Spis treści:
Ciasto miodowe: przepis z kremem
Dzień dobry, drodzy czytelnicy naszego kulinarnego bloga. Dziś opiszę przepis na klasyczne ciasto miodowe z kremem w domu. To łatwy przepis krok po kroku z ładnymi zdjęciami.
Przedstawiam Wam przepis na klasyczne ciasto miodowe z kremem w domu.
Wiesz, po prostu szaleję na punkcie ciast miodowych, ponieważ same ciasta są bardzo smaczne, o miodowym aromacie, bogatym w złocistobrązowy kolor. A te wspaniałe ciasta niesamowicie łączą się z różnymi kremami: kwaśną śmietaną, serem i twarogiem, kremem, śmietaną skondensowaną, w tym gotowaną, mlekiem i masłem.
Podczas gdy same herbatniki są pozbawione cech i mają dość wyraźny zapach jajek. Więc dzisiaj opiszę jedną z wielu opcji zrobienia ciasta miodowego.
Składniki:
Dla testu:
Na krem:
Metoda gotowania:
1. W żaroodpornej misce umieść kostkę masła, miodu i cukru. Umieść miskę w łaźni wodnej i pozostaw do rozpuszczenia się olejku.
2. Gdy w „kąpieli” mieszanina się nagrzeje, ubij dwa jajka ze szczyptą soli.
3. Gdy olej się rozpuści, dodaj łyżeczkę sody oczyszczonej i zamieszaj.
4. Mieszając, wlej mieszaninę jajek do miski.
5. Od czasu do czasu ubijaj masę, trzymaj ją w łaźni wodnej, aż mieszanina stanie się biała, porowata i podwoi swój rozmiar.
6. Następnie wyjąć masę z pieca, przesiać 500 gramów mąki i wsypać do miski. Wszystko wymieszaj, a otrzymasz jednorodne lepkie ciasto.
7. Gdy ostygnie, przesiej pozostałą mąkę, wyłóż na nią ciasto i trochę ugniataj. Nie trzeba mieszać całej mąki, ciasto powinno pozostać trochę lepkie, a pozostała mąka wystarczy do pokrojenia i przygotowania ciast.
8. Podzielić gotowe ciasto na osiem mniej więcej równych części.
Zacznijmy piec ciasta:
9. Teraz każdy kawałek należy rozwałkować bardzo cienko, tworząc okrąg o średnicy około 21 centymetrów. Na ciasto potrzebujemy ciastek o średnicy 20 cm, okrawki pójdą do posypania.
Ciasta przekłuć widelcem i wyślij do piekarnika nagrzanego do 200 ° C. Bardzo szybko upiec – do 5 minut, więc nie przesadzaj, bo miodowe ciasto szybko się spala.
10. Gotowe ciasta pokroić tak, aby były takie same, można użyć talerza lub pokrywki o odpowiednim rozmiarze.
11. A teraz przygotujmy krem. Aby to zrobić, wlej mleko do rondla, dodaj 50 gr. cukier i cukier waniliowy i doprowadzić do wrzenia, od czasu do czasu ubijając. Zdjąć z ognia i odstawić na 30 minut.
12. W międzyczasie wymieszaj skrobię z pozostałym cukrem.
13. Następnie dodawaj do niej po kolei wszystkie jajka, po każdym dokładnie wymieszając trzepaczką tak, aby nie powstały grudki.
14. Rozcieńczyć mieszankę jajeczno-skrobiową 1/3 przygotowanego mleka, zamieszać, a następnie od czasu do czasu mieszając dodać pozostałe mleko.
15. Wlej wszystko z powrotem do rondla i nastaw na małym ogniu, gotuj, od czasu do czasu mieszając, aż zgęstnieje.
16. Gotowy krem schłodzić w temperaturze pokojowej przez co najmniej dwie godziny. Ponieważ krem będzie musiał ostygnąć przez tak długi czas, lepiej jest najpierw go ugotować, a następnie zrobić ciasto i ciastka.
17. Orzechy opłucz i osusz, posiekaj nożem, zostawiając kilka całych połówek do dekoracji.
18. Pozostałe skrawki osusz w piekarniku i zmiel na okruchy.
Zacznijmy składać:
19. Teraz zbierz ciasto. Każde ciasto będzie wymagało około 3 łyżek stołowych. ze slajdem śmietany i kilkoma posiekanymi orzechami.
20. Więc zbierz wszystkie osiem poziomów. Rozłóż śmietanę na boki i wierzch ciasta. Teraz posyp wszystko okruchami.
21. Na wierzch posypać posypane ciasto, udekorować pozostałymi posiekanymi orzechami i przekrojonymi pestkami, jeśli trzeba. Teraz wyślij ciasto do lodówki na namoczenie, przynajmniej na noc. Smacznego!