Spis treści:
Ciasto Count Ruins klasyczny przepis ze zdjęciem krok po kroku z bezą
Kto nie lubi delikatnej i lekkiej bezy? Podaje się go nie tylko jako samodzielny deser, ale także jako dodatek do wypieków. Tak więc wiele gospodyń domowych rozpieszcza domowników ciastem „Hrabia Ruiny” z bezą. Rozważ jego najlepsze przepisy.
Tajemnice sztuki cukierniczej
Ciasto Earl Ruins ma wiele opcji gotowania. Prawdopodobnie jest ich tyle, ile nazw na ten deser. Jak tylko gospodyni go nie nazwie: „Zamek Miłości”, „Kędzierzawy facet”, „Ruiny cara” itp. Ale nie nazywajcie go ciastem, ale sekrety jego przygotowania są takie same. Rozważ je:
- Ciasto „Earl Ruins” można upiec z biszkoptem i bezą lub tylko na bazie tych ostatnich. Niektórzy robią takie ciasto bezowe.
- Jeśli robisz ciasto na biszkopcie, należy je wcześniej upiec i trochę wysuszyć, w przeciwnym razie zmięknie po nasączeniu śmietaną.
- Żółtka należy oddzielić od białek; te ostatnie należy dokładnie ubić. Aby upewnić się, że masa białkowa została dostatecznie ubita, delikatnie odwróć pojemnik: mieszanka powinna zachować swój kształt i pozostać na miejscu.
- Prawidłowo ugotowana beza powinna przykleić się do dna, nawet jeśli zostanie lekko zmiażdżona.
- Nie zaleca się otwierania piekarnika podczas pieczenia beza, a próg temperatury po rozpoczęciu pieczenia należy obniżyć do 100 stopni.
A teraz spójrzmy na dwa różne przepisy ze zdjęcia ciasta Count Ruins z bezą i biszkoptem.
Gotowanie ciasta dla rozkoszy słodyczy
Zwracamy uwagę na klasyczny przepis ze zdjęciami ciasta bezowego „Ruiny hrabiego”. Nawiasem mówiąc, ta opcja przygotowania deseru jest uważana za jedną z najłatwiejszych.
- 8 jajek;
- 2 łyżki stołowe. cukier granulowany;
- 1 łyżka. suszone śliwki;
- 1 łyżka. orzechy włoskie;
- 200 g masła;
- 200 g skondensowanego mleka.
Przygotowanie:
- Potrzebujemy schłodzonych jajek. W wygodny sposób oddzielamy żółtka od białych.
- Ubij dokładnie białka, jak to mówią, aż do stabilnych szczytów.
- Lepiej jest używać drobnego cukru. Do mieszanki białek dodawać małymi porcjami cukier granulowany, ubijając blenderem lub mikserem, stopniowo zwiększając prędkość urządzenia.
- Ubijaj mieszankę białkowo-cukrową przez około 10 minut, aż stanie się gęsta i gładka.
- Przykryj blachę do pieczenia pergaminem i nasącz masłem. Rozprowadzamy na nim bezy, formując wykroje za pomocą strzykawki cukierniczej lub zwykłej torebki.
- Bezę pieczemy w piekarniku w temperaturze 100-110 stopni przez półtorej godziny. Pod żadnym pozorem nie otwieraj drzwiczek piekarnika. Musimy ostudzić gotowe bezy.
- Zmiel suszone śliwki i orzechy za pomocą blendera.
- Ubij zmiękczone masło, aż uzyskasz przewiewną mieszankę.
- Połącz ubite masło ze śliwkami, orzechami włoskimi i skondensowanym mlekiem.
- 1-2 łyżki. l. rozsmaruj maślany krem na dnie naczynia. Na wierzch ułóż bezy i obficie posmaruj je kremem.
- Bezę rozprowadzamy dalej szkiełkiem, stopniowo zmniejszając średnicę i smarując każdą warstwę kremem maślanym.
- Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na co najmniej dwie godziny, aby prawidłowo zestaliło się.
Zbudujmy „Zamek miłości”
Przyjrzyjmy się teraz przepisowi na ciasto „Earl Ruins” z bezą i biszkoptem. A żeby nasz deser był nie tylko smaczny, ale i piękny, dodaj startą czekoladę.
- 400 g masła;
- 7 jajek;
- 4 i ¼ art. Sahara;
- ½ łyżka. przesiana mąka;
- 70 ml mleka;
- ¼ godz. L. proszek do pieczenia;
- mała szczypta soli;
- czekolada.
Przygotowanie:
- Ostrożnie oddziel żółtka od białek. Pamiętaj, że potrzebujemy schłodzonych jajek.
- W osobnej misce połącz jedno białko i 0,5 łyżki. cukier ze 100 g zmiękczonego masła. Do tego samego miejsca dodajemy sodę, którą gasimy octem i przesianą mąką.
- Ciasto dobrze zagnieść i wyłożyć na blachę wyłożoną olejkiem do pieczenia.
- Biszkopt pieczemy przez 15 minut w piekarniku w temperaturze 180 stopni, a następnie schładzamy.
- W międzyczasie biszkopt stygnie, zróbmy bezę. Ubij sześć białek, aż uzyskasz twardą pianę, dodaj sól i 3 łyżki. cukier granulowany. Nadal bijemy, aż do uzyskania przewiewnej jednorodnej masy.
- Na blasze pokrytej pergaminem rozprowadzić bezę strzykawką w odległości około 3 cm od siebie.
- Nagrzewamy piekarnik do 100 stopni i kładziemy tam blachę do pieczenia z bezą na półtorej godziny.
- Wyjąć gotową bezę z piekarnika i ostudzić.
- Przygotujmy krem: ubij 6 żółtek z 0,75 łyżką. cukier granulowany, a następnie wlej mleko do powstałej mieszaniny. Śmietanę gotować na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż zgęstnieje.
- Następnie dodaj do śmietanki 300 g miękkiego masła i ubij.
- Biszkopt obficie smarujemy kremem, a na wierzchu robimy wieżyczkę z bezy, maczając każdą w śmietanie.
- Czekoladę natrzyj i posyp na wierzch ciasta. Deser wysyłamy do lodówki, aby zamrozić.
Tak pyszne ciasto można przygotować bez większego wysiłku i przy użyciu minimalnego zestawu składników. Wypróbuj obie wersje tego deseru, a jedna z nich z pewnością stanie się Twoim ulubionym. Gotuj z przyjemnością i smacznym!