Aby nasze ciasto miało piękny okrągły kształt, odcinamy gorące ciasto zwykłą pokrywką.

  • Nie wyrzucamy resztek ciasta, tylko kładziemy je na talerzu.
  • Ciekawe obserwacje

  • Pieczemy i odcinamy wszystkie ciasta miodowe.

    Czas zająć się kremem do ciasta. Połącz cukier puder ze śmietaną i ubij blenderem. Impregnacja na deser gotowa!

    Resztę ciastek miodowych zmiel na okruchy. Aby to zrobić, włóż je do torby i ubij wałkiem.

    Jak tylko ciastka ostygną, zaczynamy „zbierać” nasze ciasto. Rozprowadzamy pierwsze ciasto i obficie nasączamy kremem.

    Robimy to samo z innymi ciastami. Następnie smarujemy ciasto kremem ze wszystkich stron.

  • Posyp ciasto na wierzch i boki okruchami miodu. Na wierzchu możesz ozdobić deser płatkami migdałów.
  • Przed podaniem ciasto należy przechowywać w lodówce, aby było namoczone.
  • krok kroku

    Pyszne ciasto ze skondensowanym mlekiem

    A teraz upieczemy ciasto „Ryżik” ze skondensowanym mlekiem. Przepis krok po kroku pomoże Ci stworzyć w domu prawdziwe arcydzieło cukiernicze, bez większego wysiłku. Do dekoracji ciasta możesz użyć kawałków owoców, jagód, orzechów lub specjalnego proszku.

    Struktura:

    • 3 jajka;
    • 1 łyżka. l. kochanie;
    • 2 łyżki stołowe. l. Sahara;
    • 100 g masła;
    • 150-200 g przesianej mąki;
    • 2 łyżki stołowe. l. gotowane mleko skondensowane;
    • 1 łyżka. l. twarożek.

    Przygotowanie:

    1. Jajka wbij do głębokiej filiżanki i dodaj do nich miód i cukier puder.
    2. Roztop masło w wygodny sposób i dodaj połowę do mieszanki jajeczno-miodowej.
    3. Ugniataj powstałą masę, aż będzie gładka.
    4. Wprowadzamy mąkę przesianą. Uwaga: przepis zawiera przybliżoną ilość. Możesz dokładnie określić, ile mąki potrzebujesz, na podstawie konsystencji ciasta. Powinien być nieco grubszy niż do naleśników.
    5. Wyrabiamy jednolitą podstawę ciasta.
  • Ciasto podzielić na cztery części. Wlej pierwszą część do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego i piecz w temperaturze 180 stopni do miękkości.
  • Pozostałe placki pieczemy w ten sam sposób.

  • Pozostałą połowę masła połączyć z gotowanym skondensowanym mlekiem i twarogiem.Zagnieść, aż będzie gładkie.
  • Ciasto „zbieramy”, obficie natłuszczając każde ciasto przygotowanym kremem. Nie zapomnij namoczyć boków deseru.
  • Udekoruj górę ciastem „Ryżik” według własnego uznania i wyślij do lodówki do namoczenia.
  • Ciasto multicooker jest szybkie, łatwe i niesamowicie smaczne!

    Proponujemy klasyczny przepis ze zdjęciem ciasta „Imbir” krok po kroku z kremem. I upieczemy go w multicookerze. Możesz oczywiście użyć tego przepisu, aby ugotować ciasto w piekarniku, ale po co jeszcze raz martwić się, że ciasta mogą się spalić? A powolna kuchenka nas przed tym uratuje.

    Skład na ciasto miodowe:

    • 5 jajek;
    • 1 łyżka. cukier granulowany;
    • 6 łyżek. l. kochanie;
    • 1 łyżeczka Soda;
    • 2 łyżki stołowe. przesiana mąka;
    • 30 g masła.

    Skład kremu:

    • 1 litr mleka;
    • 4 żółtka jaj;
    • 250 g masła;
    • 2/3 ul. przesiana mąka;
    • 2 łyżki stołowe. cukier granulowany;
    • paczka wanilii.

    Przygotowanie:

    1. Weźmy ciastka. Połącz miód z sodą oczyszczoną w małym emaliowanym pojemniku. Podgrzej masę miodową na bardzo małym palniku, aż stanie się ciemnozłoty i rozszerzy.
    2. Ubij jajka z granulowanym cukrem. Potrzebujemy bujnej gęstej masy.
    3. W małych porcjach dodaj masę miodową do mieszanki z cukrem i jajkiem, nie przerywając pracy łyżką, w przeciwnym razie jajka mogą się zwijać.
    4. Teraz dodaj przesianą mąkę, cały czas mieszając bazę. Uwaga: wymieszaj ciasto przesuwając łyżkę od góry do dołu, a jeśli wykonasz ruch okrężny, ciasto opadnie.
    5. Wielokrotną miskę posmaruj masłem i powoli wlej do niej ciasto.
    6. Ciasto miodowe gotować przez godzinę w trybie „Pieczenie”, a następnie pozostawić w programie „Rozgrzewka” na 10 minut.
    7. Delikatnie wyjmij ciasto i pozostaw na kilka godzin do całkowitego ostygnięcia.
    8. W międzyczasie nie traćmy czasu i zaparzmy śmietankę.
    9. Wlej mleko do rondla, pozostawiając ½ łyżki.
    10. Mąkę przesiać i dodać do mleka. Mieszaj tak, aby nie pozostały grudki.
    11. Pojemnik z mieszanką mąki mlecznej stawiamy na piecu i podgrzewamy. Potrzebujemy masy do zagęszczenia. Nie zapomnij wymieszać.
    12. W międzyczasie ubij żółtka z pozostałym mlekiem i dodaj je do mieszanki mleczno-mącznej, wymieszaj.
    13. Gdy mieszanina stanie się gęsta, wyjmij ją z pieca i ostudź.
    14. Bierzemy zmiękczone masło i ubijamy je razem z wanilią i granulowanym cukrem.
    15. Nie przerywając pracy jako mikser, do kremowej masy wprowadzamy mieszankę mąki mlecznej.
    16. Pracujemy z mikserem, aż otrzymamy krem ​​powietrzny.
    17. Wróćmy do ciasta, które w tym czasie powinno całkowicie ostygnąć.
    18. Pokrój ciasto miodowe na trzy lub cztery części.
    19. Ciasta nasączamy kremem i udekorujemy startą czekoladą.
    20. Wyślijmy smakołyk do lodówki na kilka godzin i możesz zaprosić domowników na herbatę.

    Tak można na różne sposoby upiec przepyszne ciasto miodowe „Ryżik”. Wybierz przepis według własnego gustu i rozpieszczaj bliskich wyśmienitymi deserami. Gotuj z przyjemnością i smacznym!

    Author: Runeworker

    Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *