Ciasto Count Ruins klasyczny przepis ze zdjęciem krok po kroku z bezą

Spis treści:

Count Ruins

Ciasto Count Ruins klasyczny przepis ze zdjęciem krok po kroku z bezą

Kto nie lubi delikatnej i lekkiej bezy? Podaje się go nie tylko jako samodzielny deser, ale także jako dodatek do wypieków. Tak więc wiele gospodyń domowych rozpieszcza domowników ciastem „Hrabia Ruiny” z bezą. Rozważ jego najlepsze przepisy.

Tajemnice sztuki cukierniczej

Ciasto Earl Ruins ma wiele opcji gotowania. Prawdopodobnie jest ich tyle, ile nazw na ten deser. Jak tylko gospodyni go nie nazwie: „Zamek Miłości”, „Kędzierzawy facet”, „Ruiny cara” itp. Ale nie nazywajcie go ciastem, ale sekrety jego przygotowania są takie same. Rozważ je:

  • Ciasto „Earl Ruins” można upiec z biszkoptem i bezą lub tylko na bazie tych ostatnich. Niektórzy robią takie ciasto bezowe.
  • Jeśli robisz ciasto na biszkopcie, należy je wcześniej upiec i trochę wysuszyć, w przeciwnym razie zmięknie po nasączeniu śmietaną.
  • Żółtka należy oddzielić od białek; te ostatnie należy dokładnie ubić. Aby upewnić się, że masa białkowa została dostatecznie ubita, delikatnie odwróć pojemnik: mieszanka powinna zachować swój kształt i pozostać na miejscu.
  • Prawidłowo ugotowana beza powinna przykleić się do dna, nawet jeśli zostanie lekko zmiażdżona.
  • Nie zaleca się otwierania piekarnika podczas pieczenia beza, a próg temperatury po rozpoczęciu pieczenia należy obniżyć do 100 stopni.

A teraz spójrzmy na dwa różne przepisy ze zdjęcia ciasta Count Ruins z bezą i biszkoptem.

Count Ruins

Gotowanie ciasta dla rozkoszy słodyczy

Zwracamy uwagę na klasyczny przepis ze zdjęciami ciasta bezowego „Ruiny hrabiego”. Nawiasem mówiąc, ta opcja przygotowania deseru jest uważana za jedną z najłatwiejszych.

  • 8 jajek;
  • 2 łyżki stołowe. cukier granulowany;
  • 1 łyżka. suszone śliwki;
  • 1 łyżka. orzechy włoskie;
  • 200 g masła;
  • 200 g skondensowanego mleka.

Przygotowanie:

    cukier granulowany

  • Potrzebujemy schłodzonych jajek. W wygodny sposób oddzielamy żółtka od białych.
  • Ubij dokładnie białka, jak to mówią, aż do stabilnych szczytów.
  • Lepiej jest używać drobnego cukru. Do mieszanki białek dodawać małymi porcjami cukier granulowany, ubijając blenderem lub mikserem, stopniowo zwiększając prędkość urządzenia.
  • Ubijaj mieszankę białkowo-cukrową przez około 10 minut, aż stanie się gęsta i gładka.

    cukier granulowany

  • Przykryj blachę do pieczenia pergaminem i nasącz masłem. Rozprowadzamy na nim bezy, formując wykroje za pomocą strzykawki cukierniczej lub zwykłej torebki.
  • Bezę pieczemy w piekarniku w temperaturze 100-110 stopni przez półtorej godziny. Pod żadnym pozorem nie otwieraj drzwiczek piekarnika. Musimy ostudzić gotowe bezy.

    Ciekawe obserwacje

  • Zmiel suszone śliwki i orzechy za pomocą blendera.
  • Ubij zmiękczone masło, aż uzyskasz przewiewną mieszankę.
  • Połącz ubite masło ze śliwkami, orzechami włoskimi i skondensowanym mlekiem.
  • 1-2 łyżki. l. rozsmaruj maślany krem ​​na dnie naczynia. Na wierzch ułóż bezy i obficie posmaruj je kremem.
  • Bezę rozprowadzamy dalej szkiełkiem, stopniowo zmniejszając średnicę i smarując każdą warstwę kremem maślanym.
  • Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na co najmniej dwie godziny, aby prawidłowo zestaliło się.

Zbudujmy „Zamek miłości”

Przyjrzyjmy się teraz przepisowi na ciasto „Earl Ruins” z bezą i biszkoptem. A żeby nasz deser był nie tylko smaczny, ale i piękny, dodaj startą czekoladę.

  • 400 g masła;
  • 7 jajek;
  • 4 i ¼ art. Sahara;
  • ½ łyżka. przesiana mąka;
  • 70 ml mleka;
  • ¼ godz. L. proszek do pieczenia;
  • mała szczypta soli;
  • czekolada.

Przygotowanie:

  • Ostrożnie oddziel żółtka od białek. Pamiętaj, że potrzebujemy schłodzonych jajek.
  • W osobnej misce połącz jedno białko i 0,5 łyżki. cukier ze 100 g zmiękczonego masła. Do tego samego miejsca dodajemy sodę, którą gasimy octem i przesianą mąką.
  • Ciasto dobrze zagnieść i wyłożyć na blachę wyłożoną olejkiem do pieczenia.
  • Biszkopt pieczemy przez 15 minut w piekarniku w temperaturze 180 stopni, a następnie schładzamy.
  • W międzyczasie biszkopt stygnie, zróbmy bezę. Ubij sześć białek, aż uzyskasz twardą pianę, dodaj sól i 3 łyżki. cukier granulowany. Nadal bijemy, aż do uzyskania przewiewnej jednorodnej masy.
  • Na blasze pokrytej pergaminem rozprowadzić bezę strzykawką w odległości około 3 cm od siebie.
  • Nagrzewamy piekarnik do 100 stopni i kładziemy tam blachę do pieczenia z bezą na półtorej godziny.
  • Wyjąć gotową bezę z piekarnika i ostudzić.
  • Przygotujmy krem: ubij 6 żółtek z 0,75 łyżką. cukier granulowany, a następnie wlej mleko do powstałej mieszaniny. Śmietanę gotować na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż zgęstnieje.
  • Następnie dodaj do śmietanki 300 g miękkiego masła i ubij.
  • Biszkopt obficie smarujemy kremem, a na wierzchu robimy wieżyczkę z bezy, maczając każdą w śmietanie.
  • Czekoladę natrzyj i posyp na wierzch ciasta. Deser wysyłamy do lodówki, aby zamrozić.

Tak pyszne ciasto można przygotować bez większego wysiłku i przy użyciu minimalnego zestawu składników. Wypróbuj obie wersje tego deseru, a jedna z nich z pewnością stanie się Twoim ulubionym. Gotuj z przyjemnością i smacznym!

Author: Samushakar

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *