Spis treści:
5 sposobów na zrobienie ciasta miodowego
Klasyczne ciasto miodowe uwielbiane przez wielu może być tak różne – ze śliwkami, orzechami, kwaśną śmietaną itp. Oferujemy 5 różnych przepisów, jeden lepszy od drugiego!
Przepis numer 1
Składniki:
- 3 jajka;
- 2/3 ul. Sahara;
- 1/2 łyżki. kochanie;
- 2 łyżki stołowe ze szkiełkiem skrobiowym;
- 1/2 łyżeczki Sól;
- 1 łyżeczka bez góry sody;
- 1 łyżka. mąka.
- opakowanie śmietany 250 gr .;
- cukier do smaku;
- wanilina opcjonalnie.
Przygotowanie:
- Ubij jajka z cukrem do uzyskania piany, dodaj miód i sól, ponownie dobrze ubij.
- Mąkę wymieszać ze skrobią i sodą, wmieszać do ciasta.
- Formę posmarować masłem, posypać mąką, wlać ciasto i piec w temperaturze 180 stopni przez 30-40 minut, sprawdzić ciasto zapałką lub wykałaczką.
- Schłodzone ciasto pokroić na krzyż na dwie części i obtoczyć kremem.
- Krem: wymieszaj śmietanę z cukrem, cukrem dokładnie tyle, ile uważasz za konieczne. Krem powinien być wodnisty, aby ciasta były lepiej nasycone.
- Ciasto można posypać okruchami ze skórki, odciąć i posiekać wcześniej części boczne lub posiekać orzechy.
- Niech ciasto moczy się przez kilka godzin i zafunduj sobie zdrowie!
Ciasto nie jest zbyt duże, użyłam formy łupanej o średnicy 20 cm.
Przepis numer 2
Składniki:
- Śliwki – 200 gr
- Mąka – 400 gr
- Jajka – 5 sztuk
- Miód – 3 łyżki. łyżki
- Cukier granulowany – 300 gr
- Soda oczyszczona – 1,5 łyżeczki
- Śmietana – 500 gr
- Krem tłusty – 150 gr
- Orzechy włoskie – 1 szklanka
Przygotowanie:
- Ubijaj jajka mikserem na wysokich obrotach przez 4 minuty.
- Dodaj 200 g cukru i ponownie ubijaj do uzyskania gładkości (około 3 do 4 minut).
- Wlej miód i ubijaj na średnich obrotach przez kolejną minutę.
- Dodaj mąkę i sodę oczyszczoną małymi porcjami, nadal ubijając z małą prędkością.
- Rozgrzej piekarnik do 160 stopni.
- Naczynie wyłożyć papierem do pieczenia i wlać połowę ciasta. Piecz przez 35 do 40 minut.
- W ten sam sposób upiec drugie ciasto.
- Śliwki opłukać i zalać wrzątkiem na 10 – 15 minut, następnie pokroić.
- Ubij śmietanę mikserem, aż pojawią się szczyty.
- Dodaj cukier i śmietanę i ubijaj do uzyskania gładkości.
- Pokrój ciastka wzdłuż na dwie części, tak aby uzyskać 4 cienkie ciastka o mniej więcej równej grubości.
- Nasmaruj spód przygotowanym kremem. Następnie dodaj trochę suszonych śliwek, posyp posiekanymi orzechami i przykryj drugą skórką.
- Zrób to samo z resztą ciast.
- Ostatnie ciasto udekoruj całymi orzechami i śliwkami.
- Ciasto odstawiamy w chłodne miejsce na 3-4 godziny do namoczenia w śmietanie. Podawaj z herbatą lub kawą!
Przepis numer 3
Składniki:
- 2 jajka
- 1 stos. Sahara
- 50 g masła
- 2 łyżki stołowe kochanie
- 2 łyżeczki Soda
- 3 stosy mąka
- 2 jajka
- 2 stosy Sahara
- 3 łyżki mąka
- 350 g masła
- 0,5 l. mleko
Przygotowanie:
1. Ciasto: W emaliowanej misce zmielić jajka z cukrem i miodem. Dodaj masło i umieść miskę w łaźni wodnej, aż masło się rozpuści. Następnie dodaj sodę oczyszczoną i poczekaj, aż się spieni. Do spienionej masy dodać mąkę i zagnieść ciasto. Powinien okazać się plastikowy, lekko lepki do dłoni.
2. Podzielić ciasto na 8 równych części i rozwałkować ciasta o mniej więcej tej samej średnicy. Umieść każde ciasto na blasze do pieczenia i pokrój w kółko. Dobrze się do tego nadaje pokrywka rondla. Razem z ciastami pieczemy okrawki. Piec każde ciasto, aż się zarumieni.
3. Otrzymujemy 8 identycznych ciastek i trochę skrawków, które dodatkowo posłużą do sproszkowania ciasta.
4. Śmietana: W misce, w której było ciasto, zmiel jajka z cukrem i mąką. Dodaj mleko i masło i umieść w łaźni wodnej.
5. Śmietanę parzymy do gęstej konsystencji tak, aby „przykleiła się” do ciasta. Niech ostygnie do temperatury pokojowej. Możesz włożyć go do miski z zimną wodą – jest szybszy.
6. Schłodzoną śmietanę ubić mikserem, aż utworzy się jednorodna, lekko biała masa.
7. Nasmaruj ostudzone ciastka.
8. Upieczone wcześniej sadzonki zmiel na okruchy i posyp je ze wszystkich stron ciasta. Możesz również ozdobić czekoladą lub orzechami.
Przepis numer 4
Składniki:
- jajka – 3 sztuki
- cukier – 1 szklanka
- płynny miód – 2-3 stoliki. łyżki
- soda – 1 łyżeczka. łyżka
- mąka – 3 filiżanki.
- śmietana (lepszy tłuszcz) – 0,5 l. kwaśna śmietana
- cukier – 1 szklanka.
Przygotowanie:
- W emaliowanej misce wymieszaj jajka, cukier i miód. Przełóż miksturę do miski na mały ogień i ciągle mieszając doprowadź aż cukier się rozpuści (mieszanina powinna być płynna i spłynąć z łyżki strużką). Nie gęstnieć.
- Dodaj sodę oczyszczoną i energicznie wymieszaj. Dodaj mąkę, aby ciasto opadło i przykleiło się do dłoni. Najważniejsze, żeby nie przesadzać z mąką, w przeciwnym razie trudno będzie rozwałkować ciasta.
- Ciasto podzielić na kawałki i rozwałkować 5-10 warstw. Ciasta rozwałkować, obficie posypać mąką – ciasto jest lepkie. Nakłuj widelcem.
- Piec ciasta w piekarniku w 220 stopniach przez 5-7 minut.
- Gotowe ciasta połóż na płaskiej powierzchni i przyciąć do kształtu przyszłego ciasta. W żadnym wypadku ciasta nie powinny być układane jeden na drugim bez śmietany – będą się sklejać. Umieść sadzonki w piecu chłodzącym.
- Na śmietanę ubij mikserem śmietanę i cukier.
- Strząśnij wystudzone ciastka z nadmiaru mąki. Zbierz ciasto, rozprowadzając śmietanę między ciastami.
- Pokryj wierzch i boki kremem i posyp pokruszonymi skrawkami i natrzyj na wierzch kilka kawałków czekolady.
- Wstawić do lodówki do namoczenia – po 12 godzinach ciasto moczy się i staje się miękkie i miękkie.
Przepis numer 5
Składniki:
- 100 g masła
- 100 g miodu
- 100 g cukru
- 2 jajka
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta waniliny
- 1-1,5 szklanki mąki (do uzyskania gęstej śmietany)
- 300 g śmietany 20% lub więcej
- 1 szklanka cukru
Przygotowanie:
- Do miski wlej cukier, miód i masło. Podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia.
- Kiedy zacznie wrzeć, dodaj sodę oczyszczoną i intensywnie wymieszaj kryształ górski.
- Masa zaczyna gwałtownie rosnąć i obficie się pieni.
- Energicznie mieszaj, aby ta masa się nie wypaliła.
- Gdy wszystko jest pokryte pianką, zdejmij z ognia. Zostaw do schlodzenia.
- Rozbij dwa jajka, dodaj szczyptę soli i ubij trzepaczką.
- Dodaj wanilinę do masy miodowej (na czubku noża).
- Wymieszaj i dodaj ubite jajka do schłodzonej masy miodowej, wymieszaj.
- Tam przesiewamy mąkę i przygotowujemy ciasto.
- Dostosuj ilość mąki, aby konsystencja przypominała gęstą śmietanę.
- Gotowe ciasto przelać do foremki i piec w piekarniku nagrzanym do 200C.
- Gotowość sprawdzamy wykałaczką. Następnie pokrój ostudzony placek na dwie części na pół i zdejmij wierzch ciasta (przyciąć).
- Przygotowanie kremu. Ubij śmietanę i cukier, aż będzie gładka. Ciasta i boki ciasta pokrywamy kremem.
- Udekoruj ciasto posiekanymi orzechami.