ciastka

Spis treści:

7 szybkich przepisów na ciasto

Każdego dnia możesz rozkoszować się domowymi deserami, nie spędzając przy tym zbyt wiele czasu. W tej kolekcji – 7 przepisów na szybkie domowe ciasta dla wielbicieli słodyczy, którzy uwielbiają robić przysmaki własnymi rękami.

Stwierdzenie, że co druga osoba lubi słodycze, nie jest tak dalekie od rzeczywistości, ponieważ prawie każdy uwielbia delektować się słodkim deserem rano przy filiżance kawy lub o dowolnej innej porze dnia. Otóż ​​dzieci nie wyobrażają sobie życia bez słodyczy – generalnie jest to całkowicie integralna część naszej diety.

Nie sposób nie zauważyć, że ciasta sprzedawane w sklepach po pierwsze nie są tanie, a po drugie często obfitują w niepotrzebne dodatki, które wcale nie są zdrowe. I to niewątpliwie nie przemawia na korzyść takich zakupionych słodyczy. Jednocześnie nie każdy dziś znajduje czas na codzienne przygotowywanie deserów, nie mówiąc o daniach głównych, więc okazuje się, że mimo wszystko to słodycze, które jemy, są w większości kupowane. Ale dla tych, którzy szukają, zawsze jest wyjście! W tym wyborze zebraliśmy kilka przepisów na szybkie ciasta, które każdy, kto nie ma wykształcenia i doświadczenia cukierniczego, może z łatwością ugotować. Czytaj, rób notatki i próbuj!

Przepis pierwszy: Szybkie ciasta miodowe

Będziesz potrzebował: 4 jajka, 0,5 szklanki mąki, 1/3 puszki skondensowanego mleka, 2 łyżki. miód, 1 łyżeczka. proszek do pieczenia, orzechy włoskie, suszone śliwki.

Jak zrobić szybkie ciasta miodowe. Żółtka ubić z miodem, dodać przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Białka ubić na stabilne szczyty, dodać do mąki i wymieszać. Ciasto wyłożyć na blachę do pieczenia (przykryć pergaminem i natłuścić olejem), piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 5-7 minut. Gdy ciasto lekko ostygnie, usuń papier, wytnij kółka lub pokrój ciasto w kwadraty lub prostokąty. Ciasta posmarować skondensowanym mlekiem, udekorować orzechami i śliwkami – można zrobić 2-3-warstwowe ciasta. Jeśli z ciasta wycięto kółka i były skrawki, można je zasmażyć w piekarniku, a następnie zetrzeć, przyozdobić okruchami boczków ciasta.

Takie ciasta można natłuszczać dowolną śmietaną do smaku: zamień skondensowane mleko i orzechy na krem ​​jogurtowo-owocowy lub bitą śmietanę itp.

Przepis drugi: Szybkie ciastka z owocami

Będziesz potrzebował: 450 g nektarynek / brzoskwiń, 1 1/3 szklanki bitej śmietany, 1 szklanka jogurtu naturalnego bez dodatków i mąki pszennej, 0,5 szklanki mąki pełnoziarnistej ciemnej, 4 łyżki stołowe. cukier, 3 łyżki. miód, 2 łyżeczki. proszek do pieczenia, ¼ łyżeczki. Sól.

Jak zrobić szybkie ciasta kruche. Rozgrzej piekarnik do 170 stopni, połóż pergamin na blasze do pieczenia. Wymieszaj przesianą mąkę z 3 łyżkami. cukier, sól i proszek do pieczenia, dodać śmietanę, wszystko widelcem mieszając do uzyskania gładkości. Powstałe ciasto wyłóż łyżką na blachę do pieczenia w formie ciastek, zachowując między nimi odstęp około 7 cm, posyp pozostałym cukrem, piecz około 18 minut do zrumienienia w piekarniku. Do sosu wymieszaj jogurt z miodem, posiekaj owoce. Gorące ciasta polać sosem, udekorować owocami i podawać.

Przepis trzeci: Ciasto czekoladowe z kiełbasą

Będziesz potrzebował: 400 g pieczonych ciasteczek mlecznych itp., 180 g masła, 150 g orzechów, 1 jajko, 1 szklanka cukru, po 3 łyżki stołowe. kakao i mleko, 1 łyżka. koniak lub inny alkohol (opcjonalnie), ½ łyżeczki. wanilina.

Jak zrobić ciasto z kiełbasą. Wymieszać mleko, cukier, kakao, włożyć masło, pokroić na kawałki, podpalić i zagotować, zdjąć z ognia, lekko ostudzić, dodać jajko, wlać brandy, dodać wanilinę, ubić. Orzechy lekko podsmaż na patelni i posiekaj, połam ciasteczka, dodaj razem z orzechami do masy z kakao, wymieszaj. Ułóż masę na folii spożywczej, zwiń kiełbasę i wstaw do zimna na 2-3 godziny. Zdejmij folię i pokrój przed podaniem.

Przepis czwarty: Szybkie ciastka „Napoleon”

Będziesz potrzebował: 200 g skondensowanego mleka, 100-200 g masła, 1 paczka bezdrożdżowego ciasta francuskiego, cukier puder.

Jak zrobić szybkie ciasta Napoleona. Wszystkie potrawy powinny mieć temperaturę pokojową. Pokrój każdy z 4 arkuszy ciasta na 9 kwadratów. Wymieszaj zmiękczone masło i mleko skondensowane, w razie potrzeby najpierw ubij masło mikserem na kilka minut, stopniowo dodawaj mleko skondensowane i ubij wszystko w bujną śmietanę przez 5 minut. Kwadraty ciasta położyć na blasze wyłożonej pergaminem, piec 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni. Ciasto rozłożyć warstwami, posmarować śmietaną, posiekać kilka kruchego ciasta i posypać ciasta, również posmarować kremem z zewnątrz, posypać cukrem pudrem i namoczyć.

Przepis piąty: Szybkie ciasta kremowe z kremem maślanym

Będziesz potrzebował: 350 ml 38% śmietanki, 250 ml wody, mąki i kremowego serka mascarpone, 200 g cukru pudru, 110 g masła, 4 jajka, ¼ łyżeczki. Sól.

Jak zrobić szybkie ciasta maślane. Do ciasta parzonego dodać masło do wody, rozpuścić, dodać mąkę, szybko miksować przez minutę, do wystudzonego ciasta dodawać po kolei jajka, mieszając. Ciasto wyłożyć na blachę do pieczenia za pomocą strzykawki do ciasta, piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20 minut, bez otwierania piekarnika. Śmietanę ubić na twarde szczyty, dodać mascarpone i cukier puder, ponownie ubić. Za pomocą strzykawki napełnij puste miejsca ciasta kremem, posyp cukrem pudrem.

Przepis 6: Szybkie Biszkopty z Kremem Jogurtowym

Będziesz potrzebował: 400 ml jogurtu do smaku, 4 jajka, 1 szklanka cukru i mąki.

Jak zrobić szybkie ciastka biszkoptowe. Jajka ubić cukrem, dodać mąkę i wymieszać do uzyskania gładkości, przykryć folią blachę do pieczenia, wylać ciasto, piec 15 minut w rozgrzanym piekarniku (180 stopni). Zdejmij folię z lekko schłodzonego biszkoptu, przekrój ciasto na pół wzdłuż, obie części posmaruj jogurtem, ułóż na sobie i namocz w lodówce na 20 minut.

Top takie ciasta można posypać czymkolwiek: kokosem, startą czekoladą, orzechami itp.

Możesz nawet szybko upiec ciasta w kuchence mikrofalowej.

Przepis siódmy: szybkie ciasta w kuchence mikrofalowej

Będziesz potrzebował: 1 jajka, 4 łyżki stołowe. mąka piekarnicza (lub zwykła + proszek do pieczenia / soda), 2 łyżki. cukier, po 1 łyżce stołowej olej roślinny, mleko i kakao, śmietana – cukier puder, twarożek niesolony, cynamon, sok kwaśny lub cytrynowy, impregnacja – dowolny syrop do smaku np. wiśniowy.

Jak szybko ugotować ciasto w kuchence mikrofalowej. Możesz upiec biszkopt w dowolnym naczyniu nadającym się do kuchenki mikrofalowej, lepiej od razu wymieszać do niego składniki: dodać przesianą mąkę, dodać cukier i kakao, wymieszać, ubić jajko (można osobno ubić białko i dodać tę piankę białkową do mieszanki), wlać mleko / wodę , olej roślinny i mieszać do uzyskania gładkości, wstawić do mikrofalówki na 1,5-2 minuty i gotować na pełnej mocy (jeśli prześwietlisz, biszkopt może stać się „gumowaty”). Wyjmij biszkopt z pojemnika, pokrój go wzdłuż na kilka kawałków w zależności od wysokości i namocz w syropie. Na śmietanę wymieszać twarożek z cukrem pudrem, cynamonem i sokiem z cytryny, natłuścić biszkopty i zrobić ciasta parami, udekorować do smaku – czekoladą, kakao, jagodami, owocami, bitą śmietaną itp.

Nie jest wcale konieczne, aby robienie domowych ciast własnymi rękami trwało długo, po wypróbowaniu któregokolwiek z przepisów oferowanych w tym wyborze, możesz być tego pewien! Słodka herbata!