Ciasto

Spis treści:

4 najlepsze przepisy na ciasto migdałowe

Jeśli chcesz zadowolić rodzinę słodkimi wypiekami, przychodzą Ci do głowy tylko przepisy na standardowe desery. Ale w końcu bardzo wiele oryginalnych słodyczy pozwala ugotować coś takiego, na przykład przepis na ciasto migdałowe jest dość prosty, ale efektem jest bardzo smaczny przysmak. Najlepszy wybór wariantów dla Ciebie.

Klasyczna wersja ciasta migdałowego

Produkty

Ciastka:
• 150 g migdałów;
• 100 g masła;
• 80 g wysokiej jakości mąki;
• 100 g cukru;
• 4 jajka.

Nadzienie:
• 400 g skondensowanego mleka;
• 50 g masła;
• 5 łyżek. l. bita śmietana;
• 1 łyżka. l. lepszy niż płynny miód.

Glazura:
• 60 ml ciężkiej śmietanki;
• 60 g gorzkiej czekolady.

Przygotowanie

Pierwszym krokiem jest zajęcie się ciastami.

1. Zmiel orzechy blenderem.

2. Ubij masło i cukier oddzielnie, podczas ubijania dodaj oddzielone żółtka.

3. Dodać orzechy, mąkę. Ciasto wyjściowe powinno być grube.

4. Dodać 2 białka i wymieszać łyżką.

5. Ubij resztę białek w osobnym pojemniku i umieść je na cieście.

6. Powstałe ciasto podzielić na 2 części i piec pół godziny w temperaturze 180 stopni.

Następnym krokiem będzie wypełnienie.

7. W łaźni wodnej roztopić masło, wlać miód, mleko skondensowane, podgrzewać przez 10 minut. Ciągle mieszaj.

8. Wlej śmietanę, trzymaj jeszcze 10 minut i ostudź.

9. Schłodzić ciastka przed natłuszczeniem. Nasmaruj jedną bazę, pozostaw na 10 minut, a następnie przykryj następną skórką.

Przejdź do robienia lukru.

10. Również w łaźni wodnej podgrzać czekoladę, wlać śmietanę, wymieszać do uzyskania gładkości i natłuścić wierzch i boki ciasta.

11. Wstawić na 2 godziny na zimno.

Według przepisu Julii Wysockiej

To ciasto migdałowe ma prosty przepis, który Julii Wysockiej podzieliła się kiedyś z widzami. Jest dostępny w zestawie spożywczym, a także szybki w czasie gotowania.

Produkty

Ciasto:
• 225 g mąki;
• 125 g masła;
• 25 g cukru (brązowy);
• 1 jajko i 1 żółtko;
• 0,5 cytryny;
• 0,5 łyżeczki. wanilina.

Na krem:
• 100 g masła;
• 125 g surowych migdałów;
• 75 g brązowego cukru;
• 3 jajka;
• 0,5 łyżeczki. ekstrakt waniliowy.

Dodatkowo:
• 4 świeże brzoskwinie;
• 5 ciasteczek amaretti (migdałowych);
• 25 g cukru pudru.

Przygotowanie

1. Natrzyj skórkę z cytryny. Wyciśnij sok (będziesz go potrzebować później).

2. Masło pokroić w drobną kostkę, wmieszać cukier, skórkę z cytryny, wanilinę, mąkę do uzyskania drobnej bułki.

3. Dodać do ciasta wymieszanego z zimną wodą (60 ml) jajkiem i białkiem, zagnieść.

4. Powstałą kompozycję wstaw do lodówki na 30 minut. Nie zapomnij owinąć folią.

5. Ciasto z lodówki rozwałkować jak najcieńsze, włożyć do foremki, położyć papierem do pieczenia, posypać groszkiem. Wstawić do gorącego piekarnika. Piecz przez 5 minut. Po upływie tego czasu wyjmij papier i pozostaw go w piekarniku na kolejne 7 minut.

W międzyczasie przygotuj krem.

6. Wlej migdały (100 g) do blendera, zrób z niego proszek. Resztę posiekaj nożem na kawałki.

7. Dodać masło, cukier, migdały, wanilię.

8. Dodawać pojedynczo jajka i dobrze ugniatać.

9. Usuń pestki z brzoskwini, pokrój na 8 plasterków, skrop sokiem z cytryny.

10. Ciasteczka migdałowe posiekaj w wygodny sposób na okruchy.

11. Ostudzić skórkę, posypać okruchami migdałów, posmarować śmietaną, ponownie ułożyć drobno posiekane ciasteczka.

12. Dodać brzoskwinie, im więcej, tym lepiej.

13. Wstawić do piekarnika na 25 minut.

14. Po ostygnięciu posyp ciasto cukrem pudrem.

Przepis na ciasto migdałowe Ikea

Ten przepis na deser bezowy przypomni Ci smak słynnego ciasta migdałowego ze sklepu Ikea.

składniki

Ciastka:
• 220 g migdałów;
• 100 g brązowego cukru;
• 4 wiewiórki.

Krem:
• 100 ml bitej śmietany;
• 4 żółtka;
• 100 g brązowego cukru;
• 150 g masła;
• 1/5 łyżeczki. wanilina;
• 3 łyżki. l. cukier puder do dekoracji.

Przygotowanie

jeden.Oddziel żółtka, włóż je do małego pojemnika, dodaj śmietanę, cukier, wanilinę, wymieszaj, ustaw na średnim ogniu.

2. Bez przerywania mieszania gotować, podgrzewać do zgęstnienia (wystarczy 5 minut). Ochłodź to.

3. Zmiel migdały blenderem, 3 łyżki. l. odłożyć do posypania, reszta będzie potrzebna na ciasta.

4. Przygotuj ciastka: dodaj cukier (1 łyżka stołowa) do migdałów.

5. Za pomocą oddzielnej aparatury zamienić białka i cukier na stałe szczyty, dodać zmielone migdały z cukrem.

6. Teraz mieszaj łopatką, delikatnymi pociągnięciami przez około 3 minuty.

7. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni, wyłożyć pergamin na blachę do pieczenia, wyłożyć połowę ciasta, rozprowadzić. Piec każde ciasto przez 7 minut. Ochłodź to.

8. Ubij masło mikserem, dodawaj stopniowo mieszankę żółtek.

9. Natłuść pierwsze ciasto połową śmietanki, nałóż drugie ciasto, ponownie śmietanę.

10. Posyp okruchami migdałów i proszkiem. Ciasto schłodzić przez 2 godziny, najlepiej na noc.

Z mąką migdałową

składniki

Do ciast:
• 9 białek jaj;
• 250 g cukru;
• 250 g mąki migdałowej;
• 0,5 łyżeczki. cynamon;
• 1 łyżeczka. sok wyciskany z cytryny;
• wanilina;
• 1 szczypta soli.

Na krem:
• 200 ml mleka;
• 1 łyżeczka. mąka i skrobia;
• 100 g cukru;
• 9 żółtek;
• 200 g przegotowanej wody;
• 200 g masła;
• 15 ml koniaku (rumu);
• wanilina.

Do dekoracji:
• 50 g dżemu morelowego;
• 150 g białej czekolady;
• 30 g gorzkiej czekolady;
• 2 łyżki stołowe. l. bita śmietana;
• 100 g płatków migdałów.

Przygotowanie

Ten przepis na ciasto z mąki migdałowej polega na robieniu bezy w postaci ciasta.

1. Oddziel białka od żółtek. Na tym etapie wymagany będzie tylko pierwszy.

2. Białka ubić, dodać wanilinę, sok z cytryny i szczyptę soli na puszystą masę.

3. Nie przerywając ubijania, dodaj cukier, kontynuuj mieszanie przez kolejne 5 minut z dużą prędkością.

4. Oddzielnie wymieszaj cynamon i mąkę. Wlej do bezy, wymieszaj szpatułką.

5. Przełóż miksturę do woreczka do pieczenia i spiralnie od krawędzi do środka na arkusz pergaminu. Bezę można delikatnie wyrównać szpatułką.

6. Z tego zestawu produktów wyjdzie około 5 ciastek.

7. Ciasta przed włożeniem do piekarnika rozgrzewamy do 170 stopni, suszymy przez około 20-25 minut. Kolor beza powinien być kremowy.

Ciasto posmarujemy budyniem. Musisz go ugotować w 2 etapach.

8. Wlej mleko do rondla, podgrzej, ale nie gotuj na wolnym ogniu.

9. Osobno zmielić cukier i żółtka, dodać mąkę, skrobię i zamieszać.

10. Dodać jedną trzecią powstałej masy do mleka, wymieszać i wlać pozostałą mieszaninę. Podgrzej na średnim ogniu.

11. Bez przerwy mieszaj, aż zobaczysz, że krem ​​zgęstnieje. Ostudzić lekko i odstawić w chłodne miejsce.

Kolejnym krokiem jest druga część kremu. Podczas gotowania wyjmij już wysuszone ciasta i pozwól im ostygnąć.

12. Wziąć roztopione masło, ubić blenderem, zalać przegotowaną wodą i wymieszać.

13. W kilku przejściach dodać do mieszanki zimny budyń, dobrze ubijać po każdym dodaniu.

14. Dodaj wybrany napój alkoholowy cienkim strumieniem, zamieszaj.

Teraz przejdźmy do składania smakołyków.

15. Lekko natłuść naczynie kremem, aby ciasto się na nim nie ześlizgnęło. Wyłożyć 1 warstwę ciasta, obficie przykryć kremową masą, przykryć kolejną warstwą ciasta.

16. Wszystkie elementy ułożyć w ten sposób, boki również należy naoliwić, ostatnią warstwę pozostawić bez kremu.

17. Polać dżemem wierzch ciasta, rozprowadzić po całej powierzchni. Wstaw do lodówki na pół godziny do stwardnienia.

W tym czasie przygotuj dekorację czekoladową.

18. Białą czekoladę przełożyć do metalowego pojemnika, włożyć do kąpieli wodnej, wlać śmietanę i odczekać, aż kompozycja będzie przypominała konsystencję mleka skondensowanego.

19. Wyjmij ciasto z lodówki, polej na wierzch czekoladą.

20. Włożyć gorzką czekoladę do torebki z ciasta, rozpuścić w kuchence mikrofalowej do uzyskania płynności. Lekko odetnij koniec torby, zrób pajęczynę na torcie, przesuwając się od środka do krawędzi.

Ostatnim akcentem będzie dekoracja płatkami migdałów. Aby to zrobić, wysusz je w piekarniku i posyp brzegi wypieków. Gotowe ciasto odstaw na zimno.

To nieskomplikowane Ciasto Migdałowe, oparte na wykorzystaniu orzechów, będzie idealne do picia herbaty.