Ciasto miodowe

Spis treści:

5 sposobów na zrobienie ciasta miodowego

Klasyczne ciasto miodowe uwielbiane przez wielu może być tak różne – ze śliwkami, orzechami, kwaśną śmietaną itp. Oferujemy 5 różnych przepisów, jeden lepszy od drugiego! ��

Przepis numer 1

Składniki:

  • 3 jajka;
  • 2/3 ul. Sahara;
  • 1/2 łyżki. kochanie;
  • 2 łyżki stołowe ze szkiełkiem skrobiowym;
  • 1/2 łyżeczki Sól;
  • 1 łyżeczka bez góry sody;
  • 1 łyżka. mąka.
  • opakowanie śmietany 250 gr .;
  • cukier do smaku;
  • wanilina opcjonalnie.

Przygotowanie:

  1. Ubij jajka z cukrem do uzyskania piany, dodaj miód i sól, ponownie dobrze ubij.
  2. Mąkę wymieszać ze skrobią i sodą, wmieszać do ciasta.
  3. Formę posmarować masłem, posypać mąką, wlać ciasto i piec w temperaturze 180 stopni przez 30-40 minut, sprawdzić ciasto zapałką lub wykałaczką.
  4. Schłodzone ciasto pokroić na krzyż na dwie części i obtoczyć kremem.
  5. Krem: wymieszaj śmietanę z cukrem, cukrem dokładnie tyle, ile uważasz za konieczne. Krem powinien być wodnisty, aby ciasta były lepiej nasycone.
  6. Ciasto można posypać okruchami ze skórki, odciąć i posiekać wcześniej części boczne lub posiekać orzechy.
  7. Niech ciasto moczy się przez kilka godzin i zafunduj sobie zdrowie!

Ciasto nie jest zbyt duże, użyłam formy łupanej o średnicy 20 cm.

Przepis numer 2

Składniki:

  • Śliwki – 200 gr
  • Mąka – 400 gr
  • Jajka – 5 sztuk
  • Miód – 3 łyżki. łyżki
  • Cukier granulowany – 300 gr
  • Soda oczyszczona – 1,5 łyżeczki
  • Śmietana – 500 gr
  • Krem tłusty – 150 gr
  • Orzechy włoskie – 1 szklanka

Przygotowanie:

  1. Ubijaj jajka mikserem na wysokich obrotach przez 4 minuty.
  2. Dodaj 200 g cukru i ponownie ubijaj do uzyskania gładkości (około 3 do 4 minut).
  3. Wlej miód i ubijaj na średnich obrotach przez kolejną minutę.
  4. Dodaj mąkę i sodę oczyszczoną małymi porcjami, nadal ubijając z małą prędkością.
  5. Rozgrzej piekarnik do 160 stopni.
  6. Naczynie wyłożyć papierem do pieczenia i wlać połowę ciasta. Piecz przez 35 do 40 minut.
  7. W ten sam sposób upiec drugie ciasto.
  8. Śliwki opłukać i zalać wrzątkiem na 10 – 15 minut, następnie pokroić.
  9. Ubij śmietanę mikserem, aż pojawią się szczyty.
  10. Dodaj cukier i śmietanę i ubijaj do uzyskania gładkości.
  11. Pokrój ciastka wzdłuż na dwie części, tak aby uzyskać 4 cienkie ciastka o mniej więcej równej grubości.
  12. Nasmaruj spód przygotowanym kremem. Następnie dodaj trochę suszonych śliwek, posyp posiekanymi orzechami i przykryj drugą skórką.
  13. Zrób to samo z resztą ciast.
  14. Ostatnie ciasto udekoruj całymi orzechami i śliwkami.
  15. Ciasto odstawiamy w chłodne miejsce na 3-4 godziny do namoczenia w śmietanie. Podawaj z herbatą lub kawą!

Przepis numer 3

Składniki:

  • 2 jajka
  • 1 stos. Sahara
  • 50 g masła
  • 2 łyżki stołowe kochanie
  • 2 łyżeczki Soda
  • 3 stosy mąka
  • 2 jajka
  • 2 stosy Sahara
  • 3 łyżki mąka
  • 350 g masła
  • 0,5 l. mleko

Przygotowanie:

1. Ciasto: W emaliowanej misce zmielić jajka z cukrem i miodem. Dodaj masło i umieść miskę w łaźni wodnej, aż masło się rozpuści. Następnie dodaj sodę oczyszczoną i poczekaj, aż się spieni. Do spienionej masy dodać mąkę i zagnieść ciasto. Powinien okazać się plastikowy, lekko lepki do dłoni.

2. Podzielić ciasto na 8 równych części i rozwałkować ciasta o mniej więcej tej samej średnicy. Umieść każde ciasto na blasze do pieczenia i pokrój w kółko. Dobrze się do tego nadaje pokrywka rondla. Razem z ciastami pieczemy okrawki. Piec każde ciasto, aż się zarumieni.

3. Otrzymujemy 8 identycznych ciastek i trochę skrawków, które dodatkowo posłużą do sproszkowania ciasta.

4. Śmietana: W misce, w której było ciasto, zmiel jajka z cukrem i mąką. Dodaj mleko i masło i umieść w łaźni wodnej.

5. Śmietanę parzymy do gęstej konsystencji tak, aby „przykleiła się” do ciasta. Niech ostygnie do temperatury pokojowej. Możesz włożyć go do miski z zimną wodą – jest szybszy.

6. Schłodzoną śmietanę ubić mikserem, aż utworzy się jednorodna, lekko biała masa.

7. Nasmaruj ostudzone ciastka.

8. Upieczone wcześniej sadzonki zmiel na okruchy i posyp je ze wszystkich stron ciasta. Możesz również ozdobić czekoladą lub orzechami.

Przepis numer 4

Składniki:

  • jajka – 3 sztuki
  • cukier – 1 szklanka
  • płynny miód – 2-3 stoliki. łyżki
  • soda – 1 łyżeczka. łyżka
  • mąka – 3 filiżanki.
  • śmietana (lepszy tłuszcz) – 0,5 l. kwaśna śmietana
  • cukier – 1 szklanka.

Przygotowanie:

  1. W emaliowanej misce wymieszaj jajka, cukier i miód. Przełóż miksturę do miski na mały ogień i ciągle mieszając doprowadź aż cukier się rozpuści (mieszanina powinna być płynna i spłynąć z łyżki strużką). Nie gęstnieć.
  2. Dodaj sodę oczyszczoną i energicznie wymieszaj. Dodaj mąkę, aby ciasto opadło i przykleiło się do dłoni. Najważniejsze, żeby nie przesadzać z mąką, w przeciwnym razie trudno będzie rozwałkować ciasta.
  3. Ciasto podzielić na kawałki i rozwałkować 5-10 warstw. Ciasta rozwałkować, obficie posypać mąką – ciasto jest lepkie. Nakłuj widelcem.
  4. Piec ciasta w piekarniku w 220 stopniach przez 5-7 minut.
  5. Gotowe ciasta połóż na płaskiej powierzchni i przyciąć do kształtu przyszłego ciasta. W żadnym wypadku ciasta nie powinny być układane jeden na drugim bez śmietany – będą się sklejać. Umieść sadzonki w piecu chłodzącym.
  6. Na śmietanę ubij mikserem śmietanę i cukier.
  7. Strząśnij wystudzone ciastka z nadmiaru mąki. Zbierz ciasto, rozprowadzając śmietanę między ciastami.
  8. Pokryj wierzch i boki kremem i posyp pokruszonymi skrawkami i natrzyj na wierzch kilka kawałków czekolady.
  9. Wstawić do lodówki do namoczenia – po 12 godzinach ciasto moczy się i staje się miękkie i miękkie.

Przepis numer 5

Składniki:

  • 100 g masła
  • 100 g miodu
  • 100 g cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta waniliny
  • 1-1,5 szklanki mąki (do uzyskania gęstej śmietany)
  • 300 g śmietany 20% lub więcej
  • 1 szklanka cukru

Przygotowanie:

  1. Do miski wlej cukier, miód i masło. Podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia.
  2. Kiedy zacznie wrzeć, dodaj sodę oczyszczoną i intensywnie wymieszaj kryształ górski.
  3. Masa zaczyna gwałtownie rosnąć i obficie się pieni.
  4. Energicznie mieszaj, aby ta masa się nie wypaliła.
  5. Gdy wszystko jest pokryte pianką, zdejmij z ognia. Zostaw do schlodzenia.
  6. Rozbij dwa jajka, dodaj szczyptę soli i ubij trzepaczką.
  7. Dodaj wanilinę do masy miodowej (na czubku noża).
  8. Wymieszaj i dodaj ubite jajka do schłodzonej masy miodowej, wymieszaj.
  9. Tam przesiewamy mąkę i przygotowujemy ciasto.
  10. Dostosuj ilość mąki, aby konsystencja przypominała gęstą śmietanę.
  11. Gotowe ciasto przelać do foremki i piec w piekarniku nagrzanym do 200C.
  12. Gotowość sprawdzamy wykałaczką. Następnie pokrój ostudzony placek na dwie części na pół i zdejmij wierzch ciasta (przyciąć).
  13. Przygotowanie kremu. Ubij śmietanę i cukier, aż będzie gładka. Ciasta i boki ciasta pokrywamy kremem.
  14. Udekoruj ciasto posiekanymi orzechami.